Gram na razie Rzymem. Chodzi mi o poligony, można je budować tylko w stolicach co jest co najmniej dziwne zwłaszcza że jest chyba ze 4 rozwinięcia owego placu. Czy owe budynki warto stawiać rozwijać itp, czy lepiej je zostawić na sam koniec.
Wersja do druku
Gram na razie Rzymem. Chodzi mi o poligony, można je budować tylko w stolicach co jest co najmniej dziwne zwłaszcza że jest chyba ze 4 rozwinięcia owego placu. Czy owe budynki warto stawiać rozwijać itp, czy lepiej je zostawić na sam koniec.
Ja sobie odpuszczałem poligony, wolałem zbudować w tym miejscu coś innego. Rzymskie jednostki i tak są silne, więc nie trzeba ich jeszcze bardziej ulepszać.
Witam wszystkich użytkowników tak jak w temacie, mam pytanie, co to jest satrapia, jak ją uzyskać oraz czym się różni od zwykłego protektoratu?
Szukałem dosyć intensywnie na internetach :D lecz nie mogłem nic znaleźć. Za odpowiedź z góry dziękuje i przepraszam jeżeli pytanie się powtórzyło.
Pozdrawiam wszystkich miłościwie panujących imperatorów.
Satrapie są na wschodzie a protektoraty na zachodzie. Satrapie są o wiele lepsze bo są bardziej zależne od swojego wasala.
Satrapie można uzyskać w taki sam sposób jak protektorat podbijając czy są specjalne opcje dyplomatyczne bo jeszcze się z tym nie spotkałem. Obecnie gram Rzymem i prowadzę kampanie na wschodzie podbijam Baktrię i resztę półwyspu arabskiego.
Rzymem nie możesz mieć satrapii. frakcjami z zachodu, czyli np. rzymem, kartaginą, atenami możesz robić protektoraty, a frakcjami ze wschodu np. pontem, selucydami, partami masz satrapie. Robisz je w ten sam sposób co protektoraty.
Dziękuje bardzo ta odpowiedź wszystko mi wyjaśnia. Pozdrawiam :D
Polecam przeczytanie odpowiedniego fragmentu poradnika, znajdziesz tam więcej informacji. :)
viewtopic.php?f=558&t=14655&p=342721#p342724
Przepraszam ale moje pytanie nie zostało do końca wyjaśnione. Przypomnę że chodzi o poligony, a może inaczej. Chciałbym stworzyć idealną prowincję wojskową Rzymem. Co stawiać itp. Świątynie Marsa(czy Aresa?) topodstawa, ale w jakkiej liczbie. Czy lepiej skupić się w jednej prowincji na jednostkach konnych a w drugiej na piechocie i maszynach itp.
Polecam wzór z poniższego posta:
viewtopic.php?f=558&t=14655#p342698
Postawienie świątyni Marsa (jesteśmy w Rzymie, nie Grecji ;)) daje bonusy do morale czy doświadczenia. Osobiście nie wiem czy po postawieniu kolejnej spowoduje skumulowanie powyższych bonusów.