Christopher S. Mackay "Starożytny Rzym, historia wojskowa i polityczna" .. tutaj masz praktycznie wszystko od założenia Rzymu do jego upadku, pożądany przez Ciebie okres historii również jest tam przyzwoicie opisany. ;)
Wersja do druku
Polecam ten artykuł-od działu "walka z zabójcami Cezara"-coś dla laików chcących zapoznać się z historią wojny domowej przed pograniem w nową kampanię ;)
http://www.imperiumromanum.edu.pl/oktawian_august.html
Andrzej Murawski Akcjum 31 r.p.n.e. z tym że to stara książka a więc i zapewne sporo nieaktualna.
http://merlin.pl/Akcjum-31-p-n-e_And...11-09594-9.jpg
Okładka wznowienia.
A jak z optymalizacją grafiki w nowej edycji ? W porównaniu do Szoguna 2 ?
Przypomniało mi się żeby Judeę sprawdzić. CA się nie popisało, bo dali im rooster (link), taki jak zwykłym greckim frakcjom.
:lol2: Ta Judea to jakiś klon Aten teraz.
Anyway, zaczynam w końcu kampanię Armenią. Z chęcią sprawdzę, jak się imają zmiany w kampanii, bo póki co pisałem tylko o bitwach i głupocie CA z umiejętnościami i limitami.
Ja bitwy na razie całkowicie olałem, a skupiłem się na mapie kampanii. Te nowe kolory mnie denerwują. Dla mnie mapa kampanii stała się mniej czytelna. Pont ciemny niebieski, Armenia zielony ciemny, Galacja zielony bardzo ciemny. Ateny i Syrakuzy odcienie niebieskiego podobnie Egipt.
Wydaje mi się czy teraz prowincje rozwijają się strasznie szybko?
Zmiany w budowaniu dotknęły też mini kampanii Cezara i Hannibala?
No ta kolorystyka... Zapewne kilka tygodni i się przyzwyczaję :hmm:ale na razie gryzie mnie w oczy.
A mi się nowe kolory podobają w większości. Tylko Partia jest nieciekawa, wcześniej lepiej się prezentowała. Fajnie, że Macedonii zmienili z czarnego na ciemną purpurę, bardziej im pasuje. Do tego Getowie mają pasujący do "herbu" kolor ubranek na kartach, bo w poprzednich wyglądali tak samo jak Odrysowie.
Lipne jest też tło w menu, nie dość że słaby kolor, to ta moneta też szału nie robi.
Wam też po tym patchu zaczeła przycinać mapa kampani ? Jednostki tak jak by troche przeskakiwały ?
Mi nic nie przycina, ogólnie działa fenomenalnie i przybyło mi jakieś 10 fpsów chyba.
Jak ustawić w własnej bitwie ten dodatek? jestem ciekaw jakie frakcje co dostały a w encyklopedii nie chce mi się siedzieć
Żadna frakcja poza Armenią nic nie dostała.
No ja mam 30 fpsów (istne szaleństwo). Poza tym gra została strasznie ułatwiona ( wymaga mniej myślenia). A ten biały kolor tak jak i innych trochę mnie odpycha. Osobiście wolałem czerwień (ach ten stary Romek I). Ogólnie jednak jestem zadowolony ze zmian.
A mnie nowe kolorki pasują :P Gra wydaje się łatwiejsza, bo łatwiej specjalizować prowincje = większe korzyści. Trudno chyba to uznać za błąd. Wydaje mi się też, że optymalizacje poprawili. A jeśli chodzi o nowy pasek równowagi we frakcji... cóż, ciekawa sprawa, masz te X bonusów i jest o co dbać. No i kary za rozwój imperium, również niedurne. Więc dla mnie zmiany na plus.
Za mało rozegrałem tur po premierze by dać jakiś trafniejszy osąd. Na tą chwilę boli mnie tylko że nie dali nowej historycznej bitwy. Chociażby wzorem CiG i HatG. Którą? To już pisaliśmy nie raz i w niejednym temacie. Na tyle mieli duży wybór że coś by wymyślili. :(
Jakby ktoś nie zauważył to zmiana systemu rozbudowy prowincji wprowadzona w nowym patchu, całkowicie zmieniła infrastrukturę militarną u barbarzyńców i teraz elitarne jednostki które były dostępne w żółtych budynkach tj. sala wodza lub siedziba najwyższego władcy są w tej samej, czerwonej gałęzi budynków co zaprzysiężeni, czy mistrzowie miecza.
Na razie tylko odpaliłem i popatrzyłem. Jest kilka plusów: chyba z 10 FPS-ów więcej, sensowniejsza polityka wewnętrzna (choć brak drzewka rodowego, to w S2 z mianowaniem na stanowiska było wg mnie najlepsze), lepszy system rozwoju miast. Nawet nieźle szkoda, że rok po premierze. Jak oblężenia? AI w ogóle próbuje wejść na mury?
PS istnieje mod dodający do dyplomacji handel regionami? Czasem lubię pobawić się w USA i kształtować porządek świata na odległość (wyprostowałbym takie absurdy jak Egipt w Bretanii, co trochę mnie irytuje xd)
@adas94
Mam nadzieję że nie liczyłeś poszczególnym wodzom zwycięstw. :D Nieważne jakim sposobem zdobyłeś informację, dzięki! :ok:
Czyli teraz prawdziwi Rzymianie siadają do rozgrywki z kartką, długopisem i notują. :)
Nie muszą. Jeśli wygrywają bitwy to wystarczy podzielić przez 10 czy 12 (nie pamiętam ile dostaje się doświadczenia za wygraną, ale jest w poradniku) i będziemy mieli odpowiedź. ;)
Widać że Panowie nie zaglądacie w historię danej armii, aby popodniecać się troszkę jej barwną przeszłością. ;)
Tam, w jej, opisie znajdują się dokładne statystyki (liczba zwycięstw i porażek) każdego z prowadzących ją do tej pory dowódców.
Nota bene na wzór historii armii, powinna być analogiczna historia dokonań każdego z wodzów...
No, przyznaję się do winy... Ale od czego mam czujnych kolegów-forumowiczów? :P
Tak się zastanawiam - mogliby wydać coś w rodzaju edytora jednostek, żeby urozmaicić graczom grę. Polegało by to na tym, że w czasie gry w kampanii naciskamy na przycisk i tworzymy/edytujemy jednostkę, jej uzbrojenie i opancerzenia/statystyki (za wszystko płacąc denarami w grze). Najważniejsze, żeby ów edytor byłby prosty w użyciu, taki dla laika. Jak sądzicie, wypaliłoby to?
Nie. Ludzie tworzyliby comba, które niszczyłyby system. ;/
jest jakiś lepszy mod bitewny żeby jednostki same nie padały tylko kończyło się na fajnej egzekucji typu odcięcie głowy kończyny pozdro ? ?????????
To jest DLC, Blood and Gore
http://store.steampowered.com/ageche...9800/?l=polish
Blood and Gore mam to dlc mówiłem że chodzi o moda bitewnego dzięki któremu jednostki nie bendom same padały tylko kończyło się na fajnej egzekucji typu odcięcie głowy kończyny pozdro
Osobiście nigdy nie zauważyłem, żeby wojownicy ginęli bez powodu ale jeżeli tak się dzieje to jest to spowodowane tym, że gra sobie wylicza ze statystyk jednostek i innych czynników mających wpływ na walkę, że jakiś żołnierz ma zginąć, więc ginie, nawet jak animacje za tym nie nadążają.
No niemów że nie widziałeś a grasz od roku ja bitwy oglądam dokładnie i w porównaniu do shogun 2 wygląda to bardzo kiepsko wielu wojów pada jakby piorun ich poraził i animacje finiszerów są naprawdę rzadkie jakby były częściej i bez tego padania tak porostu bitwy byłyby cud malina
Nie mów że od tylu lat używasz języka polskiego i nie potrafisz nawet jednego sensownego zdania sklecić. Potraktuj to jako ostrzeżenie edeggg. Wszystkich obowiązuje regulamin.
Gram bitwy od roku i nie zwracam uwagi na takie drobiazgi jak latające człecze członki. Nie dziwię się także innym, którzy nie przywiązują do tego żadnej wagi, bo są dla mnie większe przyjemności, jak choćby rozbudowa czy budowa wielkiego bloku sojuszy. :
Edeggg, po prostu część animacji została wyłączona aby jednostki trzymały szyk. Nie jestem pewien ale chyba Radius włącza większość animacji, Dei(niektóre) i jeszcze inni moderzy. Musisz poszukać na steamworkshop.
W sumie pomysł niezły, ale jeśli zachowałoby się umiar, żeby frakcje dalej miały swoje wady i zalety.
Ja ostatnio wpadłem na coś trochę innego. Fajnie, gdyby można było przyjąć inną kulturę, wraz z taktyką i uzbrojeniem. Moglibyśmy, na przykład grając Rzymem, zhellenizować się i wystawiać falangę:D.
Zgadza się. Mam nadzieję, że udostępnią kiedyś obie te funkcje.
Poszukuję osoby, która dziś jest w stanie zrobić kilkanaście screenów z gry, w najwyższej jakości bez GEMa. Są to 2 mini-mody - jeden zawiera pretorian, a drugi generałów rzymskich na mapie kampanii, kompatybilne z Imperator Augustos. Jeśli ktoś jest zainteresowany podeślę mu moda przez PW i dziś wieczorem go wydam. Potrzebuję jedynie tych screenów na Steam. :)
Edycja Emperor nie spodobała mi się tak bardzo że przestałem w Roma grać.
* Nowa kampania *
+ Największy plus to nowy dla mnie lepszy rozstaw regionów i prowincji.
- Jest po prostu nie dla mnie, ja nie lubię grać Rzymem (mamy 4 sztuki). nie lubię też zaczynać nacjami dużymi (więc Partia też odpada). Brytowie słabi, Egipt ma za łatwo (nie ma Kleopatry, więc wypad z tym bobolem), Dacja zaś za trudno. Jedyne nacje z normalną grą to Germanie i Armenia.
* Armenia * W sumie bardzo na tą nacje czekałem i gra się nią dobrze, ale szaleństwa nie ma. Tylko w podstawce jest za łatwo, za to w Auguście jest lepiej.
* Zmiany w polityce i wojny domowe *
+ Wreszcie opłaca się mieć wysokie poparcie w radzie.
+ Jest też dużo czytelniej i bardziej funkcyjnie.
- Brak drzewka rodziny.
- Wymienili stare kretyńskie wojny domowe na nowe jeszcze gorsze. :drunk: Który i tak działa w cały świat, znowu tego za bardzo nie przetestowali.
- Buntowanie się naszych doświadczonych armii. To jest główny powód mojej niechęci, bo ja jakby przelałem swoją narracje z członków rodziny na armie. Nie ma też poco inwestować w tradycje wojskowe skoro i tak może ci się zbuntować. (Jak tylko wyjdzie jakiś mod na wyłączenie tego, to natychmiast go instaluje)
- Kary za wielkość imperium, niby fajne ale na dłuższą metę irytujące.
* Budowanie*
+ Obniżenie kar za poziomy struktury.
+ Specjalizacje dla centów miast.
+ Nowe budynki.
+ Przeniesienie jednostek z budynków żółtych na czerwone u barbarzyńców.
- Wywalenie części starych budynków.
- Ujednolicenie świątyń.
- Dodanie zbyt dużej liczby różnych cech na jeden budynek. Większość budynków wpływa na "wszystko"
-- Nacje są teraz bardzo do siebie podobne w rozbudowie regionów. Dla mnie jest to bardzo duży minus, bo ja starałem się każdą nacją grać inaczej, wykorzystywać ich bonusy.
* Bitwy * W sumie zagrałem tak z 10 i to głównie Getami więc tak średnio to liznąłem. Ale nie podoba mi się ta zmiana. Gram głównie barbarzyńcami a oni zostali tu osłabieni, zwłaszcza w mocy ofensywnej. W bitwie liczą się przede wszystkim słonie i silne łuki (z Krety i Elitarni Syryjscy) które mogą je /słonie/ kontrować, a barb nie mają do nich dostępu, więc mogą takich Rzymian/Selków/Baktria w trąbkę pocałować.
+ rzut swobodny u piechoty taki jak w rome1
+ Bitwy trwają dłużej.
+ łuki są bardziej użyteczne, Oszczepnicy w sumie też ale trochę mniej. Natomiast proce są do likwidacji.