Ja bym nie próbował pokonywać Atlantyku w tego typu okręcie, nie nadaje się na oceaniczne podróże.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Wersja do druku
Ja bym nie próbował pokonywać Atlantyku w tego typu okręcie, nie nadaje się na oceaniczne podróże.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Grając jak wcześniej wspomniałem Bizancjum mimo rozbudowy wszystkich rodzajów portów w Lizbonie nie otrzymałem dodatkowej możliwości produkcji okrętów oprócz , dromon , ognisty okręt. Inną możliwością w tym evencie jak są podane dwie daty pierwsza daje ogólnie początek tego eventu a druga data rozwinięcie w postaci możliwości produkcji tych odpowiednich okrętów lub po prostu Bizancjum nie ma takiej możliwości . Czynnikiem prawdopodobnym , że Bizancjum mogłoby nie mieć tej możliwości być odpowiednik braku prochu , gdyż jak wiadomo w historii jak wynaleziono proch to Bizancjum do upadku nie miałoby dużo czasu na jego użytkowanie .
Bizancjum może budować Karaki... :roll:Cytat:
Zamieszczone przez lopez7
Dowód.
To pewno także bombard Bizancjum w grze też nie może rekrutować?Cytat:
Wszystko ok fotki przyznanie racji o swoich opiniach ale kiedy taki okręt można rekrutować to już nikt nie wie.
Kolego Ludzie tu próbują Ci pomóc. Ty chyba mało uważnie czytasz posty. Poniżej wycinek z buildings:Cytat:
naval_drydock city requires factions { northern_european, middle_eastern, eastern_european, greek, southern_european, } and event_counter world_is_round 1
{
convert_to 3
capability
{
recruit_pool "cog" 1 1 3 0 requires factions { hre, france, scotland, england, }
recruit_pool "longboat" 1 1 3 0 requires factions { denmark, }
recruit_pool "holk" 1 1 3 0 requires factions { hre, scotland, france, england, }
recruit_pool "dragon boat" 1 1 3 0 requires factions { denmark, }
recruit_pool "gun holk" 1 1 3 0 requires factions { northern_european, }
recruit_pool "carrack" 1 1 3 0 requires factions { northern_european, }
recruit_pool "dhow" 1 1 3 0 requires factions { middle_eastern, }
recruit_pool "war galley" 1 1 3 0 requires factions { egypt, moors, turks, }
recruit_pool "lanternas" 1 1 3 0 requires factions { egypt, moors, turks, }
recruit_pool "baghlah" 1 1 3 0 requires factions { egypt, moors, turks, }
recruit_pool "cog" 1 1 3 0 requires factions { hungary, poland, }
recruit_pool "ladya" 1 1 3 0 requires factions { russia, }
recruit_pool "war galley" 1 1 3 0 requires factions { hungary, }
recruit_pool "holk" 1 1 3 0 requires factions { russia, poland, }
recruit_pool "gun holk" 1 1 3 0 requires factions { russia, poland, }
recruit_pool "lanternas" 1 1 3 0 requires factions { hungary, }
recruit_pool "carrack" 1 1 3 0 requires factions { eastern_european, }
recruit_pool "dromon" 1 1 3 0 requires factions { greek, }
recruit_pool "fire ship" 1 1 3 0 requires factions { greek, }
recruit_pool "lanternas" 1 1 3 0 requires factions { greek, }
recruit_pool "carrack" 1 1 3 0 requires factions { greek, }
recruit_pool "galley" 1 1 3 0 requires factions { sicily, papal_states, milan, venice, }
recruit_pool "cog" 1 1 3 0 requires factions { portugal, spain, }
recruit_pool "war galley" 1 1 3 0 requires factions { southern_european, }
recruit_pool "lanternas" 1 1 3 0 requires factions { portugal, spain, papal_states, milan, sicily, }
recruit_pool "caravel" 1 1 3 0 requires factions { portugal, spain, }
recruit_pool "galleass" 1 1 3 0 requires factions { venice, }
recruit_pool "carrack" 1 1 3 0 requires factions { papal_states, sicily, milan, venice, }
recruit_pool "grande carrack" 1 1 3 0 requires factions { portugal, spain, }
trade_base_income_bonus bonus 5
}
material wooden
construction 6
cost 6400
settlement_min huge_city
Teraz wyjaśnienie:
Rekrutacja okrętu carrack - warunki: 1. event_counter world_is_round 1; 2. budowa naval_drydock city - "suchy" dok. 3. tylko w huge_city - czyli w metropolii. 4. recruit_pool "carrack" 1 1 3 0 requires factions { greek, } - jak widać GRECY mogą go rekrutować. Wszystkie warunki łącznie muszą być spełnione.Coś Ci jeszcze wyjaśnić? Wszystkie te informacje miałeś w kilku postach wyżej (Cichora, Asuryana, Kuroi i moim) wystarczyło trochę poczytać ze zrozumieniem.
Prosisz o pomoc i masz dziwne pretensje do Ludzi, którzy próbują pomóc. Nieładnie. Pozdrawiam.
Cóż, wygląda na to iż przesunięcie czasowe eventu po prostu spowodowało jeden problem - brak odpowiednio rozwiniętego nadbrzeżnego miasta by móc wybudować suche doki. Chyba wszystkie nacje mogą odkryć Amerykę (oprócz Mongołów i Timurydów). Reszta muzułmanów używa do tego baglah.
Cześć!
Jestem tutaj nowy, więc chciałbym się z Wami przywitać ;)
Dobra przejdę do sedna sprawy. Da się zmienić nazwę frakcji ?
Chcę zamienić nazwę Anglia na coś bardziej kreatywnego ;)
I takie drugie pytanie... Wszystkimi frakcjami można popłynąć do nowego świata? Jeżeli tak to kiedy to może nastąpić i jaki trzeba posiadać statek.
Trzecie pytanie. Jest coś opłacalnego w Afryce, czy to takie jakby ''zadupie''?
Witam. Po kolei:Cytat:
Zamieszczone przez DonQ
1. Pytanie nr 1 - raczej zostaw to w spokoju ;)
2. Pytanie nr 2 - Przeczytaj uważnie wszystkie kilkanaście postów wyżej to dowiesz się, kiedy i jakim okrętem można popłynąć do Nowego Świata. Tłumaczyliśmy z Kolegami niejakiemu Lopezowi ta kwestię.
3. Pytanie nr 3 - W Afryce jest sporo ciekawych dóbr handlowych, złoto, niewolnicy, kość słoniowa, jedwab. Maurowie i Egipt całkiem dobrze się tam czują i raczej nie uważają Afryki za zadupie. Ja też nie. :P Pozdrawiam. :mrgreen:
W medku akurat Europa to zadupie. Grając Egiptem NIGDY nie miałem problemów finansowych, ale miałem je grając frakcjami europejskimi. Kair i Aleksandria to wielkie miasta z ogromnymi zyskami, a z Antiochii to już się da tyle wyciągnąć, że oczy wyłażą na wierzch :lol: . No, ale ona leży w Azji. No i w Afryce najbardziej opłacalne surowce handlowe są kość słoniowa, niewolnicy itp.Cytat:
Trzecie pytanie. Jest coś opłacalnego w Afryce, czy to takie jakby ''zadupie''?