Jeszcze w życiu się z takim określeniem nie spotkałem.
Zauważ, że royal 1410 używa określenie "Syria" w kontekście państwa innego niż państwo Seleucydów.
Wersja do druku
Jeszcze w życiu się z takim określeniem nie spotkałem.
Zauważ, że royal 1410 używa określenie "Syria" w kontekście państwa innego niż państwo Seleucydów.
Ja się cieszę że dali Partię, dobrze że jest jedna frakcja wschodnia. I to jedna z moich ulubionych ogólnie.
Pardon pomyliłem Selucydów z Persami.Sorry
Ptolemeusze to Grecy. Macedończycy, którzy panowali w Egipcie. MODerator a tu taki błąd ... Kamilku nie przejmuj się, teraz będzie już tylko lepiej (bo gorzej być nie może).Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
.................................................. ...Cytat:
Zamieszczone przez krwawa_rozprawa
Brak słów.....
Skoro Ptolemeusze panowali w Egipcie to nacja w grze będą Egipcjanie a ja nie wiedziałem że ludzie tu pisząc Ptolemeusze mówią o frakcji Egiptu.... Więc kolega mi wyjaśnił że Ptolemeusze to Egipcjanie (jako frakcja) a nie czy to są Grecy, Macedończycy, Rzymianie czy Chinczycy.....
Pisząc Ptolemeusze mają na myśli państwo założone przez Ptolemeusza jednego z generałów Aleksandra Wielkiego zajmujące tereny Egiptu, Palestyny, Cypru, wyspy morza Egejskiego i kilka miast na wybrzeżu trackim. Większość ludności to byli Egipcjanie ale osiedliło się tam wielu greków i Macedończyków którzy stanowili trzon armii Ptolemeuszy. ;)
Ptolemeusze to władcy Egiptu, tak, jak później np. Mamelucy. Jak starasz się kogoś poprawiać, to rób to dobrze.Cytat:
Zamieszczone przez krwawa_rozprawa
Dlatego też można powiedzieć, że Ptolemeusze to Egipt, bo nie mówimy o przynależności etnicznej a o frakcji politycznej.
Ale to jest Egpit, a władcą jest Ptolemeusz (jak jest w EU Rome :P). Jakby prezydentem Polski został Obama (bo chyba to możliwe, ale nie wiem :P), to na mapach zamiast Polski, pisalibyśmy "Obamy"?
Chociaż wiem, że w Europie nazwa państwa się nie zmieniała, nie ważne kto panował, natomiast w tych państwach wschodnich (czyli już na południowy-wschód od Konstyntanopola), panowała taka moda, co jest dobrze pokazane w CK2 - jak Polską byśmy zdobyli Egpit, to tam będzie sułtanat Egiptu, a jak muzułmanie tam rządzącą to jest np. Fatimmid Sultanat, albo obok Seljuk Sultanat (jak się u mnie zmienił panujący, to i nazwa państwa na Annonid Sultanat :P).
Cytat:
Ptolemeusze to władcy Egiptu, tak, jak później np. Mamelucy. Jak starasz się kogoś poprawiać, to rób to dobrze.
Dlatego też można powiedzieć, że Ptolemeusze to Egipt, bo nie mówimy o przynależności etnicznej a o frakcji politycznej.
Czego nie rozumiesz? Nie dość, że nieudolnie powtarzasz co napisałem to jeszcze piszesz jakieś bzdury o "frakcji politycznej".Cytat:
Ptolemeusze to Grecy. Macedończycy, którzy panowali w Egipcie.
Monarchia Lagidów. Grecy musieli tłumić zamieszki w kraju ciapatych. Ciapate do momentu pojawienia się Greków nie wiedziały co to jest podatek płacony w pieniądzu. Na czele jednostek administracyjnych stali Grecy i Macedończycy. Dla Egipcjan pozostawiono najniższe szczeble administracji. Nie rekrutowano też ciapatych do armii do końca III p.n.e. Jedyne co mogli Egipcjanie robić po swojemu to modlić się w świątyniach. Niemniej było bardzo dużo antygreckich buntów.
Reasumując Kamilek źle napisał o czym mowa wcześniej.
Kamilek błędu nie popełnił, tylko ktoś jak zwykle próbuje przeinaczać cudzą wypowiedź licząc na tanią prowokacje :) - K A M 2150
Nie rozumiem, po co w ogóle dyskutujecie z trollem, który zaśmieca temat zaczepkami. ;) Swoją drogą nawet w hiperpoprawnej pod względem nazewnictwa Europie Barbarorum frakcja egipska nazywa się Ptolemaioi...