To trudno. Jeszcze jedno pytanie - w folderze Miedka już mam katalog mods, jeśli wszystko z pobranego mods wywale do niego to zadziała?Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Wersja do druku
To trudno. Jeszcze jedno pytanie - w folderze Miedka już mam katalog mods, jeśli wszystko z pobranego mods wywale do niego to zadziała?Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Panowie, chyba mamy przełom z naprawą szarży w OiM :D
Już wiem skąd wynika to żabkowanie/skakanie jazdy w czasie szarży! Chodzi o wirtualny rozmiar wierzchowca w descr_mount, większość modów ma takie wartości dla koni:
[spoiler:2x9rg2gs]x_radius 0.8
y_offset 0.7
height 2.5
mass 3.5
banner_height 0
bouyancy_offset 1.8
water_trail_effect horse_water_trail
root_node_height 1.0[/spoiler:2x9rg2gs]
Natomiast proszę zwrócić uwagę jak przedstawia się wartość x_radius i y_radius w OiM:
[spoiler:2x9rg2gs]radius 1.1
x_radius 0.2
y_offset 5
height 2.5
mass 3
banner_height 0
bouyancy_offset 0.0
water_trail_effect horse_water_trail
root_node_height 2.25[/spoiler:2x9rg2gs]
Różnica jest ogromna. Właśnie dzięki tym wartościom jazda w OiM potrafi tak głęboko wchodzić w szyk przeciwnika, jednak ceną tego jest bug przy szarży. Zwyczajnie modele koni są dużo dłuższe niż by to wynikało z modelu, przez co gdy jazda szarżuje na wroga, którego front jest mniejszy od frontu jazdy to kawaleria naciera właśnie tak żeby dopasować się do formacji wroga przez co jeźdźcy o siebie zahaczają, chociaż może się wydawać że modele się nie stykają. Postaram się tym pobawić w niedzielę/piątek i jak się uda to wstawię patch z wreszcie działająca szarżą :D Ceną tego jednak może się okazać brak charakterystycznego dla OiM mieszania się szeregów podczas szarży jazdy.
Poprawiłem szarże jazdy, już nie powinno być tego charakterystycznego skakania i chamowania przed uderzeniem w przeciwnika, ale już kawaleria nie wchodzi tak gleboko w wroga, w skrócie mowiac ustawilem parametry kawaleri tak jak w większości modów, w tym odl. potrzebną do szarży ustawiłem na 50 m. Dwa pliczki do podmiany, zrobić kopie orginalnych plikow
http://sendfile.pl/273097/export_descr_unit.txt
http://sendfile.pl/273096/descr_mount.txt
Nie wiecie, gdzie można ściągnąć pacze do wersji 0.9- taka własnie mi się wyświetla a na stronie jest już 0,92.
Nie chcę ciągnąć wszystkiego, bo 1,5GB z prędkością 50 kb to nie na moje nerwy.
Dzięki za szarżę, ale czekam jeszcze na poprawienie ukraińskich bersekerów ;)
Podsumowując, problem ze skakaniem/chamowaniem jazdy, podczas szarży rozwiązany.
Niestety zmieniając wartości w pliku descr_mount na takie jak w innych modach, pozbyłem się tego charakterystycznego mieszania szeregów które tak mi się podoba, coś za coś. :|
Ale w Thirt Age i tak będe grał na szarży z OiM 2 mimo tego bugu.
Daj mi parę dni to może to rozgryzę :D Według mnie oni po prostu dali aż nazbyt dużą wartość i będzie się dało zachować mieszanie szeregów wciąż zachowując normalną szarżę.
Jakieś wieści o 0.93?
Jestem ciekaw czy przypisanie husarii (czy jakiejkolwiek jeździe) cechy "pike" w EDU poprawi jej statystyki w walce z pikinierami ?Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Mod wygląda super, jak się dorwę do swojego kompa to zasysam :)
BTW: Kto w ankiecie był na "nie"? Byłoby takie ładne 100% :x :lol:
Pewnie Jakiś nimainstreamowy nonkonformista grający w Polan albo Lords of the Realm :)Cytat:
Zamieszczone przez Rotnis