czy edycja cesarska zawiera tez podstawowa kampanie czy tylko kampanie augusta :)
Wersja do druku
czy edycja cesarska zawiera tez podstawowa kampanie czy tylko kampanie augusta :)
Zawiera obie kampanie.
Gram teraz na patchu 15 Macedonią i zauważyłem, że w kampanii głównej wprowadzono pory roku (co drugą turę pada śnieg, niestety nie widzę czy ziemia też jest biała bo gram na ciepłym wschodzie). To nowość Imperialnej Edycji, czy też w którymś wcześniejszym patchu wprowadzono tę ciekawostkę?
Pory roku wprowadzono wcześniej :)
Wprowadzili już wcześniej > http://wiki.totalwar.com/w/Total_War...Wonders_Update ale działa to w kompletnie idiotyczny sposób bo jedna pora roku przypada na jeden rok. Czyli pełen cykl składa się na 4 lata. Ostatnia rzecz której nie mogę ścierpieć w podstawce.
@UP
Gdyby podzielili rok na 4 tury to gra trwała by 4 razy dłużej, każdy agent żyłby 4 razy dłużej i było by to samo co w shogunie 2 gdzie wyexpiony ninja był praktycznie nie do zabicia i trzeba było czekać kilkadziesiąt tur na jego śmierć naturalną. To jak jest w Rome 2 teraz to faktycznie jest nielogiczne, ale z gameplayowego punktu widzenia ma to sens.
Tjaaa.... a w Divide et Impera jakoś to się dało zrobić. Prawda jest taka, że pod naciskiem graczy wrzucili na "odwal" te 4 pory roku z CiG do głównej kampanii ale już kompletnie nie chciało im się zmieniać wszystkich zależności jak czas budowania, wynajdowania technologii, rekrutacji, uzupełnień itd.
Warto zauważyć, że nowa kampania będzie w systemie 4TPY.
http://i.imgur.com/EpjH6NF.png
http://i.imgur.com/uUjgnt1.png
http://i.imgur.com/m9Qi9PX.png
http://i.imgur.com/IcCP8Pt.png
Dodano parę ficzerów do UI (teraz jest czytelniej). Zobaczcie sobie na zdjęcia. Jednak drzewka rodowego nadal brak.
Mój apetyt na grę Egiptem wzrósł, choć stary kolor bardziej mi się podobał.
Ciekawe czy jako generał będzie grywalna Kleopatra:D
Pewnie tylko dla posiadaczy babskiego DLC:faraon:.
Co Wy się tak uparliście na te drzewko rodowe jakby to był najistotniejszy aspekt gry. :)
Kwestia przyzwyczajenia. Zawsze było (chociaż nie pamiętam czy, na pewno, w pierwszym Shogunie i Medku) i teraz jakoś tak smutno bez niego, co prawda dla mnie nie jest priorytetem i obejdę się bez niego, ale miło byłoby gdyby kiedyś wróciło.
Coś mi się wydaję, że jedynie Armenia będzie dodana do głównej kampanii w tym FLC. Przynajmniej wg strony http://wiki.totalwar.com/w/Factions tylko Armenia jest wyszczególniona.
EDIT: Przynajmniej wyklucza MarcomanniCytat:
List of playable factions in the Imperator Augustus campaign: Marc Antony, Lepidus, Octavian, Pompey, Iceni, Marcomanni, Dacia, Egypt, Parthia, Armenia (also now playable in the ROME II Grand Campaign).
Dzisiaj pora tylko na jedną informację z CA, więc potwierdzili oficjalnie grywalne frakcje i trochę Armenię pokazali. Także Teraz codziennie mogą ujawnić po dodatkowej frakcji, żeby na premierę się wyrobić:D.
http://www.twitch.tv/totalwarofficial działa Wam ta strona na której ma być za kilka minut stream z nowej kampanii?
Działa, mam na razie w oknie streama nowe tło z menu. Chat jest aktywny.
A u mnie nie.. jak chcę wejść to pokazuje, że strona niedostępna i taki błąd: Nie można znaleźć serwera www.twitch.tv, ponieważ nie powiodło się wyszukiwanie DNS. DNS to usługa sieciowa służąca do translacji nazw witryn na adresy internetowe. Ten błąd jest najczęściej powodowany przez brak połączenia internetowego lub niepoprawną konfigurację sieci. Może być również spowodowany brakiem odpowiedzi serwera DNS lub działaniem zapory sieciowej, która uniemożliwia aplikacji Google Chrome dostęp do sieci.Kod błędu: DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN
Da się gdzieś te materiały później czy, tylko na żywo można?
To będzie chyba to: http://www.twitch.tv/totalwarofficia...ast_broadcasts
Próbuję dograć kampanię Rzymu przed premierą Augusta. I mam 3 pytania:
-wybuchła mi wojna domowa przy poparciu senatu na poziomie 56%. Ponieważ w każdej kampanii mam wojnę domową, nie jestem nią zaskoczony. Chodzi mi o to czy Wam też skasowało ilość agentów: szpiegów, dyplomatów i weteranów? Miałem po 4 (maksymalnie jaką mogłem mieć) i nagle ścięło mi ich w turze z wybuchem domówki do po 1 :hmm: Jakiś czas miałem odbój z Romkiem i nie pamiętam czy to norma którą wcześniej nie pamiętam, czy to któryś patch?
-co decyduje o tym czy dany legat dostąpi zaszczytu triumfu? Bo po rozmiarze zwycięstwa to chyba nie, bo naprawdę niekiedy średnie zwycięstwa są tym nagradzane, a wielkie batalie nie... Może jakiś pułap ilości zabitych sumowany w bitwach danego legata? Albo suma zdobytych miast?
-pamiętam że kiedyś rodzaj zwycięstwa można było zmieniać w trakcie kampanii. Zapomniałem wstawić w 1 turze jako kulturowe, bo z rozdania bodaj jest militarne. Około 10 tur po rozpoczęciu zmieniłem. Ale niestety, teraz po każdej turze (140) zmienia mi automatycznie z powrotem na zwycięstwo militarne. Można coś z tym zrobić?
ad1.
Mi takie coś się nigdy nie zdarzyło, ale na patchu 13 i 14 nie miałem jeszcze wojny domowej, więc to może być ich zasługa. Druga opcja to jakiś błąd gry.
ad2.
Nie jest to powiązane z jego stanowiskiem, któraś z cech lub gravitas?
ad3.
O co chodzi z tym wyborem zwycięstwa? Jak grałem to zawsze było elastyczne, czyli co pierwsze osiągnąłem to się zaliczało.
Nie da się wybrać na stałe. To którego spełniasz warunki wygrywa. Więc niekiedy trzeba się namęczyć np. przy kulturowym które ma bardziej wymagające warunki niż militarne.
1-Chyba faktycznie jakiś błąd, bo po wgraniu tury w której wybucha mi wojna domowa w panelu zdarzeń które się zdarzyły (chodzi mi o ten z info kto z kim zaczął wojnę, kto został pokonany itd) miałem info o kolejnej gwiazdce dla weterana, którego... właśnie mi wcięło! :)
2-Przyznam się że do tej pory sprawy wewnętrzne opieram tylko na jednym-kogo mogę adoptować, to adoptuję. Nie szczędzę na to kasy. Z nowym dodatkiem zdaje się to będzie pomocne przy "domówkach" bo legaci innych rodzin/stronnictw stają się wrogami :yyk:
3-Jak automatycznie, to nie było pytania. :)
Dzięki.
2. Stawiałbym na ilość wygranych bitew.
W sumie to z tymi triumfami jest dziwnie. Raz pamiętam miałem zaraz po zdobyciu Kartaginy (prawdopodobnie zbieg okoliczności), innym razem za parę mało istotnych terenów gdzieś w Galii. W drugim przypadku generał, który mi żył jakieś 70-80 lat nie dostąpił tego zaszczytu ani razu pomimo wielu wygranych bitew i zdobytych ważnych celów (np. Aleksandria, Seleucja, Antiochia)
Wiecie może czy Blood Pack mocno wpływa na wydajność?
Animacji zabijania jest zaledwie kilka, krwi też dużo nie ma. Nie zauważylem żadnego spadku wydajności przy tym włączonym DLC więc powiedziałbym, że nie wpływa wcale bądź bardzo znikomo.
Tak się zastanawiam czy serwery wytrzymają? Mi małe łatki do roma2 zasysa do 30 minut, a dla porównania całego Napoleona do godziny.
Spokojnie, nie takie premiery Steam wytrzymywał :D
Dudzio masz rację :) o której ma być dostępne do pobrania z serwerów ?
Ok. 12:00.
Przypominam by dzielić się swoimi spostrzeżeniami w poniższym temacie:
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...ntarze-i-uwagi
Poradnik sam się nie zaktualizuje. :P
Pobrałem, odpaliłem i nie mam nazwy miast, regionów, frakcji i budynków :P. Ma ktoś podobnie?
To musi być wina jakiegoś moda u mnie wszystko w porządku.
Rozegrałem sobie dzisiaj 2h kampanie główną Armenią. Muszę przyznać, że po długiej przerwie (ostatnia wersja na której grałem to 1.9) grało się bardzo przyjemnie. Poprawiono główne bolączki podstawowego Rome 2 czyli długość bitew. Nie trwają one już 5 min, a 10-15 przy moim stylu gry. Oblężenie miasta z murami w mojej kampanii trwało aż 25 min przy mojej przewadze liczebnej AI broniło się dzielnie. Dobywałem miasto z marszu miałem tylko 4 drabiny. Bitwa rozegrała się w 2 fazach pierwsza na murach, gdzie AI potrafiło zepchnąć mnie z jednego odcinka muru, druga część po zejściu moich zwycięskich wojsk o rynek miejski i w uliczkach pod murami. Nowy system rozbudowy centrów miast jest również bardzo fajny. Teraz możemy wybrać ścieżkę dla naszego miasta czy ma być handlowe, wojskowe, cywilne łatwo potem zdecydować się na kierunek rozwoju reszty budynków. Poprawiony interfejs również zaliczam na plus. Zmienili również kolorystykę herbów państw jak i kolorów na mapie. Chwilę zajęło mi przystosowanie wzroku do tej zmiany :P.
Ogólnie całość prezentuje się zgrabnie tylko, że gra powinna tak wyglądać już rok temu. W dniu premiery, a nie po roku i setkach paczy staje się dopiero grywalna. Zaskakuje mnie w ogóle idea stojąca za Emperor Edition przecież to nic nie wnosi i tak każdemu kto kupił Rome gra aktualizowała się sama jedyną nowością jest kampania, którą i tak dostali wszyscy posiadający Rome. Nikt nic nie dostaje ani ci co kupili wcześniej, ani ci co kupią dopiero EE wszyscy dostali to samo. Koło się zamyka Urobos gryzie swój ogon. Jedynie to jest lepsze, że teraz gra stała się grywalna.
Pograłem trochę.
+ Dobrze że dodali wybór rozszerzeń w centrach miast.
+ Dobrze że pozmniejszali kary za wyższe poziomy budynków.
+ Nowe budynki.
- Tylko nie potrzebnie ujednolicili świątynie. Dalej się różnią, tylko już dużo mniej niż kiedyś.
- Niepotrzebnie pododawali do "każdego" budynku różne dodatnie cechy np.: +1 do jedzenia, +x do ładu, +x do kultury, +x do ładu czy +x do podatków. Teraz każdy budynek ma minimum 2 z tych cech. a niektóre nawet więcej.
Teraz dużo szybciej nabija się gravitas, aż za szybko.
Tak samo prędko zmienia się kulturę.
Sprawdził już ktoś jak szybko nabija się pasek wojny domowej?
WItam, ja nieco z innej beczki a mianowicie, ktoś zna albo poleca jakąś literaturę odnośnie okresu w którym nam dane jest rozegrać tą nową kampanię?