Cytat:
Ale pikinierzy są zbyt silni, pamiętam jak wymaitali gdy grałem Szkocją. Pikinierzy zawsze byli silni w medku, tylko słabo działali w bitwach automatycznych, jakoś ich umiejętności są słabo przeliczane i dają małą wartość ale na polu bitwy są potęgą
Ja nie pamiętam jak AI przeliczało piki w czystym medku na auto, ale podzielę się spostrzeżeniem że w Bellum 6.3 z wgranym megasubmodem 2 i EDU Lwiego Serca auto rozstrzygnięcie w przypadku naszej armii bogatej w piki kontra sporo kawalerii AI rozlicza na korzyść pik. Więc tak jakby jest poprawa i AI liczy "sprawiedliwiej" czyli zapewne z odpowiednimi wartościami statów AI aż tak nie głupieje.
Cytat:
No i jeszcze na koniec dodam, że wydaje mi się, że Włosi nie powinni mieć ciężkiej konnicy, a już na pewno nie rycerzy feudalnych i to lepszych niż Polska, bo o ile się nie mylę, Włosi byli zorganizowani w republiki kupieckie, więc skąd tam rycerze faudalni? Kto pracuje na polach tych feudałów? Wolni obywatele miasta Wenecji lub Sieny?
Część to szlachta czy to z miast, czy też ze wsi (może to i republiki, ale możni i chłopi też tam żyli, nie tylko kupcy xD), a resztę feudalnego rycerstwa sobie najmowali xD Stąd negowanie ciężkiej konnicy republik włoskich jest nietrafione.