Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Spokojnie wersja Megasubmoda III będzie jak II co do Instalki, tylko damy dużo więcej plików alternatywnych ograniczona rekrutacja, brak free_upkeep i inne takie, ale to osobno w poście nr 2 w temacie z Instalką. Będzie ok.
Qtango - właśnie dlatego w Megasubmodzie zmienimy skrypt od Krucjat na inny. Czasami krzyżowcy się motają, czasami idą do celu krucjaty, ale nie działa to jak należy.
A usuniecie irytującą sprawę dezercji?
darius_d przyjrzę się twoim uwagom. Być może odpowiedzialny jest za to nowy money script który jest bardziej łaskawy dla dużych frakcji niż wcześniej.
Sojusze na półwyspie iberyjskim i szybki podbój maurów -zgoda trzeba to zmienić. Co do money scriptu to ja go nie robiłem tylko zaimlementowałem. Twórcy moda twierdzili że nie kradnie kasy ( lub mniej kradnie ) i ma być w wersji BC 7.0. Zewsząd były głosy o kradzież kasy dlastego został dodany. Przyjrzę się zatem mu, napewno mozna go poprawić, a w ostateczności wrócić do starego skryptu. Ja cenię konstruktywną krytykę i bardzo za nią dziękuje. Zresztą sam o nią wielokrotnie prosiłem. :) Zaraz zernę na Sycylię.
Panowie, ale to dormowe utrzymanie to nie problem :D Niech edb zostanie tak jak jest. Obecnie w czystym EDU jak i na moich statach wszystkie jednostki maja free_upkeep, więc w pare minut dorobię dwa EDU bez tej cechy, albo zostawić ją milicji. Wtedy w instalce będzie do wyboru czyste EDU bez darmowego utrzymania, moje EDU z i moje EDU bez darmowego utrzymania. Jak się nic z tego nie zaznaczy to po prostu czyste EDU z darmowym będzie.
W instalatorze mogą być tylko dwa EDU. Stary z Megasubmoda II od Włochów i nowy Twój. Free_upkeep załatwimy wpisami w buildings.
Oba wyjścia na dobrą sprawę są podobne, bo instalka tego nie przetrawi i będzie trzeba dodawać różne wersje czy to EDU czy to EDB osobno.
Kolejne EDU wysłane do testów ;D Myślę, że jeszcze z 2 wersje i będzie już całkiem dobrze :) Do końca przyszłego tygodnia powinno już być wszystko zbalansowane jak powinno :D W ogóle siedząc teraz w jednostkach regionalnych byłem w szoku jaki dziwny balans Włosi zrobili, jakieś chłopstwo z szmatach prawie 1000 kosztu rekrutacji i 400 utrzymania, rycerze w dobrych zbrojach 600 rekrutacji i 170 utrzymania o_0 Albo dwie takie same jednostki fanatyków, praktycznie te same staty, ale jeden oddział kosztuje w kampanii 37 rekrutacji i trochę ponad 100 utrzymania, podczas gdy ten drugi oddział już kilkaset kosztu rekrutacji plus 370 utrzymania. Jakaś pustynna jazda na kucykach ponad 500 utrzymania, a rycerze w płytach trochę ponad 300. Skąd im to się wzięło ; P
Takie pytanie odnośnie tego nowego EDU czy liczebność jednostek w odziale sie zmieni?
KAM, a może warto jakbyś osobny wątek otworzył o tym EDU? Można by tam podyskutować, wypisałbyś jakie są jego założenia (np. co zmieniasz, co balansujesz, co poprawiasz itp.). Nie mam czasu na testowanie niestety (w ogóle prawie w Bellum nie gram), ale z tego co czytam to widać, że zapowiada się to bardzo ciekawie.
Nie ukrywam, że coraz bardziej mam ochotę porzucić projekt megasubmoda w takiej postaci jak sobie na początku założyłem, czyli że nie powinien ingerować w rozgrywkę, a to co ingeruje dawać jako opcję. Po tym co piszesz, to rzeczywiście aż dziwne, że EDU w BC jest tak masakrycznie zwalone. Więc to co robisz to zmiana na lepsze. Ograniczona rekrutacja Mietka też jest chwalona. Dlatego nie wiem czy nie lepiej będzie odbić w kierunku takim, aby powstał Polski Megasubmod z prawdziwego zdarzenia, czyli Twój EDU + rekrutacja made by Mietek (oczywiście wraz z wszystkimi poprzednimi zmianami Mietka) jako podstawa submoda, a nie dodatek. Oczywiście trzeba by to wcześniej potestować dobrze.
Tak, było to już podawane. Nie będą to jednak aż tak drastyczne zmiany jakie zrobiłem w MXL. Jednostki piesze występują w takich liczbach: 150, 125, 100, 75. Jazda w takich: 80, 70, 60, 50, 40.
EDIT: Czyste EDU z Bellum też bym jakoś zostawił w standardzie, albo do wyboru. Jednak jak ktoś lubi tamte staty to niech na nich gra, tam raczej trochę szybciej się gra niż na moich statach. Chociażby ekonomia u mnie strasznie zwolni, a nie każdemu może się to podobać. Nie ukrywam, że wolę realizm, ale jedną z rzeczy, które mi się w Bellum spodobały to to, że grało się dosyć szybko, przez co była odskocznia od reszty modów, gdzie dążono do spowolnienia rozgrywki :) Teraz to najgorzej z czasem na modowanie, w megasubmoda nawet nie miałem okazji zagrać, robienie bitew gracza na przyśpieszonym czasie, aby testować jednostki nie liczę ;P U mnie chęci to robienia poprawek są wielkie, tylko najzwyczajniej nie jestem w stanie się fizycznie z tym wyrobić, bo za dużo na głowie.