Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Dariusie, ceny i utrzymanie masz ze zwykłego Bellum! Moich zmian w modzie jeszcze nie ma ;) Narzekasz właśnie na zwykłe BC, nie megasubmoda.
Po moich zmianach to nawet koło 100 tury będzie ciężko wystawić 2 pełne armie silnego woja.
O tak, to będzie ciekawe! :)
Przydał by się jeszcze submod, który zwiększy liczbę tur na rok. W tedy jakoś to lepiej by wyglądało :P
Moje jedyne spostrzeżenia co do dziwactw wynikających z Megasubmoda:
Zupełnie niepotrzebnie przydzielone startowe sojusze. Szczególnie te między państwami iberyjskimi. Już w okolicach 15 tury, Maurowie zostali całkowicie wyparci z półwyspu walcząc przeciwko trzem wrogom na raz :| Może lepiej by było, gdyby zamiast sojuszy po prostu zwiększyć relacje między poszczególnymi państwami?
Kolejnym problemem, to jak ktoś już gdzieś wspominał - dziwna agresja wobec Państwa Papieskiego. Gram teraz Polską i choć mam dopiero 21 turę - Rzym jest podbity przez Pizę, która od 10 tur prowadzi wojnę z papą. To samo było gdy grałem te kilkanaście ruchów Norwegią i Maurami. Tylko tym razem agresorem była Sycylia
darius_d Poprawione statystyki są od Włochów, którzy sami je poprawili kilka miesięcy po wydaniu BC 6.3. Jest więc poprawką Włochó i nikt z nas nie ingerował w ten plik w celach zmiany balansu. Submod Mietka zawarty w podstawowym megasubmodzie jest ten sprzed 21.03 i nie ingeruje on na tyle w BC, aby rozwalać balans (o czym sam Mietek wspomniał powyżej). Także jedynie free upkeep może ten balans rozwalać. Jego chciałem dać jako opcję, ale się nie dało niestety (o czym jest wspomniane w lisćie zmian megasubmoda). Po prostu zbyt dużo submodów powstaje i jak każdy ma mieć free upkeep i inne kombimacje to każdy by musiał tworzyć kilka wersji swoich submodów, a to by spowodowało poważne problemy.
Nie chcesz aby megasubmod ingerował w rozgrywkę a te wszystkie zmiany na poprawę historyczności to niby co spowodują wg Ciebie? Poprawią balans?
Cytat:
Daruję sobie komentowanie tego, co wypisujesz w kolejnych akapitach, oszczędzę Cię
ja też nie mam ochoty na tą jałową dyskusję, bez odbioru.
Agresja wobec Papiestwa będzie poprawiona w Megasubmodzie III. Potestuję we wtorek poprawkę w tym zakresie. Darius_d tzw. podanie poziomu trudności i balansu dla Megasubmoda jest niemożliwe prawie. Dla jednego to Medium/Medium dla innego VH/VH. Chyba trzeba ankietę na temat Megasubmoda założyć by grający ocenili zmiany. Ja zawsze sam sobie zdanie wyrabiam grając kampanię na różnych poziomach i wybieram optymalny. Poza tym jak Mietek77 napisał poziom trudności zależy też i od wybranej nacji.
Sojusze startowe jak pisałem będą usunięte, raczej wszystkie, przeważyło dla mnie zdanie Wino, że nie odwzorowujemy historii bo to gra, dlatego startowo sojuszy nie będzie, niektóre relacje zostaną zmodyfikowane, kto kogo jak lubi albo nienawidzi.
Profesor ilość tur na rok można zwiększyć masakrycznie łatwo.
Tak, ale to nie wystarczy bo ręczna zmiana w descr_strat zmieni ilość tur na rok, ale agenci i generałowie mogą się starzeć dwa razy wolniej albo dwa razy szybciej niż powinni. Kilka plików trzeba zmienić by to grało. Nie powstał submod na 4 tury do wersji 6.3, a był taki do 6.2, więc i u nas go nie ma. Zwiększenie ilości tur jednym się podoba innym nie, tury trwają długo dość na Full, a po wydłużeniu ilości tur jeszcze dłużej trzeba by czekać na nowe jednostki np.
Darius czemu nie zagrasz po prostu na czystym Bellum instalując samodzielnie to co chcesz? Instalki do poszczególnych rzeczy z submoda są porozrzucane po dziale ale są, wystarczy trochę poszukać i wgrać sobie samemu co się chce.
Sakiewka króla jest zależna od poziomu trudności, musiałeś wcześniej grać na wyższym poziomie trudności skoro miałeś mniej kasy, nie ma innej opcji, bo megasubmod nie powoduje, że gracz ma większe dochody. Włącz sobie tabelkę która rozlicza dochody i poszukaj "sakiewka króla" grając na normalnym, a potem włącz gre na trudnym i porównaj ;) Założe się, że grając na oryginale grałeś na wyższym poziomie trudności i dlatego miałeś mniej kasy.
Póki co tylko Ty piszesz, że jest Ci dużo łatwiej na megasubmodzie.
Co do darmowego utrzymania to mogę dorobic EDU bez tego i z tym, to parę minut kasowania, więc do wyboru przy instalce będzie najwyżej :)
Nie trzeba Kam, free_upkeep załatwiamy w export_descr_buildings, tam się przerabia kilka linijek i jest albo z free_upkeep albo bez niego. Nie ma potrzeby przerabiać unit. W megasubmodzie III będzie opcja pełnej rekrutacji z free_upkeep i bez niego a opcjonalnie w osobnym pliku ograniczona rekrutacja także w II wariantach.
Czy ktos poza mna ma blad w czasie krucjat mianowicie : armie krzyzowe niektorych frakcji potrafia stac w jednym miejscu do konca krucjaty , wchodzac dwuklikiem na ich jednostki widze ze nie maja juz punktow ruchu a postawa generala jest pochylona jakby skonczyl ruchi nie mogl dalej isc.Aktualnie widze jak dunczycy od 5 tur stoja w miejscu , a wenecjanie od 15 tur.
Aravenie, nie za bardzo się da, dlatego właśnie w Megasubmodzie nr 2 free upkeep jest w standardzie. Dlaczego? No bo program do robienia instalki jakiego używam nie ma do wyboru opcji na zasadzie "jeden z kilku". Czyli tam gdzie się wybiera dane komponenty do instalacji są tylko do wyboru ptaszki, nie ma wyboru poprzez te "kółeczko" (chodzi mi o takie kółeczko jak jest np. po instalacji sterowników. Masz wtedy do wyboru restart systemu albo bez restartu, jedno z dwóch). Tu by się taki wybór przydał, np. wybierasz "ograniczona rekrutacja" i rozwija się do wyboru "free upkeep" lub "bez free upkeep". Niestety ta instalka tego nie ma więc mogę to tylko zrobić na zasadzie wielokrotnego wyboru, czyli: 1 - megasubmod; 2 - free upkeep; 3 -ograniczona rekrutacja; 4- EDU KAMA; 5 - AI Pitera; 6 - AI Branca itd. Tylko że jak ktoś będzie chciał 2 + 3 to jak tak zaznaczy to przecież nie zadziała (bo 2 ma inny EDB niż ten w 3). I dlatego trzeba by zrobić pozycję 7 - free + ogr rekr. No ale weź teraz każdemu wytłumacz, że jak chce free upkeep + ogr to nie ma wybierać 2 + 3 tylko 7? Podejmiesz się tego? Nie może tak być, instalka ma być przejrzysta. Potem będzie lament, że ktoś wybrał to z tym, a z tamtym nie działa, itd. itp. Dlatego dałem free upkeep, bez opcji jego usunięcia czy dodawania.