Re: Pytania do doświadczonych
Cytat:
Zamieszczone przez Dunadan
Witam wszystkich ;)
Po pierwsze:
co to jest uszeregowanie produkcyjne, jak jest liczone i dlaczego raz na jakieś 15 tur zdaża mi się, że wykres załamuje się, spadam w rankingu na łeb, na szyję, a w następnej turze odzyskuję prowadzenie, a na wykresie nie zostaje po tym krachu śladu.
Ja bym dodał oprócz plonów również handel, górnictwo etc., ale również obciążenie skarbca utrzymaniem wojska.
Cytat:
Zamieszczone przez Dunadan
Po drugie:
w stanie finansów frakcji jest pozycja: "Korupcja i inne". Wiem oczywiście co to korupcja :P ale nie w medku. Na czym to polega i jak zmniejszyć wydatki związane z tą korupcją? Bo na wpływy nie narzekam :D A i co to są te "inne" ?
To "inne" to przede wszystkim przychody z operacji zwanej łupienie miasta po zdobyciu. Do tej kategorii wpadają monety związane z jednorazowymi przychodami z podbojów.
Nie wiem gdzie trafiają jednorazowe gifty, do tej kategorii czy do trybutów.
Re: pytania początkujących
Korupcja jest wtedy, gdy zarządca(lub jego brak) ma jakiś negatywny trait dot. pieniędzy. Tu pewnie jest pokazane ile się traci hajsu za zbyt wysublimowane gusta niektórych dowódców.
Dzięki jeszcze raz wszystkim :) A w takim razie jak zmniejszyć te negatywne cechy zarządców?
Witam :) Mam pytanko jak można uzupełnić sklad poszczególnych oddziałów po bitwie? Z tego co widzę to mogę tylko rozwiązać oddział... W Empire bodajże był przycisk żeby uzupełnić skład osobowy oddziału.
Automatyczne uzupełniane stanu osobowego znanego z Empire nie istnieje w Medku II. By uzupełnić stan oddziału musisz udać się do miasta, gdzie można rekrutować dany typ jednostek i tam dokonać ponownego przeszkolenia. Inny sposób to połączenie kilku oddziałów tego samego typu w jeden i w ten sposób uzupełnić straty, możesz to zrobić ręcznie podnosząc w panelu armii dany oddział i upuszczając go na inny lub użyć skrótu klawiaturowego, bodajże M (wtedy dotyczyć to będzie wszystkich jednostek w danej armii).
Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem.
Event czy inne ustawienia
Mam pytanko szukałem na forum ale dokładnie tego nie znalazłem.
Czy każda nacja może po evencie "World is round" produkować odpowiednie okręty do podróży do Ameryki , czy są potrzebne inne dodatkowe ustawienia lub niektóre nacje nie mają tej możliwości
Pytam o to , gdyż w plikach zmieniłem datę tego eventu na wcześniejszą grając Bizancjum i puki co żadnej zmiany w postaci nowych okrętów
Re: Event czy inne ustawienia
Pisz na przyszłość w pytaniach początkujących.
Cytat:
Zamieszczone przez lopez7
Czy każda nacja może po evencie "World is round" produkować odpowiednie okręty do podróży do Ameryki , czy są potrzebne inne dodatkowe ustawienia lub niektóre nacje nie mają tej możliwości
Pytam o to , gdyż w plikach zmieniłem datę tego eventu na wcześniejszą grając Bizancjum i puki co żadnej zmiany w postaci nowych okrętów
Zbuduj jakikolwiek okręt i na próbę postaraj się popłynąć na zachód. Napisz koniecznie o rezultatach!
Nie jestem pewny, ale czy produkcja lepszych okrętów (budowa lepszych portów) nie jest przypadkiem uzależniona od wynalezienia prochu, a odkrycie okrągłości świata nie pozwala tylko na odkrycie mapy najlepszymi z okrętów?
Cytat:
Zamieszczone przez lopez7
Witam. Ten event odblokowuję budowę tzw. suchego doku - w którym można zbudować okręt zdolny pokonać ocean, nie pamiętam jak się nazywa ten okręt ale buduje się go w tym "suchym doku". Coś mi się tak kojarzy. :P (Karak to chyba był, ale głowy nie dam... wczoraj mi się pomylilo z galeasem :roll: ) To by się zgadzało z koncepcją Asuryana ;) .