Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Cytat:
To było bardzo dobre zachowanie uciekających jednostek. Nie bez powodu zwrot "pójść w rozsypkę" jest synonimem "zostać rozgromionym".
Tyle, że jak już byśmy chcieli być tak bardzo realistyczni to konnica też by goniła te rozsypane jednostki rozproszona, a nie jedną kupą. Po prostu irytujące jest takie długie ściganie, a jeżeli zakończy się bitwe, to się okaże, że połowa wojska wroga przeżyła i dzięki świetnej mechanice uzupełniania stanów w armii za 2-3 tury komputer znowu będzie miał pełną armie.
Cytat:
Zamieszczone przez Kriss94
Cytat:
To było bardzo dobre zachowanie uciekających jednostek. Nie bez powodu zwrot "pójść w rozsypkę" jest synonimem "zostać rozgromionym".
Tyle, że jak już byśmy chcieli być tak bardzo realistyczni to konnica też by goniła te rozsypane jednostki rozproszona, a nie jedną kupą. Po prostu irytujące jest takie długie ściganie, a jeżeli zakończy się bitwe, to się okaże, że połowa wojska wroga przeżyła i dzięki świetnej mechanice uzupełniania stanów w armii za 2-3 tury komputer znowu będzie miał pełną armie.
No to wlasnie w Romku2 jest bardzo irytujace. Zdobylem jedna prowincje Ai, pobilem 5 tys armie AI w nudnej bitwie no i zajalem ich ostaniego prowa ale nie zdazylem dobic dwoch armii wroga. Juz myslalem,ze z glowy mam ten bajzel a tu Ai zdolalo odbic swoimi resztkami "pierwszego" prowa. No to sobie pomyslalem duzo ich nie jest wiec poslalem jedna armie bo druga pilnowala porzadku a tu sie okazalo,ze znowu Ai ma 5 tys. woja. 2 tury i raz dwa z kilkuset do 5 tys odnowilo. Moja jedna armia zostala zniszczona(pomijajac,ze opcja wycopfywania nie dziala dobrze albo nie mozna wybrac gdzie sie mozna wycofac, to albo sie cofnie kilka krokow i tak , to nic nie da.)ale zniszczona glownie dlatego,ze AI mialo od groma procarzy. A wiaodmo jak tu oni strzelaja jak z karabinu. Nie zdaze kliknac na wojo by uniknelo jakos tej serii a juz polowy skladu nie ma. Byle szybki klik. SMiesznie tez wyglada jak taki oddzial jest atakowany plonacymi oszczepami. Caly plonie :D
Może zadaje trochę głupie pytanie ale wiadomo kiedy będzie kolejna aktualizacja?
Wiadomość z przed godziny na fb:
[spoiler:3w04zulc]Patch 2 is live now! It will be automatically applied to your game on restarted.
It includes optimizations for campaign performance, AI round time improvements, adds additional options and guidance for players in tweaking the settings of their game and over 100 other changes and fixes
Full patch notes can be found here: http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_RO ... atch_Notes
Patch 3 enters beta testing soon, with changes to battle game-play and further improvements for specific hardware configurations.
Assistance for anyone seeking to solve issues or improve the performance of ROME II on their system is available from the CA support team at http://www.totalwar.com/rome2support[/spoiler:3w04zulc]
Cóż, steam spatchował mi gre, ale ja tam wielkiej różnicy nie widze. Rozegrałem pare bitew, i ani nie działa to lepiej (wręcz bym powiedział że gorzej), ani AI nie mądrzejsze - dalej jeden wielki blob z wszystkiego (z generałem włącznie), dalej wystarczy puścić swoją kawalerie przed szereg wroga, aby ten całą armią (!) zaczął galopować za oddziałem kawaleri.
[youtube:3p7yo1p0]http://www.youtube.com/watch?v=Q37xJtuQ24w[/youtube:3p7yo1p0]
Pozdrawiam.
Ciekawe jakie zmiany/poprawki czekają nas w kolejnym 3-cim patchu. IMO prędkość walki jest już ok (jest zbliżona do S2TW). Chciałbym by skupili się głównie na BAI, ewentualnie trochę balansu lub też capy na pewne jednostki elitarne. Mile widziałbym też ograniczenie szerokości na jaką można rozciągać falangę pikinierów albo uzależnienie skuteczności tej formacji od ilości rzędów. No i oczywiście kawaleria szturmowa/szokowa z Katafraktami na czele :) (Niech znerfują kawalerię pretorian!)
Pozdrawiam
Mnie tylko ciekawi, dlaczego nastąpiło takie zacofanie względem Shoguna 2, czyżby za słabo się sprzedał ? Ciekawe co będzie w następnej częśći ? Budowanie bazy podczas fazy bitwy? Czy może coś w stylu Empire Earth ? Tu nie chodzi o BAI, bo nawet w multi, żebyś nie wiem co robił i jak manewrował -to wszystko kończy się na wielkim blobie. Nie chodzi tu o samo AI czy to w kampani czy w bitwach, czy jakieś tam bugi - odnosze wrażenie, że cała mechanika gry jest spartolona -,- i to jest bardzo smutne. Pierwszy i ostatni raz w życiu zamówiłem jakiś preorder.
pachnie piractwem
i jeszcze w każdym temacie to dal prawie
Rudolfuss ma nabite 4 posty
Czyli wrzucił link do pirata w 4 tematach :)