A inna nazwa tej dynastii to Lagidzi. Mało ważne, wszyscy dobrze wiemy, że chodzi o Egipt pod berłem tejże dynastii.
Wersja do druku
A inna nazwa tej dynastii to Lagidzi. Mało ważne, wszyscy dobrze wiemy, że chodzi o Egipt pod berłem tejże dynastii.
Cały problem polega na tym,że przeciętny gracz który jest nieobeznany z historią bądź nowy na forum gdy słyszy Egipt, to już mu się to kojarzy z Egipcjanami z 1 (i ogólnie mieszkańcami Doliny Nilu) a gdy słyszą Ptolemeusze/Lagidzi to kojarzy im się to z Grekami. Zresztą ciekawe jak to rozwiąże CA - czy oddziały będą wyłącznie helleńskie, czy np wojsko o twarzach egipskich ale w umundurowaniu i uzbrojeniu helleńskim? Może mieszane? (te i te)
Tego to nie wiadomo. Ale jak dla mnie powinni dać parę jednostek typowo egipskich, a nie wszystkie hellenistyczne.
Powinno być na zasadzie M2TW, czyli "egipskie" będą rodzajem brańców, a "grecy" odpowiednikiem rycerstwa
Widzę więcej argumentów za Seleucydami niż Ptolemueszami. Jednak wg graczy z TWC jeden przemawia za Ptolemeuszami - Partia będzie graniczyć z Seleucydami, a CA nie dało frakcji położonych bezpośrednio obok siebie. Moim zdaniem jeśli tym kieruje się CA to głupota, bo wtedy w NTW nie mogłoby być w kampanii grywalnych frakcji tj. Rosja, Prusy, Austria ze względu na bezpośrdnie przyleganie. Przenosząc to na czasy Rome 1 można śmiało powiedzieć, że Seleucydzi to taka monarchia habsburska, której nie powinno zabraknąć. W końcu DLC z Kleopatrą miałoby niesamowitą popularność.
Tylko, że wszyscy wiedzą co to Egipt, a o Selucydach nie wie sporo osób.
Z drugiej strony będzie to jawny skok na kasę. W przypadku Seleucydów świadomość wśród graczy że zabrano kogoś ważnego będzie mniejsza. No i bardziej od Ptolemeuszy na materiał na dobrze sprzedające się DLC nadawałoby się być może to plemię Brytyjskie a jednak je "dostaliśmy" od razu. Za Ptolemeuszami wciąż najbardziej przemawiają raczej bitwy morskie.
Jedno jest pewne,niezależnie od tego czy CA da Ptolemeuszy czy Seleucydów przegrany z tej pary będzie w edycji kolekcjonerskiej lub pre orderze.
I to jest argument popierający tezę, zawartą w ostatnim zdaniu w poście KLACytat:
Zamieszczone przez cyborgowiec97
Wiem. I w pewnym sensie jest to argument przemawiający za dodaniem Selucydów, a nie Egiptu w podstawowej wersji. Jak ludzie zobaczą DLC z Selucydami to zapytają się kto to jest i przejdą do następnego DLC (no chyba że CA bardziej ich zareklamuje). A jak zobaczą Egipt to poważnie zastanowią się nad kupnem.