Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
W okolicach 17 maja 2013 może się uda dokończyć Megasubmoda III. Pomysł Wino mi się podoba, raczej Ograniczona rekrutacja + pliki Kama (units, projectile i mounts) będą standardem. Osobno będą pliki z normalną rekrutacją i poprzednim unit itp. Na początku wyzeruję jednak wszystkie wojny i sojusze, znaczy nikt nie będzie miał wojny ani sojuszu na starcie. Megasubmod III uwzględnia większość zgałąszanych w odpowiednim temacie poprawek, także w plikach tekstowych, dodanie Falndrii, zmiana Ligi Baronó na Lige Możnych. Pełny wykaz zmian ukaże się wraz z nowym Megasubmodem III, w nim m.in. poprawione krucjaty i ai Pitera wersja 3.7 (nieatakowanie papiestwa i inne usprawnienia). Jeszcze pomyślimy co i jak. Opinie mile widziane.
Decyzja zapadnie po testach.
Jeżeli zmieniacie nazewnictwo na polskie to może zmińcie Ligę Baronów na Rokosz Możnych.
Statystyki w Bellum zawsze uważałem za idiotyczne choć zbierałem za to cięgi, miałem zrobić kompleksowe z cenami rekrutacji i zmianą liczebności oddziałów ale nie potrafię pozamieniąć innych parametró niż te widziane w okienku rekrutacji. Widzę, że te które dostaniemy będą o wiele lepsze.
Przypomnę o dwóch rzeczach które w mojej kampanii są inne niż w założeniach;
1. Rekrutacja Braci Dobrzyńskich - miała być z kościołów i kaplic od 3-go stopnia w górę - jest ze stajen
2. Konna Drużyna Książęca - jest rekrutowana w każdej prowincji podczas gdy piesza jest jednostką regionalną.
Jeszcze co do statystyk - czy nie rozważałeś wzorem TATW dać większą liczbę żołnierzy w oddziałach dla nacji muułmańskich a w zasadzie dla ich "pastuszych" oddziałów.
Problem jest też z jednostkami łuczników które mają często zaniżony atak dystansowy a zawyżony atak wręcz - atak 3 z dystansu to zbyt mało - atak wręcz 5-6 dla jednostki wyposażonej w noże to znowu za dużo. W ogóle te śmieciowe oddziały mogłyby nadrabiać liczebnością choć z tego co widzę już o tym pomyślałeś.
Co do relacji startowych i powrotu do punktu wyjścia to szkoda - jak będę miał czas na grę to sobie to pozmieniam. Grało mi się na tych pozmienianych dobrze bo sojusz równoważyłem wojną na innej granicy. Takie państwo jak Jerozolima była od samego początku lennem Papiestwa i sojusz tutaj aż się prosi.
Nie zgadzam się też z graczem który pisał, że Maurowie w rozgrywce z sojuszami i wojnami na starcie szybko znikają z Europy. - Grająć Polską tak miałem, grająć Jerozolimą jest inaczej.
Z pozostałech rzeczy do poprawienia to jeszcze krucjaty i dżihad - armie tych imprez stoją sobie często na własnym terenie i mają się dobrze - bez dezercji - na darmowym utrzymaniu. Ideałem byłoby zachowanie obecnej ilości armii krucjatowych i dżihadowych ale zachowujących się racjonalnie - idących na cel swojej wyprawy i to idących ostro bo po dotarciu na miejsce też mają dłu....gie przestoje.
Edit:
Kednostki szlacheckie - nobile często utrzymaywały się same lub pokrywały większą częś swojego utrzymania. Dałbym im b. drogą rekrutację ale zmniejszył znacząco koszty utrzymania.
Cytat:
Jeżeli zmieniacie nazewnictwo na polskie to może zmińcie Ligę Baronów na Rokosz Możnych.
liga baronów - to dotyczy całej europy, więc Rokosz Możnych nie bardzo. A nie da się wyodrębnić różnych lig baronów.
Cytat:
1. Rekrutacja Braci Dobrzyńskich - miała być z kościołów i kaplic od 3-go stopnia w górę - jest ze stajen
fajnie by było, jakby ktoś czasem zajrzał do wątku z instalką.
Cytat:
Co do relacji startowych i powrotu do punktu wyjścia to szkoda - jak będę miał czas na grę to sobie to pozmieniam. Grało mi się na tych pozmienianych dobrze bo sojusz równoważyłem wojną na innej granicy. Takie państwo jak Jerozolima była od samego początku lennem Papiestwa i sojusz tutaj aż się prosi.
ile osób tyle opinii, więc ciężko wybrać. Ja uważam, że skoro mamy dyplomatów oraz gramy w grę, to należy ich wykorzystać. Jakby tak porobić historyczne sojusze i wojny każdej nacji, to znaczenie dyplomatów było by znikome, a to jest bez sensu.
Cytat:
Nie zgadzam się też z graczem który pisał, że Maurowie w rozgrywce z sojuszami i wojnami na starcie szybko znikają z Europy. - Grająć Polską tak miałem, grająć Jerozolimą jest inaczej.
doskonały przykład na to, że aby móc wydać w miarę rozsądną opinię o megasubmodzie to należy najpierw rozegrać każdą nacją przyjamniej 10 kampanii. A co niektórzy wypowiadają się o balansie po rozegraniu jednej kampanii jedną nacją. Zaznaczam, że chodzi mi o opinie co do balansu, bo opinie oczywiście są ważne, ale o balansie wypowiadać się po rozegraniu jednej kampanii to no comment. Przecież każda kampania może pójść inaczej. A jak widać z Twojej opinii nie zawsze Maurowie są słabi, co ktoś wcześniej sugerował.
Cytat:
Z pozostałech rzeczy do poprawienia to jeszcze krucjaty i dżihad - armie tych imprez stoją sobie często na własnym terenie i mają się dobrze - bez dezercji - na darmowym utrzymaniu. Ideałem byłoby zachowanie obecnej ilości armii krucjatowych i dżihadowych ale zachowujących się racjonalnie - idących na cel swojej wyprawy i to idących ostro bo po dotarciu na miejsce też mają dłu....gie przestoje.
chyba Mietek się temu przygląda, w każdym razie jest plan to poprawić :)
Cytat:
Konna Drużyna Książęca - jest rekrutowana w każdej prowincji podczas gdy piesza jest jednostką regionalną.
To mnie zastanawia, mam wgranego megemoda II z ograniczona rekrutacją, u mnie pieszą drużynę książęca moge rekrutowac we wszystkich prowincjach natomiast nie mam dostępu do tej jednostki konno. :?: Nie mam wgranej ostatniej aktualizacji do ograniczonej rekrutacji - czy w tym tkwi problem?
Witam,
Ciut mnie nie było na forum, ale gram w miarę na bieżąco. Właśnie testuję Megasubmod 2 z oficjalnymi poprawkami (oprócz ograniczonej rekrutacji - gram na auto bitwach i mam za duże straty :D ). Gram HRE na poziomie Hard / Easy (ze względu na bitwy z automatu) z free_upkeep i aktualnie doczłapałem się do 110 tury.
Powiem tak, kasa może na początku nie stanowi problemu, ale potem koszty za prowincje są naprawdę duże. Żeby osiągnąć zwycięstwo trzeba potem bulić 80 tys. za ruch. To mało niby? 2500 kary za zamek który przynosi 500 z podatków? Jest naprawdę trudno. Oczywiście nie jak w oryginale ale zauważmy jedną rzecz - Włosi naprawdę podpakowali włoskie nacje. Grałem kiedyś Sycylią i powiem, że kasa leci w bród - państwa położone w regionach nadmorskich mają dużo łatwiej. HRE jest mocne militarnie ale niezbyt gospodarczo. Ja pierwsze co robię to sojusze z sąsiadami i staram się kupić (!) jak najwięcej regionów na początku. Stawiam na Europę centralną - zwykle w początku kampanii można kupić od Francji oba zamki (trybut 5k przez 20 tur), podobnie jak od Anglii (oba zamki z terenów Francji za podobne pieniądze). Grając Francją można od HRE kupić (są naprawdę hojni), Staufen, Thun, Kolonię i Bremen lub Utrecht (cena 10k przez 20 ruchów to promocja). Resztę szarych prowincji zdobywam systematycznie. Niestety ta taktyka wymaga dobrych stosunków z sąsiadami - sojusze to podstawa bo do ok 30-40 ruchu jesteśmy na dużym minusie ;) i nie możemy rekrutować wojska ani budować. Przy okazji polecam ożenić księcia z księżniczką sąsiada i poprzez zabójców pokojowo przejąć państwo (udało mi się grając HRE Danię a potem Francję). Pilnować rodu! Nie żenić rodów nie z linii panującej - niech wyginą - lojalność to podstawa. W żadnym wypadku nie adoptować generałów do drzewa genealogicznego i nie akceptować ożenków od komputera! Co do dezercji w krucjatach jest bardzo prosty sposób który jest znany już od lat. Wystarczy przed zakończeniem tury postawić generała obok armii (w zasięgu jednego pola) i nie będzie dezercji. Jak łatwo policzyć 1 generał może się "opiekować" do 8 armiami na raz! Może bugabuse - ale AI nie doświadcza dezercji więc decycza należy do was.
Kilka rzeczy / bugów do poprawy (nie wiem czy ktoś poruszał - wybaczcie):
- można zaproponować płacenie trybutu za prowincje a potem po ich otrzymaniu spokojnie anulować płacenie trybutu - powinno to oznaczać automatycznie wojnę w przeciwnym razie, można w 20-30 tur mieć 1/3 mapy. Aktualnie powoduje to spadnięcie relacji np z 8/10 do 5/10 i nawet nie jest zrywany sojusz; do dużej poprawy
- nie wiem czy coś nie pokiełbasiłem ale w nowej wersji submoda nie działa mi nadawanie następcy - tytuł mogę przekazywać ale nie powoduje on wybrania następcy - zaznaczam, że wiem jak on działa (używałem wielokrotnie) - chodzi o normalną sytuacje umiera król - nowym następcą zostaje syn nowego króla zamiast wybrany przeze mnie - po 110 turach już mam 3 pokolenie więc to nie przypadek
- nie wiem czy to jest do zrobienia, ale jeśli papież będzie się wywodził z naszego państwa dobrze byłoby aby trybut od chrześcijan zasilał naszą kasę - nie wiem czy to jest do oprogramowania
Ogólnie odczucia bardzo pozytywne - jest dużo trudniej niż na oryginale, kasa jest bardziej zbalansowana - mimo że dużo ubywa nie ogranicza chęci do podboju. Z niecierpliwością czekam na kolejną wersję. Jak coś mi się przypomni to Wam napiszę.
Też mi się mażą staty podobne do tych z TATW gdzie chołota (słabsze jakościowa jednostki) mają w oddziale 200 a nawet 250 ludzi.
K A M 2150
Oglądałem część twojej pracy, gdy szukałeś błędu w pliku. Ogólnie jestem jak najbardziej za i trzymam kciuki.
To jest dla mnie chore w oryginale. Jednostka tak dobra jak "Szwabscy Miecznicy" tak mało kosztuje.
type Swabian Swordsmen ;AOR;
dictionary Swabian_Swordsmen ; Zwei Hander
category infantry
class heavy
voice_type Heavy
accent German
banner faction main_infantry
banner holy crusade
soldier swabian_swordsmen, 40, 0, 1.2
officer BC_EURO_captain
officer northern_captain_early_svevi
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, hardy, frighten_foot, can_withdraw, mercenary_unit
move_speed_mod 1.0
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 3, square
stat_health 1.5, 0
stat_pri 13, 3, no, 0, 0, melee, melee_blade, slashing, sword, 25, 1.3
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr ap
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, melee_simple, blunt, none, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 6, 7, 2, metal
;stat_armour_ex 7, 8, 0, 0, 4, 0, 0, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 5
stat_ground 1, -2, 3, 2
stat_mental 14, normal, trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 410, 187, 103, 82, 700, 4, 170
stat_stl 4
armour_ug_levels 2, 3
armour_ug_models swabian_swordsmen, swabian_swordsmen
ownership northern_european, mesoamerican, eastern_european, greek, middle_eastern, nativeindian, southern_european
era 2 hre
recruit_priority_offset 24
;unit_info 14, 0, 11
a np. "Najemna niemiecka piechota" tak dużo, a w cale nie jest chyba dużo lepsza od poprzedniej.
type Dismounted Mercenary German Knights ;MERC
dictionary Dismounted_Mercenary_German_Knights ; Dismounted Mercenary German Knights
category infantry
class heavy
voice_type Heavy
accent German
banner faction main_infantry
banner holy crusade
soldier Dismounted_Mercenary_German_Knights, 40, 0, 1.2
officer BC_EURO_captain
officer northern_captain_early_germfan
attributes sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, mercenary_unit, mercenary
move_speed_mod 1.0
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 4, square
stat_health 1.5, 0
stat_pri 10, 3, no, 0, 0, melee, melee_simple, blunt, mace, 25, 1.2
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr no
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, melee_simple, blunt, none, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 6, 7, 4, metal
;stat_armour_ex 8, 0, 0, 0, 3, 6, 6, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 6
stat_ground 1, -2, 3, 2
stat_mental 13, normal, trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 1100, 417, 275, 220, 600, 4, 140
stat_stl 4
armour_ug_levels 4
armour_ug_models Dismounted_Mercenary_German_Knights
ownership northern_european, mesoamerican, eastern_european, greek, middle_eastern, nativeindian, southern_european,
era 0 hre, normans, sicily
era 1 hre, normans
recruit_priority_offset 70
;unit_info 9, 0, 17
Witaj Avalanche. Wyjątkowo może nie działać wyznaczanie następcy, czasami gra narzuca swego. Jak dostaje on np. cechę regent albo wyznaczony spadkobierca. Zabijaj niechcianych książąt, nim to uczynisz daj tytuł następcy tronu temu komu chcesz by nim został, potem zabij aktualnego księcia jak jest stary np. i zadziała wskazanie następcy. Mnie działa w 90% wyznaczanie następcy. Dzięki za info jak radzić sobie z dezercją w czasie krucjat.
Gnejusz - Bracia dobrzyńscy są poprawieni i rekrutowani z kościołów i kaplic post nr 2 w Instalce Megasubmoda dawno już to poprawiłem. Z konną i pieszą drużyną to świadomy zabieg.
Marko1805 - Konna wersja drużyny książęcej jest od 1240 roku bodajże, po inwazji Mongołów, piesza zaś od początku.
Edit: Pograłem około 50 tur na VH na nowym unit Kama2150, no stanowczo spowalnia rozwój, ai ma dużo mniej woja na mapie, ja ledwo zdobyłem Gdańsk i Morawy, walczę z Węgrami od 15 tury, niedawno zabrałem im Słowację. I z trudem się rozwijam. Mnie się taka opcja podoba, gram na ograniczonej rekrutacji od Mietka77 z wczoraj ze zmienionymi Braćmi Dobrzyńskimi, rekrutacja z kaplic i kościołów - reszta zaś jak w pliku od Mietka77. Gra nabiera rumieńców, trzeba dbać o wojsko i kasę, dużo bardziej niż wcześniej. Bardzo mi się to podoba.
Cytat:
Konna wersja drużyny książęcej jest od 1240 roku bodajże, po inwazji Mongołów, piesza zaś od początku.
Uff ulżyło mi, myślałem że coś spaprałem u siebie.
Cytat:
Pograłem około 50 tur na VH na nowym unit Kama2150, no stanowczo spowalnia rozwój, ai ma dużo mniej woja na mapie, ja ledwo zdobyłem Gdańsk i Morawy, walczę z Węgrami od 15 tury, niedawno zabrałem im Słowację. I z trudem się rozwijam. Mnie się taka opcja podoba, gram na ograniczonej rekrutacji od Mietka77 z wczoraj ze zmienionymi Braćmi Dobrzyńskimi.
Trzecia wersja zapowiada się więc bardzo ciekawie.
Witam. Jestem nowy na forum i z góry przepraszam jeżeli coś zrobię nie tak ;) Każdy uczy się na błędach.
Na początku chciałem pogratulować wszystkim twórcą Megasubmoda za to co stworzyli bo to rewelacja-naprawdę panowie chapeau bas.
I w związku z tym z nie lubię czytać chciałbym zadać dwa pytania:
1. Jakie regiony są dodane po wgraniu Submoda? Czytałem gdzieś ze Mietek bodajże wgrywał nowe min. Podlasie. Czy poza tym też jakieś?
2. Mam często tak ze po wyjściu z bitwy (nie rozegrałem jej bo się rozmyśliłem) i kliknąłem na kampanie gra mi crash-uje i wywala do pulpitu. Czy to normalne?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.