W serialu Sansa poślubi Ramseya?
Scena nocy poślubnej jest taka jak w książce? :P
Wersja do druku
W serialu Sansa poślubi Ramseya?
Scena nocy poślubnej jest taka jak w książce? :P
Ok, obejrzałem 8 odcinków Vikingów, ale swoje uwagi zamieszczę po obejrzeniu całego sezonu (Volomirze, widziałem kolczugi! Nie zgadniesz na kim! :twisted:). Teraz w końcu biorę się za 1 sezon Black Sails.
No kolczugi u Franków są, ale twórcy nie mogli się powstrzymać i musieli dać gofrownicę jako pancerz.
Nie trafiłeś, mówię o stronie vikingów! :cool: Odpowiedź w okolicy środka tygodnia (wtedy zakończę 3 sezon). Wracając do Black Sails, która? :P :
Eleanor
https://24.media.tumblr.com/0d1e3ec8...4wro2_1280.png
czy Max?
https://24.media.tumblr.com/92f9db42...54wro6_500.png
a może Anne?
http://i.imgur.com/97ZqOGq.png
A ja już od kilku dni się przymierzam do ostatniego odcinka Vikingów i jakoś nie mam czasu obejrzeć :P
Wypowiem się bardziej po obejrzeniu ale ogólnie ten sezon na duży plus w porównaniu do poprzednich.
Widzę, że Black Sails nie cieszy się dużym powodzeniem wśród forumowiczów, trudno. :(
W nocy zaliczyłem 2 ostatnie odcinki 3 sezonu Wikingów. Nie kryłem już wcześniej, że nie jestem nastawiony anty już po pierwszym sezonie. I po każdym następnym mogę śmiało powiedzieć: czekam na kolejny! Minusy zostawiam na później, bo te są dobrze znane w temacie. Plusami sezonu były według mnie: świetna rola króla Egbetra, który ukazuje mechanizmy władzy: członkowie rodziny, sojusze, religia etc wszystko to podporządkowuje sprawowaniu władzy z dalekosiężnym planem, nie działa ad hoc, nie reaguje, raczej kreuje wydarzenia realizując swoje zamysły krok po kroku. Księżniczka (właściwie królowa) Aslaug: Już pisaliśmy o jej "oryginalnej" urodzie, ale to też ma dobre strony. Nieważna uroda, tylko błękitna krew, która pozwoli potomkom gościa o niskim pochodzeniu społecznym domagać się mniej lub bardziej skutecznie wśród pobratymców swej pozycji w przyszłości. Więc tu też trafnie dobrana aktorka. Co do tańca Rollo nago na plaży: niby czemu dla znawców tematu to jakaś oczywista oczywistość jeżeli chodzi o powód? Bo "wszystkowidzący" mu to powiedział? Bo jakoś powiązanie Rollo brata Ragnara, z Rollo, pierwszym księciem Normandii to jakaś lipa, którą serwuje nam niestety finałowy odcinek. (Co tutaj się dziwić yourselfowi, że pomylił oblężenia?:cool:) Co nie znaczy że ta postać serialowa nie jest moim faworytem, obok Lagherty :). To spojrzenie walczącego Rolla i Gizeli (graną przez córkę... Polańskiego) w trakcie sieczki na murach: od razu widać było iskry więc ostatnia scena nie była zaskoczeniem. :D Ósmy odcinek-oblężenie. No sceny szturmu od strony wody faktycznie robią wrażenie, ale te dotyczące szturmu bramy, to znowu: mam kilkudziesięciu ludzi, jak tu nakręcić że ta grupka ludzi ma tak zając obrońców, że naczelny dowódca będzie tu się pocił, gdy gros atakujących przypuści atak na mury. Zresztą nie pasuje tu raczej ta postać. Widzimy go raczej jako urzędnika, który będzie obserwować cały szturm z "najwyższej wieży" a nie zapaleńca, który działa w miejscu pierwszego ataku. I te zasady SM rodem z XXIw w AD 845.... LITOŚCI.... :rolleyes: Wolomirze, co do klasycznej kolczugi u wikingów-mają ją na sobie... oba konie pomagające ciągnąc bramę za pomocą lin :P w scenie pierwszego szturmu bramy. Zresztą cała ta scena jak już pisałem, jest totalnie niedofinansowana. 2 konie mają ciągnąć taką bramę... I do końca oblężenia kramy kupców przy owej bramie nawet nietknięte, bo jak wiemy obrońcy nie palili przedpola, przedmieścia by nie służyło skrytemu podejściu wroga. Mistrzostwo.... Kolczugę widzę także u oficerów Franków, ale także w ostatnim odcinku (może także przedostatnim) na potężnym, łysym wkingu z brodą podobnym z faciaty do mojego ulubieńca Vinnie Jonesa. Kręci się zawsze koło namiotu Ragnara. Co tam jeszcze :hmm:... A tak! Numer z "przytrzymaj mi włosy" - świetny! :ok: Też się pośmiałem jak bohater.:devil: Szkoda, że pożegnaliśmy się w tym sezonie z Siggy i Athelstanem. A Floki? Cóż, fanatyzm religijny jest dla mnie idiotyzmem, dlatego to tak porąbana postać. Wtedy cieśla-budowniczy drakkarów był po części artystą, a artystów nie zawsze się rozumie, nawet tych... nieporąbanych ;) Scena śmierci Ragnara od razu była lipą, już nie chodzi o fakty, tylko takie sceny to kilkuminutowe żegnanie z głównym bohaterem. Tu mamy: żyje, w kolejnej scenie: nie żyje. Ja oczekuję legendy w której swoją rolę będą miały... węże. I pytanie do znawców tematu: co to za maski które nosili w katedrze cesarz z córką?
https://lh3.googleusercontent.com/pr...1Y=w426-h388-p
Max i Anne - przecież w filmie można dostać je razem w pakiecie :F
Ja jestem na tym etapie pierwszego sezonu, że to Eleanor i Max dopiero co przestały być jednym pakietem :cool:
W takim razie Max, jeśli rozpatrywać pojedynczo. Pierwszy sezon był taki sobie, drugi dopiero pokazuje pazur.
3 Maja z drugim sezonem powracaja bohaterowie "Penny Dreadful":
Zaczalem sobie ogladac "Gotham" i po trzech epizodach moge stwierdzic ze serial ma klimat a mlody J.Gordon to dosc interesujacy charakter: