-
Model mam wpis wygląda tak:
19 novgorod_home_guard
1 3
38 unit_models/russ/rus_gridni_lod0.mesh 121
38 unit_models/russ/rus_gridni_lod0.mesh 1225
38 unit_models/russ/rus_gridni_lod0.mesh 6400
1
8 novgorod
44 unit_models/russ/textures/rus_gridni.texture
46 unit_models/russ/textures/rus_gridni_n.texture
51 unit_sprites/russia_rus_gridni_sp_sw_ug0_sprite.spr
1
8 novgorod
60 unit_models/AttachmentSets/rus_equipment_advans_nov.texture
58 unit_models/AttachmentSets/rus_equipment_advans_n.texture 0
1
4 None
10 MTW2_Spear 0
2
18 MTW2_Spear_primary
14 fs_test_shield 0
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
Wzorowałem się na battle_modeldb z SS6.4 bo stamtąd pochodzi ta jednostka, oczywiscie wszytkie tekstury też mam
Dobra, doszłem o co chodziło, mianowicie nie dałem o jednn więszą liczbę na początku w battle_modeldb, dlatego pewnie nie czytał mojego modelu.
Niestety gra nadal nie działa, gdy włączam pokazuje się czarne okno i wyskakuje napis "Starczy tego grania. Zrób coś w koncu, psa wyprowadź, smieci wywal albo co". Natomiast w logu widnieje takie coś:
13:09:01.850 [system.io] [info] open: found mods/BellumCrucis7/data/unit_models/battle_models.modelDB (from: D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War)
13:09:01.950 [system.rpt] [error] Starczy tego grania. Zrob cos w koncu, psa wyprowadz, smieci wywal albo co
Coś nie tak z modelem?
-
Wszystkie liczby zgadzają się z ilością znaków w wierszu?
-
Przeniosłem konną jednostkę z SS do BC i wszystko ładnie pięknie śmiga, jednak gdy włączam własną bitwę, wybieram tą jednostkę i klikam start, po chwili wywala do pulpitu i pokazuje się komunikat "Starczy tego grania. Zrób coś w koncu, psa wyprowadź, smieci wywal albo co" a w logu wukakuje to:
18:02:01.813 [system.io] [trace] file open,,mods/BellumCrucis7/data/unit_models/Mounts/Bizantini_Horse/mount_eastern_armoured_horse_lod0.mesh,423726
18:02:01.813 [system.io] [info] open: found mods/BellumCrucis7/data/unit_models/Mounts/Bizantini_Horse/mount_eastern_armoured_horse_lod0.mesh (from: D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War)
18:02:02.019 [system.rpt] [error] Starczy tego grania. Zrob cos w koncu, psa wyprowadz, smieci wywal albo co
Coś nie tak z modelm konia? Wszyskie pliki przesniosłem.
-
Witam, grzebię przy modzie The Last Kingdom i mam pytanie jak spowodować, żeby generał prawidłowo otrzymywał przydomek, w zależności od określonych osiągnięć. Niby jest to ustawione, ale działa źle (załączam 4 pliki txt dla pomocy http://przeklej.org/file/DZbhk2/przydomek.zip). Np. cecha HARALD (linia 641 w EDCT) ma 3 levele. I teraz:
- po pierwsze wydaje mi się, że pierwszy poziom jest jakąś zbędną pozostałością. Dlatego, że w EDCT level 1 niczym nie różni się od 2, a po drugie w export_VnVs.txt HARALD1 i HARALD_TANGLEHAIR mają zbliżone opisy, tyle tylko że 2 level ma epitet. Ponadto w campaign_script.txt w linii 7286 na starcie gry z automatu Harald dostaje level 2 cechy HARALD,
- po drugie po co zastosowali takie dziwne wartości Threshold? Level 1 ma 1, level 2 ma 40, a level 3 ma 45,
- po trzecie czemu w sekcji trigger (linia 16462) Affects wynosi 2 a nie 5? Po co ma czekać 3 tury od zdobycia całej Norwegii na osiągnięcie poprawnego epitetu? Poza tym po co jest poniżej drugi trigger, który działa dla levelu 1 cechy HARALD, skoro nigdy jej nie będzie? No i czemu tu też Affects wynosi 2? Tutaj to w ogóle 23 tury musiałby czekać na przydomek...
- po czwarte po co w campaign_script.txt dają w linii 7284 info, żeby zostawić te epitety tu i nie wrzucać ich w descr_strat.txt? 19 postaciom zostaje tu przypisana cecha, którą można spokojnie przypisać właśnie w descr_strat.txt.
Mod niby pozostał w wersji beta, więc może dlatego jest niedopracowany? Czy mój tok rozumowania jest poprawny? Czyli po prostu powinienem wywalić level 1 cechy HARALD, zostawić 2 poziomy i ustawić treshold na 1 a przy poziomie drugim treshold 2. Do tego w descr_strat powrzucać tym 19 gienkom cechy, a wyrzucić je z campaign_script (oczywiście wówczas Harald będzie miał traits nie HARAD 2 a HARALD 1). Na koniec zostawić tylko ten pierwszy trigger i ustawić w nim Affects na 1.
Sorki za długi opis i za zmuszanie do pobrania pliku, ale gorąco prosiłbym kogoś o pomoc, bo koniecznie chciałbym to rozkminić :) Poradniki na TWC są tylko o podstawach i opierając swą wiedzę o nie, nie jestem w stanie załapać co twórca moda miał na myśli. Z góry dzięki.
EDIT: no cóż, dzięki za brak pomocy, bo mnie to zmusiło do poszukiwań samodzielnie, co spowodowało pogłębienie mej wiedzy ;) I tak - 3 pierwsze problemy rozwiązałem, a ostatni - epitety nadawane w campaign script działają, jeśli nadamy je w descr_strat to nie działają, ot taki kaprys Medka ;)
-
Odnośnie przenoszenia jednostek z moda do moda....
Skeletoon jak jesteś jeszcze zainteresowany to coś tam mogę podpowiedzieć,
bo ostatnio przenosiłem u siebie jednostki z D&C do MOS 1.6.2 (skutecznie zresztą).
...a pisze dopiero teraz bo dzisiaj się na forum zarejestrowałem.
-
Hej, a do MOS 1.7 byś dał radę kilka jednostek przerzucić, do mojego submoda do MOS 1.7 o to mi szczególnie chodzi.
-
MOS 1.7.... hm nie wiem
ja pobrałem wersje MOS 1.7 taką, że nie mogłem nic zmienić ani w pliku exp_descr_unit ani exp_descr_buildings
dlatego działam na MOS 1.6.2 (nie wiem jak to zmienić żeby móc coś tam w nich dłubać)
-
Da się modyfikowac 1.7. Sam wielokrotnie edytowałem tamte 2 pliki. A mój submod zawiera 3 jednostki z TWC ze zmienionymi teksturami dla Elów z Mrocznej Puszczy. Może miałeś atrybut tylko do odczytu ustawiony. Mos 1.7 jest szybszy i stabilniejszy, kilka bugów jest poprawiony w tym ten, ze przez Dunharrow w 1.7 nie mozna przejść armią,a w 1.6.2 niestety można. Jak zmienisz zdanie daj znać. Jakie jednostki w 1.6.2 zmieniłeś lub dodałeś?
-
No też tak pomyślałem że plik miał atrybut "tylko do odczytu" ...ale nie miał.
Nie wiem w jaki sposób to było zabezpieczone,
ale nie jestem teraz w stanie stwierdzić coś dokładniej bo to było dawno (nie wiem kilka miesięcy temu może więcej),
więc dałem sobie z MOS 1.7 spokój, a ostatnio wróciłem właśnie do MOS 1.6.2.
Co do jednostek które przeniosłem z D&C to były to jednostki krasnali:
1) Kusznik Orocarni (kusza+tarcza+topór) "Blacklock_Crossbowmen"
2) Wojownik Orocarni (tarcza+topór) "Stonefoot_Warriors"
3) Możni Orocarni (dwuręczny oskard) "Orocarni_Nobles"
Jeszcze przeniosłem jedną jednostkę konną z Call of Warhammer tj. orkowego dzika i posadziłem na nim jednostkę generalską krasnali.
I to chyba tyle bo tam w mos 1.6.2 jest blisko do maximum w pliku exp_descr_unit i mi wywalało grę jak dodałem więcej.
Aha a jeśli chodzi o to przejście na przełęczy dunharrow to to łatwo jest zmienić. To jest w pliku map_ground_types (data/worlds/maps/base).
Trzeba zmienić w miejscu przejścia kolor (chodzi o to że mają tam być wysokie góry a nie przełęcz).
A tak sobie myślę że najlepiej to by było postawić tam armie upiorów i dać im jakiegoś traita żeby ograniczyć im punkty ruchu, żeby siedzieli tam cały czas
-
Ok pobrałem te 5 patchy na mos 1.70 oraz ten twój submod Araven
Wszystko chodzi, tak więc mogę spróbować przerzucić ci te jednostki
...ale żaden ze mnie moder więc czy mi się to uda to już inna rozmowa