-
Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Ale Ty ciągle omijasz główny temat! To, że ludzie mogą próbować czy próbują eutanazję wykorzystać nie ma wielkiego znaczenia w tym momencie.
Właśnie że ma, bo jak coś wprowadzać to trzeba przemyśleć całą sprawę a nie wprowadzić bo "na zachodzie tak mają" czy bo to "droga postępu".
Cytat:
Eutanazja sama w sobie nie jest czymś złym.
A od kiedy ateista rozróżnia dobro i zło? Sumienie Ci tak powiedziało? Przecież w nie nie wierzysz :lol:
Cytat:
Możesz sobie nie popierać, możesz zdecydować się cierpieć bo to podobno uszlachetnia, ale ja chciałbym mieć wybór.
Trzeba mieć nieźle nasrane, żeby w wieku 20-30 lat myśleć o eutanazji LoL :shock:
Cytat:
Rozumiem dawac noge z matmy lub fizy ale zeby omijac szerokim lukiem W-F
W podstawówce i gimnazjum lubiałem W-F. Potem trafiłem na idiotę w szkole średniej. Pływać nie umiałem, bo nie na każdej wiosce jest basen a ten na pierwszych zajęciach zrobił zawody pływackie na czas na ocenę :shock: Tłumaczyłem, że nie umiem pływać to patrzył jak na wariata i darł japę zamiast nauczyć. Na nastepną lekcję przyniosłem zwolnienie i niech spier... Nie chodziłem na zajęcia przez całą średnią. Na studiach znowu chodziłem na W-F i znowu było fajnie :mrgreen: Wniosek- wiele zależy też od podejścia nauczyciela.
-
Cytat:
Poczytaj sobie najpierw definicje słów, których używasz, bo potem zabawne kwiatki wychodzą. :lol: Chyba, że to jakaś ironia, to przepraszam. Ale nie, pozbawienie kogoś życia przez drugiego człowieka to nie jest definicja morderstwa, czy zabójstwa. Na dobry początek możesz sobie poszukać w kk definicji zabójstwa eutanatycznego i porównać ją ze zwykłym zabójstwem, potem szybki skok do nieumyślnego pozbawienia życia i już widzisz, jak Twoje wyobrażenia o rzeczywistości nijak się do niej mają. ;)
"Zabójstwo eutanatyczne" to jak najbardziej zabójstwo. Tylko w typie uprzywilejowanym.
-
Cytat:
Właśnie że ma, bo jak coś wprowadzać to trzeba przemyśleć całą sprawę a nie wprowadzić bo "na zachodzie tak mają" czy bo to "droga postępu".
Oczywiście, że trzeba to przemyśleć i odpowiednio przygotować, ale to nie zmienia faktu, że ty nadal oceniasz eutanazję przez pryzmat tego, że niektórzy ludzie to szuje.
Cytat:
A od kiedy ateista rozróżnia dobro i zło? Sumienie Ci tak powiedziało? Przecież w nie nie wierzysz :lol:
:shock: :shock: :shock: leci łapu-capu
Cytat:
Trzeba mieć nieźle nasrane, żeby w wieku 20-30 lat myśleć o eutanazji LoL :shock:
Takimi wypowiedziami to wystawiasz sobie świadectwo. Także jak dla mnie spoko, bo nigdy nie prezentowałeś sobą nic ciekawego. Przy okazji pokazujesz znowu swoje motto życiowe, czyli: "nie znam się ale się wypowiem". Otóż dzieciaczku, eutanazja polega na skróceniu cierpień chorego i nie ma tu znaczenia jego wiek. Cierpieć można także w wieku 20 lat. Więc co jest dziwnego, że myślę o różnych rzeczach? Już teraz wiem, że chcę być skremowany, mimo, że cieszę się życiem. Skąd mam wiedzieć co przyniesie jutro?
-
Cytat:
"Zabójstwo eutanatyczne" to jak najbardziej zabójstwo. Tylko w typie uprzywilejowanym.
A gdzie napisałem, że nie jest? Przecież z samej nazwy wynika, że to zabójstwo. Stwierdziłem tylko, że nie każde pozbawienie życia przez drugą osobę jest zabójstwem (nieumyślne spowodowanie śmierci), co było odpowiedzią na
Cytat:
pozbawienie życia poprzez czynność drugiego człowieka| czyli morderstwo
a co do eutanazji, to chcę pokazać koledze, że nawet w Polsce kk odróżnia zabójstwo eutanatyczne od typu podstawowego ze 148, więc zrównywanie wszystkich, zupełnie odmiennych przypadków, gdzie jedynym wspólnym mianownikiem jest skutek w postaci śmierci człowieka jest zasadniczym błędem.
Jak chcesz się już do czegoś przyczepiać to rób to chociaż z sensem. ;)
-
Cytat:
[quote:210cb7dh] A od kiedy ateista rozróżnia dobro i zło? Sumienie Ci tak powiedziało? Przecież w nie nie wierzysz :lol:
:shock: :shock: :shock: leci łapu-capu[/quote:210cb7dh]
Zostaw go, on wie co mówi. Jego wielki praprzodek zjadł owoc z zakazanego drzewa przez co Zakapior jest w stanie rozróżniać dobro od zła.
A Ty Volomirze czym możesz się pochwalić? ;)
-
Cytat:
A Ty Volomirze czym możesz się pochwalić? ;)
Mój przodek upolował mamuta :P
-
Cytat:
Takimi wypowiedziami to wystawiasz sobie świadectwo. Także jak dla mnie spoko, bo nigdy nie prezentowałeś sobą nic ciekawego. Przy okazji pokazujesz znowu swoje motto życiowe, czyli: "nie znam się ale się wypowiem". Otóż dzieciaczku
1. Jakbym się z Tobą zgadzał to pewnie byłbym człowiekiem reprezentującym "coś ciekawego" :lol:
2. Ty się za to znasz LoL.
3. Czy się znam czy nie- mogę się wypowiedzieć. Jeszcze ZSRE mi tego nie zabroniła ani nie podciągnęła pod "mowę nienawiści".
4. Nie jestem Twoim dzieciaczkiem ani dzieciaczkiem wogóle. Takie ad persona to od zawsze argumenty ludzi ubogich intelektualnie :?
5. Mam nadzieję, że tym razem moderator zainterweniuje.
6. A skoro masz się za takiego dorosłego a mnie za "dzieciaczka" to odpowiedz na pytanie na podstawie czego rozróżniasz dobro i zło; Ty który czytasz posty ze zrozumieniem i odpowiadasz interlokutorom :roll:
7. Czekam na sensowną odpowiedź, ale pewnie znowu pokomentujesz jakieś wyrwane z kontekstu słowa moje lub innych, żeby zmienić temat.
Cytat:
Cierpieć można także w wieku 20 lat. Więc co jest dziwnego, że myślę o różnych rzeczach? Już teraz wiem, że chcę być skremowany, mimo, że cieszę się życiem. Skąd mam wiedzieć co przyniesie jutro?
Jak dobrze, że nie jestem ateistą, pewnie też zamartwiałbym się za młodu czy mnie mają pochować czy skremować i czy będzie mi potrzebna eutanazja. W sumie nie dziwne, że martwisz się na każdym kroku o swoje życie, jako ateista masz je przecież tylko jedno :mrgreen: A podobno to chrześcijanie są z natury ponurzy i umartwieni :mrgreen:
-
Cytat:
Jakbym się z Tobą zgadzał to pewnie byłbym człowiekiem reprezentującym "coś ciekawego" :lol:
Nie interesuje mnie jakie masz poglądy, interesuje mnie to, że nie potrafisz argumentować, a w momencie jak ktoś już wykaże, że nie masz racji to szybciutko się wycofujesz z debaty :mrgreen:
Cytat:
Mam nadzieję, że tym razem moderator zainterweniuje.
Hahahahahahah! Piszesz mi, uwaga cytuje: "Trzeba mieć nieźle nasrane" i teraz liczysz na moderatora? Litości :mrgreen:
Cytat:
odpowiedz na pytanie na podstawie czego rozróżniasz dobro i zło LoL Ty który czytasz posty ze zrozumieniem i odpowiadasz interlokutorom :roll:
Czekam na sensowną odpowiedź, ale pewnie znowu pokomentujesz jakieś wyrwane z kontekstu słowa moje lub innych, żeby zmienić temat.
Nie wyrywam z kontekstu i czytam ze zrozumieniem, w przeciwieństwie do Ciebie, mój drogi. Otóż moje rozróżnienie dobra od zła opiera się na tym co w tej materii wykształciło się w społeczeństwie na przestrzeni wielu setek lat. Czyli kradzież, gwałty, zabójstwa itd. to zło. Generalnie złe jest to co powoduje krzywdę innych osób, to czego nie chciałbym doświadczać na sobie. Takie proste i banalne. Nie potrzebuje książek, nakazów czy zakazów żeby rozróżniać co jest dobre, a co złe, wystarczy mi to, że myślę. Co więcej nie potrzebuję nad sobą bata w postaci piekła, żeby postępować uczciwie wobec innych.
Cytat:
Jak dobrze, że nie jestem ateistą, pewnie też zamartwiałbym się za młodu czy mnie mają pochować czy skremować i czy będzie mi potrzebna eutanazja. W sumie nie dziwne, że martwisz się na każdym kroku o swoje życie, jako ateista masz je przecież tylko jedno :mrgreen: A podobno to chrześcijanie są z natury ponurzy i umartwieni :mrgreen:
Czemu więc dyskutujesz na temat eutanazji czy aborcji? Przecież do pierwszego Ci daleko, a drugie totalnie Cię nie dotyczy. No i jaki ma to związek z ateizmem? No i nie umartwiam się, mam sprecyzowany pogląd na świat, na aborcje, eutanazję, homo ale także na muzykę, płeć przeciwną, ulubioną potrawę czy filmy. Co w tym jest złego?
-
Cytat:
Nie interesuje mnie jakie masz poglądy, interesuje mnie to, że nie potrafisz argumentować, a w momencie jak ktoś już wykaże, że nie masz racji to szybciutko się wycofujesz z debaty
Piszesz tu o sobie jak mniemam. Idealnie pasuje do Twojego stylu konwersacji co już dowiodłem :shock:
Cytat:
Hahahahahahah! Piszesz mi, uwaga cytuje: "Trzeba mieć nieźle nasrane" i teraz liczysz na moderatora? Litości
Widzę że nie rozróżniasz argumenty ad persona od ogólnych. Otóż moje zdanie "Trzeba mieć nieźle nasrane, żeby w wieku 20-30 lat myśleć o eutanazji" nie jest argumentem ad persona natomiast nazwanie mnie dzieciaczkiem już tak.
Nie tym razem.
Cytat:
Otóż moje rozróżnienie dobra od zła opiera się na tym co w tej materii wykształciło się w społeczeństwie na przestrzeni wielu setek lat. Czyli kradzież, gwałty, zabójstwa itd. to zło.
W społeczeństwie wykształcił się przede wszystkim relatywizm moralny, dla wielu z nich gwałty i zabójstwa przez te Twoje "setki lat" nie były czymś złym np. gwałty i zabójstwa na niewolnikach. Kradzieże też nie zawsze i nie wszędzie były złem np. u komuchów okraść kułaka czy burżuja było czynem dobrym. Dla innych społeczeństw zabijanie Żydów, Polaków czy murzynów było czymś dobrym. Relatywizm moralny społeczeństw na przestrzeni dziejów to wg mnie kiepskie podstawy dla światopoglądu. W każdym razie dziękuję za odpowiedź, wiem już z kim mam do czynienia.
Cytat:
Generalnie złe jest to co powoduje krzywdę innych osób, to czego nie chciałbym doświadczać na sobie.
Tak na przykład okraść złodzieja z łupu to czyn dobry czy zły według Twojej relatywnej moralności?
Cytat:
Czemu więc dyskutujesz na temat eutanazji czy aborcji?
Już pisałem- bo mam do tego prawo w rzekomo wolnym kraju. Jeszcz tego ZSRE nie zabronił.
Cytat:
No i nie umartwiam się, mam sprecyzowany pogląd na świat, na aborcje, eutanazję, homo ale także na muzykę, płeć przeciwną, ulubioną potrawę czy filmy. Co w tym jest złego?
Nigdzie nie napisałem, że to źle mieć poglądy na rózne sprawy.
-
Cytat:
Piszesz tu o sobie jak mniemam. Idealnie pasuje do Twojego stylu konwersacji co już dowiodłem :shock:
Gdzie niby dowiodłeś? Chyba nie na tym forum :mrgreen: Dodam, że Twoja głowa się nie liczy.
Cytat:
Widzę że nie rozróżniasz argumenty ad persona od ogólnych. Otóż moje zdanie "Trzeba mieć nieźle nasrane, żeby w wieku 20-30 lat myśleć o eutanazji" nie jest argumentem ad persona natomiast nazwanie mnie dzieciaczkiem już tak.
:mrgreen: Ubodło? Rozróżniam, ale stwierdzenie "dzieciaczek" jest lżejsze od Twojego, jakże kulturalnego stwirdzenia :mrgreen:
Cytat:
Litości
Nie tym razem.
Chodziło, żebyś przestał się kompromitować ale jak widzę będzie o to ciężko.
Cytat:
W społeczeństwie wykształcił się przede wszystkim relatywizm moralny, dla wielu z nich gwałty i zabójstwa przez te Twoje "setki lat" nie były czymś złym np. gwałty i zabójstwa na niewolnikach. Kradzieże też nie zawsze i nie wszędzie były złem np. u komuchów okraść kułaka czy burżuja było czynem dobrym. Dla innych społeczeństw zabijanie Żydów, Polaków czy murzynów było czymś dobrym. Relatywizm moralny społeczeństw na przestrzeni dziejów to wg mnie kiepskie podstawy dla światopoglądu. W każdym razie dziękuję za odpowiedź, wiem już z kim mam do czynienia.
Fajnie, fajnie, ale mówimy o XXI wieku. Jakbym żył w średniowieczu to pewnie miałbym inny pogląd na dobra i zło. Jeśli nie rozumiesz, że to co prezentuje społeczeństwo dziś, jest wypadkową tego co osiągało przez setki lat to przykro mi. No dobra, żartuje, nie jest mi przykro. Dodam jeszcze tylko, że pewnie Ty mocno opierasz się na tym co uczy Cię KK, więc zdziwi Cię fakt, że mordy w imię niesienia jedynej słusznej religii nie były potępiania przez Twoje źródło moralności :mrgreen:
Cytat:
Tak na przykład okraść złodzieja z łupu to czyn dobry czy zły według Twojej relatywnej moralności?
Dlaczego po raz kolejny wmawiasz mi jakieś poglądy? Na jakiej podstawie uważasz, że moja moralność jest relatywna? Mam Ci rozpisywać każdą sytuację?
Cytat:
Już pisałem- bo mam do tego prawo w rzekomo wolnym kraju. Jeszcz tego ZSRE nie zabronił.
Nie umiesz czytać ze rozumieniem.
Cytat:
Nigdzie nie napisałem, że to źle mieć poglądy na rózne sprawy.
Czepiasz się, ironizujesz na temat tego, że mam swój pogląd na eutanazję więc wnioskuje, że uważasz to za coś złego. No i ma jeszcze Twój kloaczny tekst.
-
Cytat:
Prawda jest taka, że cały ten uniwersalizm moralny to złudzenie. Moralność, a szerzej etyka i wszelkie inne normy społeczne podlegają procesowi ciągłych zmian. Bardzo dobrze zresztą, bo dzięki temu możemy się teraz cieszyć swobodą wypowiedzi, światopoglądu, wyznania czy równouprawnieniem kobiet.
Cytat:
Głupie pytanie. Złodzieja należy doprowadzić przed wymiar sprawiedliwości, stosowanie ukarać, a rzeczy zwrócić prawowitemu właścicielowi.
-
Cytat:
Ubodło? Rozróżniam, ale stwierdzenie "dzieciaczek" jest lżejsze od Twojego, jakże kulturalnego stwirdzenia
Cytat:
Chodziło, żebyś przestał się kompromitować ale jak widzę będzie o to ciężko.
Dam link, może zrozumiesz różnicę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_personam
Cytat:
Fajnie, fajnie, ale mówimy o XXI wieku.
Po raz kolejny przeczysz samemu sobie. Najpierw piszesz:
Cytat:
moje rozróżnienie dobra od zła opiera się na tym co w tej materii wykształciło się w społeczeństwie na przestrzeni wielu setek lat
a teraz stwierdzasz, że się kompromituję bo przecież mówimy o XXI wieku. Przyznam że nuży mnie konwersacja z Tobą, używasz masy argumentów nierzeczowych, erystyki i rozmywania tematu.
Cytat:
Gdzie niby dowiodłeś? Chyba nie na tym forum Dodam, że Twoja głowa się nie liczy.
Kolejne ad personam :roll:
Cytat:
Jakbym żył w średniowieczu to pewnie miałbym inny pogląd na dobra i zło. Jeśli nie rozumiesz, że to co prezentuje społeczeństwo dziś, jest wypadkową tego co osiągało przez setki lat to przykro mi.
No właśnie -gdybyś żył w średniowieczu miałbyś inny pogląd na dobro i zło- potwierdzasz więc wcześniejsze swoje twierdzenia- żyjesz na podstawie relatywnej moralności przypadkowego społeczeństwa w przypadkowym okresie dziejowym.
Cytat:
Dodam jeszcze tylko, że pewnie Ty mocno opierasz się na tym co uczy Cię KK
Twoje przypuszczenia mnie nie obchodzą. ;) Bazuję na logice i faktach i proszę o to samo. Powinno Ci to łatwiej przyjść, Jesteś przecież wolnomyślicielem nie zakutym w normy religijne. Poza tym zbyt często generalizujesz- otóż nie każdy, kto krytykuje relatywizm moralny musi być wierzącym i praktykującym katolikiem. Gdyby tak było to chwała dla KK ale tak nie jest- poza nim też jest sporo ludzi rozsądnych. ;)
Cytat:
Dlaczego po raz kolejny wmawiasz mi jakieś poglądy? Na jakiej podstawie uważasz, że moja moralność jest relatywna?
Nic nie wmawiam, sam opisałeś swoje poglądy i na tym bazuję. Mam teraz rozumieć, że kłamałeś?
Cytat:
Nie umiesz czytać ze rozumieniem.
Kolejne bezpodstawne ad personam. Czy Ty naprawdę nie potrafisz inaczej?
Cytat:
Czepiasz się, ironizujesz na temat tego, że mam swój pogląd na eutanazję więc wnioskuje, że uważasz to za coś złego.
1. Jeśli próby argumentacji odmiennego od Twojego zdania uważasz za czepialstwo to tak- czepiam się.
2. Tak, uważam eutanazję za coś złego, jest złem zgodnie z moim światopoglądem.
Cytat:
Prawda jest taka, że cały ten uniwersalizm moralny to złudzenie. Moralność, a szerzej etyka i wszelkie inne normy społeczne podlegają procesowi ciągłych zmian. Bardzo dobrze zresztą, bo dzięki temu możemy się teraz cieszyć swobodą wypowiedzi, światopoglądu, wyznania czy równouprawnieniem kobiet.
Czyli zgadzasz się ze mna, że opieranie się na moralnosci danego społeczeństwa, nawet wypracowanej przez kilka wieków jest słabe?
Cytat:
Głupie pytanie. Złodzieja należy doprowadzić przed wymiar sprawiedliwości, stosowanie ukarać, a rzeczy zwrócić prawowitemu właścicielowi.
Błąd logiczny- nie pytałem co należy zrobić ze złodziejem ale czy czyn kradzieży dokonany na jego łupie pochodzącym z innej krzadzieży jest czynem złym czy dobrym :roll:
Drugi błąd to odpowiadanie na pytanie zadane bezpośrednio komuś innemu.
-
Super i co dalej?
Cytat:
Fajnie, fajnie, ale mówimy o XXI wieku.
Po raz kolejny przeczysz samemu sobie. Najpierw piszesz:
moje rozróżnienie dobra od zła opiera się na tym co w tej materii wykształciło się w społeczeństwie na przestrzeni wielu setek lat
a teraz stwierdzasz, że się kompromituję bo przecież mówimy o XXI wieku. Przyznam że nuży mnie konwersacja z Tobą, używasz masy argumentów nierzeczowych, erystyki i rozmywania tematu.
Człowieku, pisałem o tym, że mój pogląd na moralność jest tym co wykształciło społeczeństwo na przestrzeni lat, a Ty mi wyjeżdżasz z tekstem, że kiedyś to było "tak". Geniusz!
Cytat:
No właśnie -gdybyś żył w średniowieczu miałbyś inny pogląd na dobro i zło- potwierdzasz więc wcześniejsze swoje twierdzenia- żyjesz na podstawie relatywnej moralności przypadkowego społeczeństwa w przypadkowym okresie dziejowym.
:mrgreen: Lepsze to niż opieranie moralności na książce napisane setki lat temu, przez przypadkowych ludzie, gdzie mamy wolną wolę, ale za działania sprzeczne z tym co napisane idzie się do piekła. Również zabijanie jest czymś złym, ale to, że Bóg - podobno główny pomysłodawca tej instrukcji, nie ma problemu z dokonaniem ludobójstwa.
Cytat:
Twoje przypuszczenia mnie nie obchodzą. ;) Bazuję na logice i faktach i proszę o to samo.
:mrgreen:
Cytat:
Nic nie wmawiam, sam opisałeś swoje poglądy i na tym bazuję. Mam teraz rozumieć, że kłamałeś?
Nie, to Ty dorobiłeś sobie filozofię do tego co napisałem, także nie odwracaj kota ogonem i nie przypisuj mi słów których nie powiedziałem ani nie napisałem.
Cytat:
Kolejne bezpodstawne ad personam. Czy Ty naprawdę nie potrafisz inaczej?
To miało solidne podstawy, ale nie ułatwię Ci tego. Poczytaj sobie jeszcze raz i zgaduj czego nie zrozumiałeś.
Cytat:
1. Jeśli próby argumentacji odmiennego od Twojego zdania uważasz za czepialstwo to tak- czepiam się.
2. Tak, uważam eutanazję za coś złego, jest złem zgodnie z moim światopoglądem.
Zrozum, że nie obchodzi mnie czy masz inny pogląd ode mnie.
Cytat:
Czyli zgadzasz się ze mna, że opieranie się na moralnosci danego społeczeństwa, nawet wypracowanej przez kilka wieków ma słabą podstawę?
To co jest mocną podstawą? Pewnie napiszesz, że logika i fakty :mrgreen:
Cytat:
Błąd logiczny- nie pytałem co należy zrobić ze złodziejem ale czy czyn kradzieży dokonany na jego łupie pochodzącym z innej krzadzieży jest czynem złym czy dobrym :roll:
Tylko co ty tak na prawdę miałeś na myśli? Okraść złodzieja z jego rzeczy uczciwi zarobionych, z rzeczy ukradzionych, a co potem? Oddanie tych rzeczy właścicielowi, zabranie ich do siebie?
-
Sam do tego dojdź. Kawa stoi na ławie.
Cytat:
Człowieku, pisałem o tym, że mój pogląd na moralność jest tym co wykształciło społeczeństwo na przestrzeni lat, a Ty mi wyjeżdżasz z tekstem, że kiedyś to było "tak". Geniusz!
Przeczytaj chociaż to co sam zacytowałeś, jaki jest w tym błąd logiczny. :roll:
Ps: bez (tutaj ironicznego ale jednak) ad personam się oczywiście nie obyło. Od teraz będę na każde takie zagrywki odpisywał "kolejne ad personam". :?
Cytat:
Lepsze to niż opieranie moralności na książce napisane setki lat temu, przez przypadkowych ludzie, gdzie mamy wolną wolę, ale za działania sprzeczne z tym co napisane idzie się do piekła.
1. Lepsze według Ciebie, niekoniecznie według mnie czy innych.
2. Nie widzę gdzie tu jakiś błąd logiczny między wolną wolą a piekłem za czynienie zła :shock:
Cytat:
Również zabijanie jest czymś złym, ale to, że Bóg - podobno główny pomysłodawca tej instrukcji, nie ma problemu z dokonaniem ludobójstwa.
W którym momencie Bóg dokonał w Bibii ludobójstwa na przypadkowych ludziach? Z tego co wiem zawsze byli tam przestrzegani, zarówno przed potopem, jak i zniszczeniem Sodomy i Gomory a na koniec gineli tylko źli, dobrzy zostali uratowani :roll:
Cytat:
Nie, to Ty dorobiłeś sobie filozofię do tego co napisałem, także nie odwracaj kota ogonem i nie przypisuj mi słów których nie powiedziałem ani nie napisałem.
:shock:
Cytat:
To co jest mocną podstawą? Pewnie napiszesz, że logika i fakty
Na pewno bardziej niż relatywizm moralny, na tym ostatnim nie da się wogóle oprzeć czegokolwiek bo z góry jest "wolną amerykanką" filozofii.
Cytat:
Tylko co ty tak na prawdę miałeś na myśli? Okraść złodzieja z jego rzeczy uczciwi zarobionych, z rzeczy ukradzionych, a co potem? Oddanie tych rzeczy właścicielowi, zabranie ich do siebie?
Pytanie zostało jasno sformułowane, nie wiem co tu trudnego do ogarnięcia. :shock:
Cytat:
Zrozum, że nie obchodzi mnie czy masz inny pogląd ode mnie.
Jednak Cię obchodzi skoro dalej dyskutujesz i "wnioskujesz, że uważam Twoje poglądy za coś złego":
Cytat:
wnioskuje, że uważasz to za coś złego.
Ps2: Mnie na ten przykład obchodzą poglądy interlokutorów, gdyż jest to podstawą kulturalnej i sensownej wymiany zdań. Jeśli przestaje mnie to obchodzić- wycofuję się z dyskusji albo wogóle jej nie zaczynam. Jeśli nie obchodzą Cię moje poglądy to ze mną nie dyskutuj. Proste.
-
Cytat:
Przeczytaj chociaż to co sam zacytowałeś, jaki jest w tym błąd logiczny. :roll:
Ps: bez (tutaj ironicznego ale jednak) ad personam się oczywiście nie obyło. Od teraz będę na każde takie zagrywki odpisywał "kolejne ad personam". :?
Podtrzymuje to co napisałem.
Cytat:
1. Lepsze według Ciebie, niekoniecznie według mnie czy innych.
2. Nie widzę gdzie tu jakiś błąd logiczny między wolną wolą a piekłem za czynienie zła :shock:
Na pewno bardziej logiczne. I ja widzę dużą sprzeczność między posiadaniem wolnej woli, a koniecznością robienia wszystkiego według wyznaczonych zasad. To po co ta wolna wola? W wolności wyboru czynu za który pójdzie się do piekła chyba :mrgreen:
Cytat:
W którym momencie Bóg dokonał w Bibii ludobójstwa na przypadkowych ludziach? Z tego co wiem zawsze byli tam przestrzegani, zarówno przed potopem, jak i zniszczeniem Sodomy i Gomory a na koniec gineli tylko źli, dobrzy zostali uratowani :roll:
To jest dopiero sprawiedliwe! Odpowiedzialność zbiorowa! Zbiorowa, bo rozumiem, że dzieci tam też były, że miasto nie mogło mieć tylko ludzi złych. No i kara śmierci za rozpustę też jest świetna! A śmierć pierworodnych w Egipcie? Dość dziwne poczucie sprawiedliwości i moralności ma ten Bóg. Albo poczucie humoru. Albo to i to.
Cytat:
Na pewno bardziej niż relatywizm moralny, na tym ostatnim nie da się wogóle oprzeć czegokolwiek bo z góry jest "wolną amerykanką" filozofii.
Wiesz, to Ty sobie dopisałeś ten relatywizm moralny. Gadasz o nim ciągle, wytykasz mi go, a ja nigdy o nim nie pisałem. Twoje błędnie wyciągnięte wnioski powinny zakończyć się kilka postów wcześniej.
Cytat:
Pytanie zostało jasno sformułowane, nie wiem co tu trudnego do ogarnięcia. :shock:
Dalej czekam na odpowiedź, co rozumiesz przez stwierdzenie okraść złodzieja.
Cytat:
Jednak Cię obchodzi skoro dalej dyskutujesz i "wnioskujesz, że uważam Twoje poglądy za coś złego":
Nadal nie czytasz ze zrozumieniem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
Twoja niezachwiana wiara w prawo stanowione i nieomylność ludzi je stosujących jest naprawdę zaskakująca. Szkoda, że rzeczywistość nie jest taka różowa, ale tym gorzej dla rzeczywistości
Moja wiara w prawo i nieomylność ludzi go stosujących jest chyba nie większa niż u zwolenników kary śmierci ;) . Nawiasem mówiąc zakaz eutanazji za jakim się opowiadasz to chyba też regulacja prawna. Wierzysz w ten zakaz? Jeśli nie prawo, to w czym mam pokładać moje nadzieje?
Cytat:
W którym momencie Bóg dokonał w Bibii ludobójstwa na przypadkowych ludziach? Z tego co wiem zawsze byli tam przestrzegani, zarówno przed potopem, jak i zniszczeniem Sodomy i Gomory a na koniec gineli tylko źli, dobrzy zostali uratowani
Amalekici mogliby z Tobą polemizować. Gdyby żyli ;)
-
Cytat:
Czyli zgadzasz się ze mna, że opieranie się na moralnosci danego społeczeństwa, nawet wypracowanej przez kilka wieków jest słabe?
Nie. Tradycją jest ważnym źródłem norm etycznych, jednak nie jedynym i nie zawsze najlepszym.
Cytat:
Drugi błąd to odpowiadanie na pytanie zadane bezpośrednio komuś innemu.
Nadal stoję przy tym, że tak postawione pytanie w zasadzie wypacza problem.
Słusznie Volomir zapytał o kontekst tego czynu.
Czy czyn kradzieży jest zły? Tak.
Czy kradzież na złodzieju jest zła? Ja i podejrzewam również wiele innych osób powie, że tak, bo nie chodzi tutaj o podmiot tylko sam czym.
Czy kradzież od złodzieja i oddanie rzeczy właścicielowi jest złe? Tutaj już sprawa nam się komplikuje, bo czyn sam w sobie jest zły, natomiast jego efekt dobry i sprawiedliwy.
Pytania możemy sobie mnożyć.
Jak widać na tym prostym przykładzie moralność zależy od kontekstu i w gruncie rzeczy jest relatywna. Niestety problemy natury etycznej potrafią być złożone i musimy czasami wspierać się siłą rozumu. Ja wiem, że niektórzy woleliby zrzucić wszystko na uniwersalne zasady moralne, zapiski świętych pism, bóstwa i ich kapłanów, ale są sytuacje kiedy należy podjąć wysiłek i wziąć odpowiedzialność na siebie.
-
Volomir - za dużo tekstów prowokujacych drugą osobę, upomnienie ustne, przy kolejnym razie ost.
-
http://biznes.onet.pl/faktpl-w-krakowie ... rasa-detal
Kiedy mieszkałem w bloku, miałem to gdzieś.
Teraz gdy przyszło mi mieszkać w kamienicy zastanawiam się, jak trzeba być stukniętym żeby coś takiego wymyślić.
-
No cóż, taka współczesna tendencja by wszystko było uregulowane nawet na siłę
-
Cytat:
Zamieszczone przez Adamsky
http://biznes.onet.pl/faktpl-w-krakowie-bedzie-zakaz-palenia-weglem,18490,5590695,1,prasa-detal
Pisalem o tym pare stron wczesniej
Cytat:
Kiedy mieszkałem w bloku, miałem to gdzieś.
Myslisz ze mieszkajacy w bloku nie musza sie tym przejmowac?Kto dostarcza cieplo do ich domow i przede wszystkim czym je ogrzewa :?:
Cytat:
Teraz gdy przyszło mi mieszkać w kamienicy zastanawiam się, jak trzeba być stukniętym żeby coś takiego wymyślić.
Podziekuj ekologom sponsorowanym przez "ekologiczna polityke ogrzewcza".Zreszta do 2020 bedzie to decyzja ogolnokrajowa.Nie dosc ze nie jestesmy w stanie zuzyc nadwyzki ruskiego gazu,za ktora i tak musimy placic to w perspektywie kilku najblizszych lat pozegnamy sie z polskim "czarnym zlotem"
http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/ ... l?cookie=1
Taka mala dygresja:otoz NIemcy planuja zamkniecie wszystkich elektrowni jadrowych(oprocz jednej na wypadek kryzysu energetycznego) do konca roku 2021 na rzecz odnawialnych zrodel energii i paliw kopalnych a nasz rzadz planuje krajowy zakaz palenia weglem do 2020r co moze pociagnac za soba zamkniecie kopaln...Czyzby zbieg okolicznosci ;) :?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Podziekuj ekologom sponsorowanym przez "ekologiczna polityke ogrzewcza".Zreszta do 2020 bedzie to decyzja ogolnokrajowa.Nie dosc ze nie jestesmy w stanie zuzyc nadwyzki ruskiego gazu,za ktora i tak musimy placic to w perspektywie kilku najblizszych lat pozegnamy sie z polskim "czarnym zlotem"
http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/ ... l?cookie=1
Taka mala dygresja:otoz NIemcy planuja zamkniecie wszystkich elektrowni jadrowych(oprocz jednej na wypadek kryzysu energetycznego) do konca roku 2021 na rzecz odnawialnych zrodel energii i paliw kopalnych a nasz rzadz planuje krajowy zakaz palenia weglem do 2020r co moze pociagnac za soba zamkniecie kopaln...Czyzby zbieg okolicznosci ;) :?:
Szukasz teorii spiskowych? Węgiel kopalniany nie należy do odnawianych źródeł energii - to jedno, dwa - to, że z roku na rok cena tego surowca rośnie, trzy - brak alternatywy surowców energetycznych dla naszego kraju pociągnie taki skutek, że będziemy uzależnieni w dostawach od innego kraju choćby Rosji, cztery - kopalnie są nie modernizowane, kopie się coraz głębiej po węgiel, po piąte i chyba najważniejsze - nie masz chyba ochoty żyć w zatrutym środowisku?
Niemcy na razie planują zamknięcie elektrowni, więc tego nie zrobili, a taką elektrownie nawet zamkniętą będzie można łatwo przywrócić zapewne do normalnej pracy. W Polsce nie mamy żadnej nawet, i w przypadku braku węgla ciekawe co zrobisz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Szukasz teorii spiskowych?
Zadnych teorii nie szukam zwyczajnie stwierdzam fakty poparte historia naszego przemyslu od 1989r
Cytat:
Węgiel kopalniany nie należy do odnawianych źródeł energii - to jedno
Mimo wszystko mamy go najwiecej na calym swiecie ;)
Cytat:
brak alternatywy surowców energetycznych dla naszego kraju
Dlatego jestesmy skazani na wegiel.
Cytat:
że będziemy uzależnieni w dostawach od innego kraju choćby Rosji,
Juz jestesmy i bedziemy.Sek w tym ze umowa ktora zawarly nasze wladze jest calkowicie niekorzystna dla naszego kraju
Cytat:
cztery - kopalnie są nie modernizowane,
Znaczy sie ze komus na tym zalezy zeby padly wczesniej lub pozniej...
Cytat:
kopie się coraz głębiej po węgiel,
A co maja kopac na boki :mrgreen: :mrgreen: :?: Normalna rzecz w :arrow: kazdego typu kopalni kiedy sie poklady danego surowca skonczyly idzie sie w dol ;)
Cytat:
po piąte i chyba najważniejsze - nie masz chyba ochoty żyć w zatrutym środowisku?
A w jakim zyjemy obecnie?
Cytat:
Niemcy na razie planują zamknięcie elektrowni
Blad bo Niemcy decyzje o zamknieciu elektrowni atomowych podjely juz w 2011r ;)
-
To, że mamy nie znaczy, że będzie tak nieustannie, musimy choćby dla przyszłych pokoleń zadbać o alternatywę dla niego, tak aby gdyby zawiodły one móc dalej go wydobywać.
Skoro środowisko jest zniszczone, powinniśmy zadbać o jego naprawę, jak choćby ograniczyć smogi w miastach.
Normalne, że kopię się w głąb, ale prowadząc dalej takie wydobycie będzie rosło prawdopodobieństwo wypadków w kopalniach, czy wstrząsów tektonicznych w miastach położonych blisko kopalń.
Każda umowa zawarta przez nasz kraj będzie niekorzystna ponieważ będziemy występować w roli słabszego, który musi się podporządkować. Jako państwo nic nie znaczymy w Europie i nie będziemy znaczyć.
-
http://cia.media.pl/system_amazon
Nie pozwólmy na łamanie praw pracowniczych!
-
Cytat:
Jako państwo nic nie znaczymy w Europie i nie będziemy znaczyć.
Za to nalezy obwiniac wyborcow gdyz konsekwencja ich blednych i czesto nieprzemyslanych decyzji sa znajdujacy sie u wladzy debile...
Cytat:
Skoro środowisko jest zniszczone, powinniśmy zadbać o jego naprawę, jak choćby ograniczyć smogi w miastach.
Likwidujac ruch kolowy w miastach?Jestem za ;)
Cytat:
To, że mamy nie znaczy, że będzie tak nieustannie, musimy choćby dla przyszłych pokoleń zadbać o alternatywę dla niego, tak aby gdyby zawiodły one móc dalej go wydobywać.
Zgadzam sie i dlatego popieram budowe elektrowni atomowej jako jedynej alternatywy.Polska nie jest krajem naslonecznionym lub wietrznym.Pewna opcja sa rzeki i budowa sieci elektrowni wodnych ale zaraz sie podniosa glosy przeciwne temu projektowi.Coz to jest zrozumiale gdyz wowczas mamy do czynienia z zatapianiem tysiecy hektarow ziem.
Cytat:
Przede wszystkim nalezy robic to z glowa i nie kosztem oraz wbrew woli spoleczenstwa ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Za to nalezy obwiniac wyborcow gdyz konsekwencja ich blednych i czesto nieprzemyslanych decyzji sa znajdujacy sie u wladzy debile...
Po części tak, ale brakuje nam również polityków z prawdziwego zdarzenia, a tych, których oferuje nam scena polityczna.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Likwidujac ruch kolowy w miastach?Jestem za ;)
Też, tyle, że jest to niemożliwe do wykonania.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Zgadzam sie i dlatego popieram budowe elektrowni atomowej jako jedynej alternatywy.Polska nie jest krajem naslonecznionym lub wietrznym.Pewna opcja sa rzeki i budowa sieci elektrowni wodnych ale zaraz sie podniosa glosy przeciwne temu projektowi.Coz to jest zrozumiale gdyz wowczas mamy do czynienia z zatapianiem tysiecy hektarow ziem.
Elektrownia atomowa jest najrozsądniejszym rozwiązaniem, ale pewnie się jej nie doczekamy. :(
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Cytat:
Przede wszystkim nalezy robic to z glowa i nie kosztem oraz wbrew woli spoleczenstwa ;)
To prawda, ale nauczysz debila by nie wywoził śmieci do lasu, czy nie palił plastikiem w piecu?
-
Cytat:
Też, tyle, że jest to niemożliwe do wykonania.
Przyklad Amsterdamu pokazuje ze jest to mozliwe.Nalezy jednak przede wszystkim robic to z glowa a nie typowo po polsku,czyli na "Huuraaa!Jakos to bedzie" :mrgreen: ;)
Cytat:
To prawda, ale nauczysz debila by nie wywoził śmieci do lasu, czy nie palił plastikiem w piecu?
Edukacja od malego moze to zmienic ale znajac opornosc polskiego spoleczenstwa to moze byc syzyfowe wyzwanie
Cytat:
Po części tak, ale brakuje nam również polityków z prawdziwego zdarzenia, a tych, których oferuje nam scena polityczna.
JOW czyli Jednomandatowe Okregi Wyborcze moga to zmienic ale nasze swinie przy korycie predzej dojda do ponadpartyjnego porozumienia anizeli na to pozwola ;)
-
Cytat:
Jak bardzo prywatne spalanie plastików w piecu psuje środowisko? Jakieś dane?
Co do wywożenia śmieci do lasu to pewnie nic innego tylko narzucanie większych kar i tymczasowe zwiększenie pilnowania lasów. Mechanizm podobny do sprawdzania biletów w komunikacji miejskiej gdzie można okresowo zobaczyć większe natężenie kanarów (jak się zaczyna rok szkolny czy akademicki) a kara jest na tyle duża że trzeba mieć dużo szczęścia aby się na gapę opłacało jeździć. Tyle że bilet miejski to możesz kupić w wielu miejscach i problemu raczej z tym nie ma, z wywożeniem śmieci to już różnie bywa. No i jest jeszcze kwestia czy problem ten jest naprawdę na tyle duży aby opłacało się z nim walczyć.
Cytat:
Węgiel kopalniany nie należy do odnawianych źródeł energii - to jedno, dwa - to, że z roku na rok cena tego surowca rośnie, trzy - brak alternatywy surowców energetycznych dla naszego kraju pociągnie taki skutek, że będziemy uzależnieni w dostawach od innego kraju choćby Rosji, cztery - kopalnie są nie modernizowane, kopie się coraz głębiej po węgiel, po piąte i chyba najważniejsze - nie masz chyba ochoty żyć w zatrutym środowisku?
AD1. No i? Złoto to też nie jest odnawialne źródło a mimo to drewniane obrączki jeszcze nie robią na świecie furory. To że coś jest nieodnawialne samo w sobie jeszcze nic nie znaczy, 4 tysiące lat temu węgiel też nie był odnawialny. Trzeba jakichś konkretnych źródeł informacji bo węgla może być jeszcze na tyle dużo że pozostanie przy nim bardziej się będzie opłacało jeszcze przez kolejne dziesięciolecia.
AD2. Cena złota też rośnie z roku na rok. Ponownie ta informacja sama w sobie jeszcze o niczym nie świadczy.
AD3. Dla wiatraczków to też brak alternatywy w sytuacji kiedy przyjdzie upalne bezwietrzne lato. Poza tym inne kraje też nie maja zbyt wielu alternatyw, no i ponoć i tak już dużo węgla sprowadzamy z Chin.
AD4. Ponownie, samo w sobie to jeszcze o niczym nie świadczy. To że coś staje się coraz mniej opłacalne nie znaczy jeszcze że staje się nieopłacalne.
AD5. Jakieś dane? Bo równie dobrze ja mogę się spytać czy chcesz żyć w wielkiej wiatrakowni gdzie na każdym kroku jest wiatrak. Z tego co słyszałem to np. w Nadrenii natura ma się coraz lepiej mimo iż w XIX wieku było tam bardzo źle, co prawda powinienem od razu przytoczyć jakieś dane ale w końcu ty też tego nie zrobiłeś.
No i jeszcze prosiłbym o dane że Polska jest w stanie nagle całkowicie zmienić sposób "wytwarzania energii", że nowy sposób będzie bardziej opłacalny w perspektywie krótko i długo terminowej, że ludzi i państwo będzie na to wszystko stać. W końcu mamy kryzys a Polska natura jakoś przetrwała nawet PRL, odłożenie pewnych rewolucji i rozłożenie ich w czasie do żadnej tragedii raczej nie doprowadzi. Zresztą patrząc na to jak w XIX wieku wyglądały okręgi przemysłowe w Anglii czy Nadrenii i jak wyglądają teraz wychodzi że natura jest sobie jednak w stanie poradzić w mniejszym czy większym stopniu a nawet wrócić do normy po "ciężkich" latach. No i dochodzą jeszcze kwestie regionalne, to że na Górnym Śląsku i okolicach jest źle nie znaczy że cały kraj potrzebuje rewolucji (w dodatku ponoć Śląsk jest bogaty i reszta Polski wręcz ciąży mu w rozwoju i bogactwie, logiczne więc że pewne zmiany tymczasowo mogłyby dotyczyć głównie jego).
-
Cytat:
I ja widzę dużą sprzeczność między posiadaniem wolnej woli, a koniecznością robienia wszystkiego według wyznaczonych zasad. To po co ta wolna wola? W wolności wyboru czynu za który pójdzie się do piekła chyba
Wciaż nie widzę sprzeczności pomiędzy wolną wolą a piekłem za robienie zła. :shock:
Cytat:
Wiesz, to Ty sobie dopisałeś ten relatywizm moralny. Gadasz o nim ciągle, wytykasz mi go, a ja nigdy o nim nie pisałem. Twoje błędnie wyciągnięte wnioski powinny zakończyć się kilka postów wcześniej.
Opieranie światopoglądu na moralności przypadkowego społeczeństwa= relatywizm moralny.
Cytat:
Dalej czekam na odpowiedź, co rozumiesz przez stwierdzenie okraść złodzieja.
Pierwszy zadałem pytanie, pytanie zamiast odpowiedzi mnie nie satysfakcjonuje.
Cytat:
Nawiasem mówiąc zakaz eutanazji za jakim się opowiadasz to chyba też regulacja prawna. Wierzysz w ten zakaz? Jeśli nie prawo, to w czym mam pokładać moje nadzieje?
Nie "wierzę" w zakaz, natomiast uważam, że ten zakaz eutanazji jest lepszy niż jej dozwolenie. A poza tym tu chodziło o podstawy moralności, prawo stanowione nie jest dla mnie taką podstawą, jest co najwyżej jej emanacją.
Cytat:
Amalekici mogliby z Tobą polemizować. Gdyby żyli
Amelekitów zabił Bóg? W formie ludobójstwa?
Cytat:
Tradycją jest ważnym źródłem norm etycznych, jednak nie jedynym i nie zawsze najlepszym.
Czyli się zgadzasz, bo to właśnie mówiłem- samo to nie jest najlepszą podstawą dla światopoglądu.
Cytat:
Słusznie Volomir zapytał o kontekst tego czynu.
Czy czyn kradzieży jest zły? Tak.
Czy kradzież na złodzieju jest zła? Ja i podejrzewam również wiele innych osób powie, że tak, bo nie chodzi tutaj o podmiot tylko sam czym.
Czy kradzież od złodzieja i oddanie rzeczy właścicielowi jest złe? Tutaj już sprawa nam się komplikuje, bo czyn sam w sobie jest zły, natomiast jego efekt dobry i sprawiedliwy.
Pytania możemy sobie mnożyć.
Jak widać na tym prostym przykładzie moralność zależy od kontekstu i w gruncie rzeczy jest relatywna. Niestety problemy natury etycznej potrafią być złożone i musimy czasami wspierać się siłą rozumu. Ja wiem, że niektórzy woleliby zrzucić wszystko na uniwersalne zasady moralne, zapiski świętych pism, bóstwa i ich kapłanów, ale są sytuacje kiedy należy podjąć wysiłek i wziąć odpowiedzialność na siebie.
Wlaśnie o to chodziło!!! A jeszcz lepsze jak ocenić kradzież na złodzieju gdy się mu ukradnie łup i porzuci w lesie :mrgreen:
Cytat:
Jak będziemy tak myśleć to tak będzie.
Cytat:
"Jakby rytuał przy urnie mógł coś zmienić to by go zakazano"- świetny tekst klasyka. Nie obwiniaj wyborców, Wybierając świnię w czerwonym albo świnię w czarnym płaszczu wziaż wybiera się świnię. A tą ciągnie do koryta :mrgreen:
Cytat:
Hehe u mnie lokalna władzuchna wprowadziła przepisy ekologicznej segregacji śmieci :lol: Teraz każdy cwaniak jeździ pod kontenery na innej wiosce i wysypuje śmieci jak leci :lol: Ludzie zaczynają pilnować konternerów bo mądra władzuchna grozi karami za wywalanie nieposegregowanych, oczywiście obciąży tych co mieszkają przy kontenerach :lol: Elrond i jego "socjalizm jako ustrój bohatersko walczący z problemami które sam stwarza"- wiecznie żywy.
Cytat:
JOW czyli Jednomandatowe Okregi Wyborcze moga to zmienic ale nasze swinie przy korycie predzej dojda do ponadpartyjnego porozumienia anizeli na to pozwola
Tutaj pełna zgoda ;)
Cytat:
Co do wywożenia śmieci do lasu to pewnie nic innego tylko narzucanie większych kar i tymczasowe zwiększenie pilnowania lasów.
U mnie jak wprowadzili nowe przepisy (j/w) podnieśli przy okazji opłatę za śmieci. Skutek wiadomy- śmieci w lesie przybywa szybciej :mrgreen:
Co najśmieszniejsze za takiej (rzekomo) niedbającej o środowisko komuny były tylko opakowania szklane lub papierowe czyli w pełni ekologiczne (inne występowały w śladowej ilości np. worki na nawozy były plastikowe). Teraz wszystko jest na plastiku, od worków z chlebem, przez reklamówki, tacki na wypieki i słodycze na butelkach po napojach kończąc...
-
Cytat:
Opieranie światopoglądu na moralności przypadkowego społeczeństwa= relatywizm moralny.
Jakiego przypadkowego społeczeństwa? O czym Ty piszesz w ogóle? Poza tym Twój wniosek jest wyciągnięty w sumie nie wiadomo skąd. To jakaś mega nadinterpretacja.
I jeszcze to:
Cytat:
Pierwszy zadałem pytanie, pytanie zamiast odpowiedzi mnie nie satysfakcjonuje.
To nie jest proste pytanie, bo zupełnie nie skonkretyzowałeś o co Ci chodzi. Jak pisałem można je rozumieć na wiele sposobów, a nie bardzo chce mi się odpowiadać na pytanie z serii "co poeta miał na myśli". Poza tym nie jestem tutaj, żeby dawać Ci satysfakcje. :mrgreen:
-
Cytat:
Jakiego przypadkowego społeczeństwa?
Społeczeństwo wybranej szerokości geograficznej i wybranego okresu jest przypadkowe.
Cytat:
Jak pisałem można je rozumieć na wiele sposobów
Rozpisał to Fenrir. To Twoje drugie konto czy po prostu pomyłka?
-
Cytat:
Co najśmieszniejsze za takiej (rzekomo) niedbającej o środowisko komuny były tylko opakowania szklane lub papierowe czyli w pełni ekologiczne (inne występowały w śladowej ilości np. worki na nawozy były plastikowe).
Z tego co słyszałem to w czasach komuny reklamówka plastikowa była elementem "luksusowym". Ich mała ilość nie wynikała z tego że ktoś dbał o środowisko a z tego że było ich mało i były drogie. Tak samo w II RP była bieda i z tego powodu było mało elektroniki a nie dlatego że była ona szkodliwa dla zdrowia czy środowiska.
-
Cytat:
Społeczeństwo wybranej szerokości geograficznej i wybranego okresu jest przypadkowe.
Ale jakiego przypadkowego? Nadal nie czaje, owszem urodziłem się w Europie, w Polsce, o jest przypadek, że akurat tutaj. Trudno natomiast mówić o przypadkowości kiedy takie a nie inne zasady, w obecnych czasach, są uniwersalne na większości kontynentów (w większym lub mniejszym stopniu). Gdzie tu przypadkowość? Poza tym nawet w przeszłości te zasady kształtowały się podobnie. Kradzież, zabójstwo itd. były traktowane jako coś złego. Owszem pojawiały się różne odstępstwa typu zabijanie wrogów czy podział na niewolników, a w związku z tym inne podejście do zasad. Ale w ostatecznym rozrachunku wszystko się ujednoliciło. Gdzie tu przypadek? Przypadek to by był jakbym urodził się w jednym z 1000 krajów, z czego każdy ma inne zasady moralne.
Cytat:
Rozpisał to Fenrir. To Twoje drugie konto czy po prostu pomyłka?
:roll: Jak widzisz jesteś otoczony moimi subkontami. Baal to moja trzecia osobowość. Mam jeszcze 4 na tym forum, w tym jednego moderatora, więc musisz uważać!
Fenr1r rozpisał to co ja zauważyłem odnośnie Twojego niedokładnego zapytania.
-
Cytat:
Fajnie, że masz kogoś kto rozpisuje Twoje spostrzeżenia. Mnie taki ktoś się nie przyda, sam to potrafię. ;)
Cytat:
Jak widzisz jesteś otoczony moimi subkontami. Baal to moja trzecia osobowość. Mam jeszcze 4 na tym forum, w tym jednego moderatora, więc musisz uważać!
Nie szkodzi, Spartanie długo dawali radę w trzystu przeciw masom Kserksesa to i ja może sobie dam rady :mrgreen:
Cytat:
Z tego co słyszałem to w czasach komuny reklamówka plastikowa była elementem "luksusowym". Ich mała ilość nie wynikała z tego że ktoś dbał o środowisko a z tego że było ich mało i były drogie. Tak samo w II RP była bieda i z tego powodu było mało elektroniki a nie dlatego że była ona szkodliwa dla zdrowia czy środowiska.
Co nadal nie zmienia faktu, że śmieci nieekologicznych było po prostu mniej ;)
Cytat:
Z tego co słyszałem to w czasach komuny reklamówka plastikowa była elementem "luksusowym".
Teraz się role odwróciły- elementem luksusowym jest napój w szklanej, ekologicznej butelce.
-
Cytat:
Fajnie, że masz kogoś kto rozpisuje Twoje spostrzeżenia. Mnie taki ktoś się nie przyda, sam to potrafię. ;)
Po prostu nie jestem tutaj, żeby dawać Ci satysfakcję, albo ułatwiać życie. Fenr1r to moja milsza osobowość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Cytat:
Jak bardzo prywatne spalanie plastików w piecu psuje środowisko? Jakieś dane?
Co do wywożenia śmieci do lasu to pewnie nic innego tylko narzucanie większych kar i tymczasowe zwiększenie pilnowania lasów. Mechanizm podobny do sprawdzania biletów w komunikacji miejskiej gdzie można okresowo zobaczyć większe natężenie kanarów (jak się zaczyna rok szkolny czy akademicki) a kara jest na tyle duża że trzeba mieć dużo szczęścia aby się na gapę opłacało jeździć. Tyle że bilet miejski to możesz kupić w wielu miejscach i problemu raczej z tym nie ma, z wywożeniem śmieci to już różnie bywa. No i jest jeszcze kwestia czy problem ten jest naprawdę na tyle duży aby opłacało się z nim walczyć.
Aby narzucić komuś karę najpierw musisz go złapać na gorącym uczynku, a potem wyegzekwować od niego tą kasę.
http://www.rakstop.engo.pl/www/toxypoxy.htm
Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Cytat:
Węgiel kopalniany nie należy do odnawianych źródeł energii - to jedno, dwa - to, że z roku na rok cena tego surowca rośnie, trzy - brak alternatywy surowców energetycznych dla naszego kraju pociągnie taki skutek, że będziemy uzależnieni w dostawach od innego kraju choćby Rosji, cztery - kopalnie są nie modernizowane, kopie się coraz głębiej po węgiel, po piąte i chyba najważniejsze - nie masz chyba ochoty żyć w zatrutym środowisku?
AD1. No i? Złoto to też nie jest odnawialne źródło a mimo to drewniane obrączki jeszcze nie robią na świecie furory. To że coś jest nieodnawialne samo w sobie jeszcze nic nie znaczy, 4 tysiące lat temu węgiel też nie był odnawialny. Trzeba jakichś konkretnych źródeł informacji bo węgla może być jeszcze na tyle dużo że pozostanie przy nim bardziej się będzie opłacało jeszcze przez kolejne dziesięciolecia.
AD2. Cena złota też rośnie z roku na rok. Ponownie ta informacja sama w sobie jeszcze o niczym nie świadczy.
AD3. Dla wiatraczków to też brak alternatywy w sytuacji kiedy przyjdzie upalne bezwietrzne lato. Poza tym inne kraje też nie maja zbyt wielu alternatyw, no i ponoć i tak już dużo węgla sprowadzamy z Chin.
AD4. Ponownie, samo w sobie to jeszcze o niczym nie świadczy. To że coś staje się coraz mniej opłacalne nie znaczy jeszcze że staje się nieopłacalne.
AD5. Jakieś dane? Bo równie dobrze ja mogę się spytać czy chcesz żyć w wielkiej wiatrakowni gdzie na każdym kroku jest wiatrak. Z tego co słyszałem to np. w Nadrenii natura ma się coraz lepiej mimo iż w XIX wieku było tam bardzo źle, co prawda powinienem od razu przytoczyć jakieś dane ale w końcu ty też tego nie zrobiłeś.
No i jeszcze prosiłbym o dane że Polska jest w stanie nagle całkowicie zmienić sposób "wytwarzania energii", że nowy sposób będzie bardziej opłacalny w perspektywie krótko i długo terminowej, że ludzi i państwo będzie na to wszystko stać. W końcu mamy kryzys a Polska natura jakoś przetrwała nawet PRL, odłożenie pewnych rewolucji i rozłożenie ich w czasie do żadnej tragedii raczej nie doprowadzi. Zresztą patrząc na to jak w XIX wieku wyglądały okręgi przemysłowe w Anglii czy Nadrenii i jak wyglądają teraz wychodzi że natura jest sobie jednak w stanie poradzić w mniejszym czy większym stopniu a nawet wrócić do normy po "ciężkich" latach. No i dochodzą jeszcze kwestie regionalne, to że na Górnym Śląsku i okolicach jest źle nie znaczy że cały kraj potrzebuje rewolucji (w dodatku ponoć Śląsk jest bogaty i reszta Polski wręcz ciąży mu w rozwoju i bogactwie, logiczne więc że pewne zmiany tymczasowo mogłyby dotyczyć głównie jego).
1 -co ma złoto to źródeł energii, możesz mi wytłumaczyć?
2-poproszę konkretne dane, że wzrost cen złota nic nie oznacza
3 - i jaki jest koszt sprowadzenia węgla z Chin? Taki mały?
4- jeżeli zyski z wydobycia są coraz mniejsze, to na czym i na kim spółki powetują sobie straty
5 - czyli czekajmy aż całkowicie zniszczymy własny dom, potem najwyżej przeniesiemy się na inną planetę...
Alternatywą dla kopalń jest zbudowanie reaktora atomowego, o czym już z Zającem pisaliśmy.
Jeżeli okręgi nie są eksploatowane obecnie, to normalne, że powraca tam naturalne środowisko, ale potrzeba jeszcze długiego czasu by powróciła do dawnego stanu.
-
Cytat:
Po prostu nie jestem tutaj, żeby dawać Ci satysfakcję, albo ułatwiać życie. Fenr1r to moja milsza osobowość.
A Twoja wredniejsza osobowość? Pewnie Arindal von den Heiden :mrgreen:
Cytat:
Aby narzucić komuś karę najpierw musisz go złapać na gorącym uczynku, a potem wyegzekwować od niego tą kasę.
To może powołać specjalna policję leśną i monitoring z każdego drzewa :? Wszystkich idiotów i tak nie da się upilnować.
http://fakty.interia.pl/swiat/news-chor ... st68350834
Jak widać są jeszcze kraje gdzie ludzie walczą o normalność a władza nie zabrania im czynić tego poprzez referendum (jak w POlsce). ;)
-
Cytat:
Cieszy taka obywatelska postawa swiadczaca o dojrzalosci politycznej oraz narodowej Chorwatow.
Cytat:
Lewactwo tradycyjnie podnosi krzyk o dyskryminacji pederastow zapominajac ze spoleczenstwo same ma prawo a nawet obowiazek wypowiedziec sie w kwestiach jego dotyczacych ;)
Cytat:
To może powołać specjalna policję leśną i monitoring z każdego drzewa :? Wszystkich idiotów i tak nie da się upilnować.
Nalezy nakazac obywatelom zbieranie rachunkow za kazdy kupiony towar,z ktorych comiesiecznie wladza bedzie wiedziec kto,co,w jakich ilosciach kupil i bedzie tez wiadomo czy dany produkt zostal wyrzucony zgodnie z prawem na smietnik(oczywiscie odpowiedni smietnik).Dzieki temu zapewnimy kolejnych pare tysiecy miejsc pracy dla mlodziezowki z PO i uratujemy nasze piekne polskie lasy :mrgreen: ;)
P.S.Nie rozpowiadajcie tego glosno bo jeszcze to wprowadza w zycie ;)
-
Jakieś kary za wywożenie śmieci do lasów się wlepia a i są odpowiednie służby które mogłyby np. zrobić sobie miesiąc walki z zaśmiecaniem lasów (tak wiem, chuliganie na rowerach mają priorytet jednak są jacyś ludzie w policji i zrobienie akcji nie wymaga od razu zatrudniania tysiąca nowych, bo i takie łapanie nie miałoby na celu wyłapanie 100% a jedynie pokazanie iż wywożenie śmieci do lasu może się źle skończyć). Żeby wlepić komuś karę za zabójstwo też trzeba mieć na niego dowody. A co do wyegzekwowania kasy to są od tego specjalne instytucje.
Cytat:
1 -co ma złoto to źródeł energii, możesz mi wytłumaczyć?
2-poproszę konkretne dane, że wzrost cen złota nic nie oznacza
3 - i jaki jest koszt sprowadzenia węgla z Chin? Taki mały?
4- jeżeli zyski z wydobycia są coraz mniejsze, to na czym i na kim spółki powetują sobie straty
5 - czyli czekajmy aż całkowicie zniszczymy własny dom, potem najwyżej przeniesiemy się na inną planetę...
Ja prosiłem o jakieś dane a nie takie proste odbijanie piłeczki... A złoto jako też nieodnawialne źródło ma wiele do innych nieodnawialnych źródeł jeżeli tylko na tej podstawie (bez żadnych danych) mówi się o tym że takie źródło jest nieopłacalne (i co więcej rzuca się jakieś mityczne hasła "energia odnawialna" tak jakby szedł za tym prosty do zrealizowania i efektywny projekt). Że też Rzymianie nie mieli ekologów, biedni nie mieli pojęcia że nie powinni tykać niczego co jest nieodnawialne bo samo w sobie sprawia to że coś takiego jest droższe od wszystkiego innego i nieopłacalne.