Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Okno dyplomacji, w lewym rogu tej zakładki z listą nacji masz taką czerwoną ikonkę ;) Klikasz i wybierasz na mapie cel, u mnie działa bardzo dobrze, mój protektorat z Etiopii zaatakował Ateny, które wskazałem jako cel :D
Cytat:
Zamieszczone przez Bojaki
A Napoleon, Shogun 2 i FOTS?
Shogun w dni premiery chodził u mnie gorzej niż Rome 2. Kampania w Shogunie potrafi w wybiórczych momentach lagować tak, że tylko wczytanie sejwa jest w stanie pomóc. Napek to wyjątek i chodzi dobrze, ale u mnie zawsze crashuje przy końcu pierwszej kampanii w Italii i nie mogę grać dalej ;P
Cytat:
Zamieszczone przez Bojaki
W S2 potrafili rozproszyć się i uciekać kupkami, a kiedy dopadłeś jedną to pozostałe odbijały w lewo bądź prawo, całkiem zgrabnie to działało, dodatkowo mając 2 jednostki kawalerii bardzo ciężko było capnąć wszystkich. Nie wiem po co to "ulepszali"
No właśnie teraz ulepszyli, bo wcześniej wszyscy narzekali na uciekanie, bo było zbugowane. Oddziały rozbiegały się w kilkuosobowe grupki, a potem jazda zamiast gonić grupę 30 chłopa, to leciała za 2 którzy się odłączyli, baa najlepsze były tańce kawalerii jak się zaczynała w pościgu gubić i co chwilę biegała do przodu i do tyłu lub robiła kółeczka wokół uciekających ;P Teraz bitwy kończą się z kilkuset jeńcami na koncie wygranej strony i przekłada się to na różne dostępne opcje.
Dzięki. Działa i to bardzo dobrze.
Posty Rudolfussa usunięte ;)
Co do osób narzekających na tofiki i problemy z gonieniem uciekających to jedynym rozwiązaniem jest obecnie wgranie Radious Campaign Mod.
Teraz po kolei:
1) Jednostki, które uciekają, ale już nie mają flagi nad głową nie są do atakowania! Te jednostki już się wam poddały i po bitwie będą jeńcami, dlatego tak słabo lub prawie w ogóle wychodzi ich gonienie, zwyczajnie nie ma takej potrzeby.
2) Jednostki uciekające, ale z białą flagą nad głowami to te jednostki, które po zakończonej bitwie przeżyją i będą się mogły odrodzić, te akurat (u mnie) goni się już skutecznie.
3) Jednostki w podstawowym Romku tak łatwo się odradzają, bo gra obecnie wymaga, aby na koniec starcia TYLKO 5% oddziału przeżyło żeby nie został on unicestwiony. 5% ze 160 = 8 ludzi! Jest to zdecydowanie za mało i dlatego tak ciężko ubić armie wroga grając bez modów.
4) I tutaj dochodzimy do sedna grywalności Rome w moim przypadku, czyli mody. Radious Campaign Mod zwiększa minimalną liczebność oddziału po bitwie do 15%, czyli nie ma już odradzających się znikąd armii wroga, a zwycięstwa nabierają znaczenia. Radious wprowadza też kilka innych zmian, przez co od dawna moje bitwy liczą średnio po 4000-7000 tysięcy żołnierzy, prawie w ogóle nie ma stacków po 6-8 jednostek.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... atures-Mod
Oczywiście do Radious Campaign Mod koniecznie trzeba wgrać jego Battle Mod oraz Radious AI Mod, bo wtedy dopiero zaczyna się zabawa z tą grą. Polecam, ja dzięki temu oszczędziłem sporo waszych nerwów i mam całkiem grywalną kampanię ;) Mody od Radiousa można wgrywać na obecną kampanię, nie trzeba nic od nowa zaczynać ;)
http://www.youtube.com/watch?v=tFDZP0rL9Ag
Otóż gdy obejrzałem ten filmik zadziwiło mnie :o jak szybko leci tura, u mnie to ciągnie się długimi minutami... da się to zwiększyć jakimś modem ? czy może coś w ustawieniach po prostu trzeba zmienić ?
Cytat:
Oczywiście do Radious Campaign Mod koniecznie trzeba wgrać jego Battle Mod oraz Radious AI Mod
@ K A M 2150
Moglbys nakierowac na linka z RADIOUS AI MOD,albo mi sie na oczy rzucilo,albo go nie ma na tym portalu,domyslam sie ze jest na twcenter ale tak jak klikam gdziekolwiek,wyskakuje mi server error.Jak klikam bezposrednio na link to idzie.Swoja droga bitwy 4000-7000 to u mnie pewnie beda trwaly z tydzien,biorac pod uwage ze 2000 na mapie laguje jak czort.
Proszę, tutaj link do Radious AI mod, bezpośrednio do ściągnięcia. TWC jak zwykle coś nawala i dlatego są błędy:
http://www.mediafire.com/download/5y8te ... AI_Mod.rar
Tu link do samego tematu ze zmianami:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -15-9-2013)
A tutaj w jednym pliku można pobrać wszystkie mody od Radiousa:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -16-9-2013)
P.S Przemowy generałów jednak są w nowym Rome, niestety nie w tej formie jak wcześniej z klimatyczną kamerą i napisami, po prostu na początku bitwy generał wygłasza przemowę, ale trzeba przybliżyć do niego samemu kamerę.
Cytat:
1) Jednostki, które uciekają, ale już nie mają flagi nad głową nie są do atakowania! Te jednostki już się wam poddały i po bitwie będą jeńcami, dlatego tak słabo lub prawie w ogóle wychodzi ich gonienie, zwyczajnie nie ma takej potrzeby.
Jak to nie ma? A co skuteczniej i łatwiej nabije expa konnej straży generalskiej, czy lekkiej kawalerii? :mrgreen:
Gonienie to najbardziej żenująca rzecz w tej grze. 6 oddziałów jazdy goniło 70 hoplitów przez 3 minuty!!!! Nie wiem czemu nie wrócą do systemu z Medievala 2 czy Roma 1 gdzie przy zetknięciu z goniącym uciekające jednostki automatycznie ginęły. A teraz wprowadzili super animacje zabijania które powodują że po przejechaniu oddziału jazdy przez oddział piechoty ginie kilku ludzi.
Cytat:
A jeśli chodzi o tego moda bitewnego to jak go zainstaluje, a zmienia statystyki jednostek, to na multi będą bazowe z gry ? nie te z moda ? Bo wyczytałem tam że mod zmienia zasięg ostrzału łuczników, procarzy itd.
I jeśli CA co chwile wydaje patche to czy mody będą działać ? czy trzeba czekać jak wyjdzie ich zaktualizowana wersja po danym patchu i wgrywać je jeszcze raz ?
No i czy ktoś wie co zrobić żeby ta tura szybciej szła ? :)
Cytat:
Posty Rudolfussa usunięte ;)
Teraz po kolei:
2) Jednostki uciekające, ale z białą flagą nad głowami to te jednostki, które po zakończonej bitwie przeżyją i będą się mogły odrodzić, te akurat (u mnie) goni się już skutecznie.
Ludzi w błąd wprowadzasz. Przecież 99% uciekających nie ma już flagi, a i tak komputerowi po bitwie zostaje kilka sporo oddziałów.
Chyba, że mam jakąś zbugowaną wersję, ale wątpię, bo wiele osób ma z tym problem.