@KAM
Jak idzie praca, odpuściłem moda i czekam na twojego pacza, nie mogę patrzeć na to, co się wyrabia w bitwie :lol: :roll: :cry:
Wersja do druku
@KAM
Jak idzie praca, odpuściłem moda i czekam na twojego pacza, nie mogę patrzeć na to, co się wyrabia w bitwie :lol: :roll: :cry:
Praca nie idzie, bo do niedzieli mam wolne od świata, żeby z dziewczyną po sesji odpocząć :P Wszelkie postępy będą w tym wątku:
viewtopic.php?f=496&t=12504&start=20
Co do bitew to balans będzie lepszy, jednak AI to AI i póki co trzeba się męczyć z tym które jest.
Sorry za to ze nie w temecie, ale nie spodziewam sie szybkiej odpowiedzi w dziale dla modderów, wiec postanowałem napisac tutaj - zwłaszcza,że wiedza byc może sie kiedys przyda i do OiM2 ;)
Więc, co oprócz export_dscr_unit, export_dscr_buliding , Ui info nalezy wykonac, żeby przekopiowac jednostki z innych frakcji Z TEXTURAMI
odszukaj poradnik "how to add an existing unit to a faction" czy coś takiego albo po polsku "jak dodać istniejącą jednostkę"
Odszukałem i nic z tego nie rozumiem, kiedys tez próbowałem. Poweim może jasniej : kantem dupy sie rozbiją próby z battle_models:
9 starshina
1 1
45 unit_models/_Units/valdar/starshina_lod0.mesh 6400
2
4 sich
52 unit_models/_Units/valdar/textures/starshina.texture
54 unit_models/_Units/valdar/textures/starshina_n.texture
42 unit_sprites/russia_Tsars_Guard_sprite.spr
6 slaves
2
4 sich
49 unit_models/AttachmentSets/rus_attachment.texture
56 unit_models/AttachmentSets/rus_attachment_normal.texture 0
6 slaves
1
5 Horse
13 MTW2_HR_Sword 0
2
18 MTW2_Sword_Primary
14 fs_test_shield 0
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
Poradnik z medka nie konweniuje, nie wiem dlaczego, byc może jest to kewstia tego, że w przypadku OiM2 mamy do czyniania z modyfikając- ale w sumie tylko zgaduje, nie znam się. Jedno proste pytanie (hm, proste :D ) - wie ktoś , jak poprawnie dodac tutaj poland (polska jest pod 6-stka) bez CTD?
w ten sposób:
9 starshina
1 1
45 unit_models/_Units/valdar/starshina_lod0.mesh 6400
3
4 sich
6 slaves
6 poland
3
4 sich
6 slaves
6 poland
1
5 Horse
13 MTW2_HR_Sword 0
2
18 MTW2_Sword_Primary
14 fs_test_shield 0
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
Dzięki, juz sprawdzam :)
niestey-jeden pies
Pograłem sobie trochę w tego moda i cóż powiedzieć czuję duży, ale to duży niedosyt. Czas historyczny przypadł mi bardzo do gustu - era prochu, nowe państwa na mapie, itd, jednak jest zawsze jakieś ale. A do tego moda mam ich aż za dużo mimo iż gra się nawet przyjemnie nie powiem. Do rzeczy, co mi się nie podoba:
- prowincje - naćkane jak tylko mogą być, ja rozumiem, że twórcy OiM chcieli jak najwięcej dać przyjemności ze zdobywania ale mając artylerię i dość silną armię mogę spokojnie zdobyć kolejne miasta czy zamki nie bawiąc się w ogóle. Prowincje na Bałkanach zepsuli kompletnie, pełno tam grodów i zamków a prawie w ogóle nie ma miast dających nam kasę. Mając więcej pieniążków możne oczywiście bawić się w przebudowę od podstaw, ale...
- surowce - niektóre umieszczone są tak blisko miast, że ciężko jest dobrze ustawić swojego kupca, podobnie zresztą jak niektóre porty np. w Stambule
- oddziały - niektóre państwa mają własne rodzime specyficzne formacje oddziały inne nie jak np. Neapol, Austria, Dania i parę innych. Szkoda, że nie stworzyli dla każdej frakcji oddziału, który mogą tylko oni szkolić?
- szkolenie - trochę dziwne, zbliżając się do końca rozgrywki, mając 1700 rok, nadal mogę szkolić akerbuzernie czy pikinierów w zbrojach podczas gdy nie mogę muszkietów, trochę to dla mnie dziwne, że nie znikły...
- mury - zauważyłem, że działa (kolubryny) spokojnie radzą sobie ze zrobieniem wyłomu, podczas gdy nie mogą nawet zniszczyć wieżyczek :shock:, którym przydałby się mocniejszy ostrzał, brak jest także ostrzały jednostek prochowych z murów, brakuje mi również możliwości wprowadzania armat na mury, fajnie by było ujrzeć taką walkę ogniową podczas szturmu
- AI - komp w ogóle nie myśli podczas bitwy, nie potrafi zaskoczyć mnie, może dlatego, że gram na poziomie medium :?: nie wiem, brakuje mi tu spektakularnych bitew, a mam tylko wymianę strzałów z obu stron przy czym to ja ponoszę minimalne straty rozwalając równie liczne armie dzięki działom, których komp w ogóle nie szkoli
- warunki zwycięstwa są w ogóle nie przejrzyste, zaznaczenie na mini mapie prowincji, które mamy podbić jest nieczytelne, twórcy mogli by dać nazwy prowincji, które mam podbić
Pomimo tych wszystkich ale, gra się przyjemnie, gra jest stabilna, rzadko kiedy mnie wyrzucała do pulpitu. Mam nadzieje, że pełniejsza wersja gry będzie o wiele lepsza.
Mam pytanko, czy jest jakiś filmik na zakończenie kampanii? Gram Królestwem Neapolu, podbiłem prowincje zaznaczone na mapie, mam rok 1702, wyganiam Szwedów z Polski i Litwy i tak się zastanawiam, kiedy gra się skończy.
Ale związane z surowcami, oddziałami, szkoleniem, murami, AI i warunkami zwycięstwa jest spowodowane wczesną wersją beta.
Jeszcze nie ma.Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Od premiery(12.12.12) bety Ogniem i Mieczem 2 mija niedługo czwarty miesiąc, jak wyglądają statystyki modyfikacji na naszym forum?
Ostatnią wersje spolszczenia z 10 stycznia(21,46) pobrano 1156 (ostatni raz 08-03-2013 o godzinie 21:05), wyświetlono 1750 razy. Przy okazji mam przyjemność poinformować że dzisiaj została wydana nowa wersja.
Modyfikacje z naszych źródeł pobrano 1287, a powstały dopiero 16 dni po premierze!
Najnowszego patcha 9.2 z naszych serwerów pobrano 856 razy, również został wrzucony dopiero parę dni po światowej premierze.
Od utworzenia na naszym forum działu Ogniem i Mieczem 2 założono w nim 17 tematów i napisano 1307 postów.
Najpopularniejszym tematem jest Dyskusja ogólna 686 i 35987 wyświetleń, ale trzeba pamiętać że temat został stworzony długo przed premierą OiM2. Drugim najpopularniejszym tematem jest już temat powstały po premierze, czyli Pobierz Ogniem i Mieczem 2 2 posty(temat zamknięty) i 9479 wyświetleń. Trzecim tematem jest Spolszczenie Ogniem i Mieczem 2 126 postów i 9398 wyświetleń.
Na pytanie w ankiecie w Dyskusji ogólnej "Czy interesuje Cię Ogniem i Mieczem 2?" 110 osób, czyli 99% odpowiedziało tak, natomiast odpowiedź nie zaznaczyła tylko jedna osoba.
Natomiast w naszym serwisie (strona główna) opublikowano pięć newsów.
Reasumując z liczb wynika jedno, Ogniem i Mieczem 2 jest bardzo popularne w naszym kraju, ale to chyba nikogo nie dziwi.
Stan na godzinę 22, 08.03.2013 roku.