-
Ok. Ale jakie jednostki to ew. pogadamy. Np. w moim submodzie gość zmienił 3 tekstury dla Elfów, zamieniając na własne. Bardziej by mi na tym zależało by kilku jednostkom tekstury zmienić ew. to łatwiejsze niż dodawanie nowych całkiem i nie narusza limitu jednostek, zawsze można zablokować np. wilki i kika nieużywanych w grze jednostek i limit się zwiększy na dodawanie nowych. Coś goblinom można dodać np. wielkie gobliny z Morii czy jak oni się tam nazywają. Akurat roster krasnoludów jest kompletny wg mnie. Nie pali się spróbuj zmienić tekstury jakiejś jednostce i zobaczymy co dalej. Elfy w DaC maja kilkanaście niesamowitych graficznie jednostek, podobnie Dale, czy Mordor.
-
hmm tak byś to widział ...no dobrze.
Pierwsza rzecz, ja zwykle krasnalami gram stąd moje pomysły ale jak coś to można pobawić się inną nacją.
I tak zazwyczaj gram w jedną z tych nacji:
1) Krasnoludy - tak w 1.70 jest względnie kompletny roster, ale nalegałbym na zmianę modelu jednostki dla krasnoludów z rohanu (w D&C jest fajny)
2) Esterlingowie - jeśli chodzi o jednostki to sporo tego jest, nie wiem dokładnie jak tekstury itp bo w 1.7 nie zaglądałem do nich jeszcze ale chyba ok. Nawet jakieś nowe plemienne jednostki są wstawione. Także też bym ich zostawił.
A tak w związku z tym o czym pisałeś to można coś pokombinować:
3) Orki - Angmar moim zdaniem jest dobrze zrobiony (są wojownicy rhuduaru np), ale tak orki z gór mglistych można by coś dodać. Wilki moim zdaniem w ogóle są niepotrzebne nic nie wnoszą ciekawego do rozgrywki. W D&C była taka jednostka "Czarny Uruk z Morii (Black_Uruks_Mountains)" - coś takiego chyba. A i angmar miał jakieś 3 dodatkowe. No i przecież cała nacja z Dol Guldur była - ale to też nie wiem czy coś da radę wybrać z tego.
4) Elfy w D&C - nie oglądałem jednostek ale wiem że mają ich sporo i to dla 4 nacji.
5) Dale - o to tak masz rację całkowicie, tam modele jednostek są bardzo dobre i można by je zagospodarować bez dodawania nowych jednostek do gry.
6) Mordor - nie mam pojęcia nigdy nie gram mordorem, nie lubię. Ale chyba tam widziałem jakieś uruki z morgul i jakieś jednostki saurona (Saurons_Will) czy coś takiego. Nie wiem nie orientuję się.
-
Przenieśmy rozmowę do tematu mojego submoda ok? Powoli działaj co uważasz, przerzuć coś testowo jakieś tekstury. Nie mam ostatnio czasu, ale coś przysiadę nad tymi jednostkami. W DaC Rohan ma elitarna jednostkę w MOS krasnoludzkich wojowników po prostu. ja Mordorem tez nie gram ale w bitwach mają w DaC sporo fajnych tekstur.
-
aha
ja spróbuję coś zdziałać z tą jednostką krasnoludów w rohanie
tak żeby nie stwarzać nowej jednostki tylko model inny (już mam nawet pomysł)
jak się mi uda to ci napisze w temacie twojego submoda
w temacie "Pytania początkujących moderów" kończę
-
Witam, właśnie przeniosłem model konia z SS do Bellum Crucis i niby wszystko działa ale w trakcie bitwy koń ma podkurczone tylne nogi, w pozycji jakby skakał. Zauważyłem że w orginalnym pliku modeldb koń ma dziwny typ:
10 kievan_rus
73 unit_models/Mounts/heavy_horse_marka/textures/rus_horse_heavy_nov.texture
76 unit_models/Mounts/heavy_horse_marka/textures/rus_horse_heavy_normal.texture
41 unit_sprites/russia_Mount_Pony_sprite.spr 0 1
5 Horse
20 fs_heavy_horse_marka 0
a u mnie w Bellum tylko: fs_heavy_horse. Gdy dodaję wraz marka i wybiorę custom battle i tą jednostkę,gra wywala. Dodałem nawet animację z SS tego modelu ale nic to nie zmieniło. Macie jakiś pomysł jak sprawić by model normalnie wyglądał?
-
Ów koń z Rusichi ma własne animacje, musisz je zaimportować do Bellum, żeby biegały jak należy ;) Nie chodzi o sam wpis z bmdb, musisz je mieć spakowane w folderze animations i mieć ich wpis w pliku descr_skeleton.
-
Szybkie pytanko :)
Jak zmniejszyć ilość tur potrzebną do rekrutacji jednostki?
-
Masz w EDB tam zwykle tak nazwa jednostki i kilka liczb np. 1 .02 1. 2 z pamięci pisze druga od lewej to odnawianie co turę. 0.2 oznacza 1 jednostke na 5 tur zmiania na 0.5 to 1 jednostka na 2 tury. Z tym tzreba uważać by Elita nie była za łatwo dostępna bo balans padnie. Często jest np. 01.15, 0.07, itp.
-
Zastosuję metodę - prób i błędów aż w końcu dojdę do satysfakcjonującego mnie wyniku i nie zaburzę balansu ;)
Dzięki za podpowiedź.
-
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie... bo Araven to podał Ci czas pomiędzy tworzeniem kolejnej nowej jednostki,
bo liczba tur tworzenia konkretnej jednostki to jest w pliku edu w linijce:
stat_cost 2, 1000, 150, 100, 100, 1000, 4, 140
i ta liczba "2" oznacza, że jednostka tworzy się po dwóch turach (bądź przez dwie tury zależy jak kto to rozumie :D)
Natomiast jeśli chodziło Ci o czas pomiędzy możliwością tworzenia kolejnej jednostki to tak jak pisał Araven w pliku edb w capabality budynku (najczęściej koszar)
recruit_pool "nazwa jednostki" 0 0.1 1 0 requires factions {nazwa nacji, }
w tym wypadku to "0.1" za to odpowiada
i tak 0.1 znaczy że jednostka robi się co 10 tur
0.2 co 5 tur 0.5 co 2 tury itd, tak jak pisał Araven