Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Wyczyśćcie laser, wacik kosmetyczny z BEZ acetonowym zmywaczem, spirol techniczny(ew zwykły tudzież wódka jak nie szkoda wam) też może być, jest świetny do tego. Powinno pomóc. Aczkolwiek to jest Acer i cholera wie jak to na niego podziała :D Jeśli nie, no cóż Acerów się nie naprawia tylko od razu wyrzuca :) Bo wszystko jest OK dopóki toto się nie zacznie psuć.
Ale może to też być kwestią programu do wyciszania napędu. Swego czasu Toshiba promowała ten syf, nie wiem jak u innych.
Program do wyciszania napędu? Cóż to jest i jak wymienić?
Jeżeli Bios to coś takiego już miałem...
Przeczyściłem. Medievala Kingdomsa wczytuje mi od razu. WiC dalej nic...
Dobra, po przeczyszczeniu ściereczkami do LCD wszystkie inne płyty wczytuje. Na WiC musiałem użyć Pana Młotka i skapitulował. Dziękuję. ;)
W sklepach komputerowych jest też krążek do czyszczenia CD-ROM / DVD - taki ze "szczoteczką" na stronie czytanej. Można i tym.
Można też spróbować otworzyć kieszeń i przytknąć do niej rurę ssącą od domowego odkurzacza. Czasem zassa trochę kurzu z wnętrza i czasem to coś daje.
Bywa że "cuda" czyni otwarcie kieszeni i pozostawienie w ciepłym suchym miejscu tak na pół dnia. (np blisko kaloryfera). Nie róbcie tego w miejscu gdzie lata w powietrzu sporo kurzu.
kirlan, ... Daj sobie może na wstrzymanie. Bo potem ludzie zrobią kuku sprzętowi stosując się do "porad" albo zmarnują kasę.
Witam po 3 tygodniach dali mi nową płyte główną i ramy i narazie wszystko git. Mam takie pytanie mam wentylator z przodu obudowy i z tyłu chciałbym zamontowac wentylator z boku obudowy ale nie wiem czy dać wyciągowy czy wlotowy ? Może mi ktoś podpowie :)
A w jakim sklepie kupowałeś?
Cytat:
Zamieszczone przez AlGhouti
Witam po 3 tygodniach dali mi nową płyte główną i ramy i narazie wszystko git. Mam takie pytanie mam wentylator z przodu obudowy i z tyłu chciałbym zamontowac wentylator z boku obudowy ale nie wiem czy dać wyciągowy czy wlotowy ? Może mi ktoś podpowie :)
Na cholerę Ci z boku ? Ewentualnie jak masz tunel to nawiew na procesor, ale tak to w sumie bez sensu. Chyba że masz dwie grafy, to wtedy nawiew na grafy.
Jak już koniecznie chcesz mieć 3 wentylatory to możesz zrobić drugi wyciągający u góry obudowy albo nawiewający na grafę. Ale wg mnie to niepotrzebne kombinacje są :)
Z wentylatorami przerabiałem różne opcje w CM 690 II Adv. Od 5-6 do 2. Co mogę powiedzieć? W zupełności wystarczą 2.
W Starcomie. Mam na procku http://www.cooling.pl/arctic-cooling-fr ... 103_78_154 z tyłu : http://www.cooling.pl/arctic-cooling-fa ... gory=30_67 i z przodu : http://www.cooling.pl/arctic-cooling-fa ... gory=30_67 . Mam Grafe Radeona HD 6970 Asusa i w stresie temperatura jest ponad 70 stopni wiem ze ona grzeje sie nawet do 86 czytałem na stronie producenta a gosci w sklepie mi powiedział zebym sobie zamontował dodatkowo wentylator z boku obudowy ze powinno zmniejszyc temperature troche dla tego też pytam tu o zdanie .
Jak ja sobie zamontowałem, to chyba nic mi to nie dało. Może 1 stopień.
70 stopni to nie jest zła temperatura. Karty najlepiej kupować z jakimś dobrym chłodzeniem (Cyclone, Hawk, Windforce?).