Zadziała w Light i Full, to wersja pod light więc jak wgrasz do full to się zmieni opis kampanii full na taki sam jak ma light, ale skrypty zostaną takie same.Cytat:
Zamieszczone przez marek7210
http://www.speedyshare.com/eyTJT/descr-strat.rar
Wersja do druku
Zadziała w Light i Full, to wersja pod light więc jak wgrasz do full to się zmieni opis kampanii full na taki sam jak ma light, ale skrypty zostaną takie same.Cytat:
Zamieszczone przez marek7210
http://www.speedyshare.com/eyTJT/descr-strat.rar
Wyjaśni mi ktoś jak działają nowe możliwości? Gram już trochę w moda, mam już z 12 prowincji Danią. Biorę przykład ze Szwedów i zamieniam Bałtyk w jezioro wewnętrzne. Kasy przybywa, jednak nadal nie nie łapię wszystkich możliwości. Umiem wywołać turniej rycerski i to wszystko, ponoć jest więcej tego typu atrakcji. Jak się je wywołuje i używa? Jak kradnie się technologie i artefakty? Udało mi się jakimś cudem zakosić jakąś uprząż i wybijanie monet, ale nadal nie do końca łapie jak to działa. Zaniosłem to do stolicy i odkryłem technologię. Jak działają uczeni i jak się ich wykorzystuje, jeszcze ich nie mam, ale nie chce zmarnować potencjału. jak wywołać zamieszki, bo piszę, że mistrz szpiegów ma taka możliwość? Moi generałowie mają tzw zapasy, kupiec z zamku ponoć jest odpowiedzialny za to, ale czy wystarczy go po prostu mieć z generałem, czy trzeba to jakoś aktywować. Po 4-5 turach piszę, że stan zapasów marny. Jest pewnie więcej tego typu rzeczy i mam prośbę, żeby ktoś mnie oświecił! Jeszcze spytam o jednostki. Czy jest system z SS, że rekrutujemy jednostki z danego regionu i czy wszystkie są dostępne np. dostęp do elity podbitego kraju jeśli spełniamy wymogi? Na czym polega Liga Możnych (?) i czy mamy jakiś wpływ na jej stan, poza szkoleniem ludzi i losowego dobierania do niej osób najlepszych w danej klasie? Na koniec, wżeniłem się w Polską dynastię, moja wyszła za ich i przeszedł do mnie, potem ich wyszła za mojego księcia, wymordowałem wszystkich gen i rodzinę i gdy udaje mi się pozbyć króla, przy następnej turze pisze, że dynastia prawdopodobnie wygasa i znikąd pojawia się nowy król, czy włości Polskie nie powinny przejść do mnie jako najbliżej spokrewnionego? Czy jest inny bezkrwawy sposób przejęcia kraju, jakoś nie chce się bić z Polakami. Dobrze mnie chronią od dołu, ale jednak co swoje to swoje. Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam.
PS. Tylko mnie się wydaje, że Polska jest odrobinę zaniedbana? Mało jednostek, na początku jest średnia jakość, ale końcowe jednostki pod każdym względem gorsze od sąsiadów? Brak dobrych łuczników, ani kuszników, piechota nie umywa się do Duńczyków, Niemców itd., a konnica wcale nie ciągnie wszystkiego, bo i ona zaledwie na równi ,albo i gorzej od sąsiadów.
Witam.
Bzykacz na większość swoich pytań odpowiedzi znajdziesz tutaj w poradnikach do Bellum, jest ich kilkanaście: viewtopic.php?f=367&t=8785 kilka ostatnich do BC 6.3, ale i te starsze poradniki są aktualne do 6.3.
Edit: Co do Polski uważam, że jej armia jest dobra, ilość prowincji ok, dużo lepiej np. niż w SS. Jest submod na jednostki oraz polski submod Mietka77 (dodaje Grodno, i dwa rody do naszego drzewka = ma inne fajne zmiany), ew. zagraj na nich za jakiś czas.
EDIT 2: Rozsiewanie zarazy - tylko w kampaniach pełnych robimy to zabójcą który ma w świcie postaci Mistrza Zabójców Frakcji - co znaczy, że to główny zabójca naszego państwa i członek Rady Możnych. Jak przeprowadzimy takim delikwentem udany sabotaż jakiegoś budynku to przy okazji tenże nasz zabójca rozsiewa zaraze we wrogiej osadzie. Podobnie szpiegiem z tytułem Mistrza Szpiegów frakcji - członka Rady Możnych można robić zamieszki, ale wystarczy nim wejśc do wrogiej osady, częśto kończy się to buntem...
Dobra, przeczytałem.
1. Zrobiłem sobie save zapasowy i użyłem kodów na kasę oraz rozwinąłem 1 miasto, żeby wypróbować uczonego. Klikam na lupę coby wytężył umysł i wpadł na jakąś technologię, ale to nie działa. Dodatkowo widzę, że ma jakieś bonusy gdy jeździ z jakimś bohaterem, jak działa to wymyślanie technologii, co trzeba zrobić i czy w ogóle trzeba?
2. Jak działa kradzież technologii, może przeoczyłem, ale nie było o tym słowa w poradnikach, mam wysłać mojego szpiega-złodzieja do obcego miasta i tam ma siedzieć przez kilka tur (chyba tak zdobyłem), czy działa to inaczej? Pytam również o relikwie, skąd mam wiedzieć czy ktoś posiada technologię, albo relikwię?
3. Zapasy, nie zostało objaśnione jak to działa, a mając wyczerpane i -8 do morale to spory minus. Czy wystarczy, że dostawca armii chodzi z moim generałem, czy muszę coś jeszcze robić?
4. Zmarł mi król, od kilku tur mój nowy czeka na koronację, jednak jest w polu i walczy, czy to może poczekać, czy spada mi przez to prestiż? Wystarczy wejść do stolicy odczekać turę, czy jeszcze jakoś trzeba kombinować?
Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam.
1. Uczony czasem wymysli jakąs technologię szybciej jak maja go inni. ja go trzymam w stolicy z władcą, albo namiestnikiem, wtedy namiestnik cześto dostaje fajne cechy. Uczonego można wstawić do świty młodego generała, co tez daje często fajne cechy generałowi bo ma świetnego nauczyciela.Cytat:
Zamieszczone przez bzykacz
2. Technologie sie kradnie losowo, raczej od obcych jednostek i agentów. masz info o tym a w świcie zlodzieja, jest np. że zdobył technologię bite monety, albo inną. Można ją zanieśc do stolicy i dac uczonemu, ale nie każdą się da. jak ukradniesz technologie to Twoja frakcja ma ją nieco szybciej niż inne.
3. Zapasy, daj do świty generała kupca szkolonego w zamku czyli Dostawcę (furażera armii), to opóźni proces utraty zapasów. ew. taka armia co jest dlugo w polu wejdź na turę lub dwie do własnego zamku albo miasta i też się chlopaki zregenerują.
4. Nie musisz sie koniecznie koronowac, walka zwycieska królem daje często kilka punktów prestiżu a koronacja jeden punkt. Ale jak da rade się jednak uroczyście koronuj.
Pozdrawiam.
Hmm, A dlaczego nie zadziała pod full feudal?Cytat:
Zamieszczone przez Piter
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak załadować towar na statek handlowy ?
Towaru na stATEK handlowy się nie ładuje.Robisz tak : Kupujesz statek handlowy i płyniesz nim tak daleko az sier pokaze ze jest zaladowany i wtedy wracasz pod stolice i Ci rozładowuje dodając pieniądze do Skarbca ;) Był gdzies o tym poradnik.Poszukaj.
viewtopic.php?f=367&t=8785 link do poradników do gry w Bellum Crucis. Jeden z poradników mówi o flotach handlowych i handlu morskim. Przeczytaj je najpierw. 8-)Cytat:
Zamieszczone przez Vaniol1
Modzik bardzo zacny, jak na razie SS poszedł w odstawkę i na nowo Europa poznaje moich wikingów :]. Dawno nie grałem w Medka i czy AI zawsze było tak mało dynamiczne? Na mapie głównej pół biedy, ale w bitwach czasami stoi i się tylko ustawia w moją stronę. Kiedy da już się okrążyć, jak małe dziecko, to jest wybijane przez szarże konnicy i dobijane przez wikingów to co dla jazdy jest odrobinę za trudne. Gram chyba na trudnym, albo bardzo trudnym przy wybieraniu trudnosci bitew i na bardzo trudnym kampanii.
1. Jak jest z najmowaniem? Najmuje się nawet najlepsze jednostki innych państw, kiedy się podbije ich region i spełnia wymagania?
2. Tłumaczenie. Cieszę się, że jest, jednak niektóre zdania to małe potworki hehe :] . Wiadomo jak się przenosi, albo tłumaczy hurtowo to czasami coś się przeoczy, i tu moje pytanie. Tłumaczenie jest w toku? Czy potrzebna jest osoba coby to przeczytała i poprawiła błędy składniowe, interpunkcyjne itd.? Czy po prostu silnik gry lubi swoje 3 grosze dodać? Z włoskim u mnie ciężko, dlatego głównie mógłbym po prostu wyretuszować to i owo, coby miało ręce i nogi.