-
Dwa pytania:
1. Czy da się jakoś zrobić, aby niezadowolenie w prowincji z powodu odległości od stolicy malało z czasem?
2. W Sunderingu po zabiciu dowódcy buntowników cała armia ulega rozwiązaniu, co musiałbym skopiować do innego moda aby osiągnąć ten sam efekt? Ganianie po prowincji za jedno oddziałową armią nieco denerwuje, a tak problem rozwiązał by dobry zabójca ;D Chodzi o tych buntowników pojawiających się "znikąd", buntownicze armie z generałem nie muszą być podatne na taki myk.
-
Mam pytanie: Znam się troche na modowania ale nie wiem nie moge znaleźć na internecie jak zrobić własną mape kampani, wiecie własne nabżerze, góry, itp. Pomożecie?
Nie przeklinamy na forum. Arr.
-
Taa Priner
ja osobiście nie znam takiego poradnika odnośnie mapy... może na forum ogólnym coś w języku angielskim znajdziesz
moim zdaniem to najlepiej by było przerobić istniejącą mapkę jakiegoś moda na swój własny użytek
wiem że zmian dokonuję się w kilku plikach w folderze data/world/maps/base
spotkałem się także z przypadkiem gdzie zmian należało dokonać w folderze data/world/maps/campaign/imperial_campaign
mogę Ci napisać co wiem o plikach:
descr_regions - miasta/prowincje ich kolory na mapie, religie, przynależność narodowa (nie buntują się ludzie) itp.
descr_regions_and_settlement_name_lookup - nazwy prowincji
descr_sounds_music_types - przydzielasz muzykę do prowincji???
descr_strat - budynki w miastach, armie generałowie, kupcy i wiele innych rzeczy
map.rwm - usuwasz w przypadku gdy przeprowadzałeś zmiany
map climates - klimat na mapie
map_ground_types - rodzaj terenu (góry, niziny, wyżyny itp) ważne żeby powielać już istniejące kolory a nie wymyślać własne
map_heights - ukształtowanie terenu (wysokość n.p.m.) im jaśniej tym wyżej:D
map_regions - mapa prowincji (ważne żeby kolory pokrywały się z tymi trzema liczbami w pliku descr_regions)
map_features - rzeki brody mosty itp
są tam jeszcze inne pliki np. tworzący mgłę wojny czy jak się to nazywa i kilka innych ale chyba powyższe są najważniejsze:)
Jak chcesz wprowadzać niewielkie zmiany to coś tam Ci mogę podpowiedzieć, bo w przypadku robienia mapy od podstaw to wydaję mi się że to będzie bardzo czasochłonne:D
-
Cześć, czy ktoś z was bawił się ze skryptem plemion Apaczów z kampanii Americas?
Chciałbym zaadaptować ten skrypt dla innej frakcji w innym modzie. Czy będzie to trudne zadanie?
Czy tego typu skrypt jest w Europa Barbarorum?
-
Nie wiem czy daje pytanie w dobrym temacie, ale gram na modzie IB VANDALORUM 2 i w paru miejscach na mapie chciałbym dać przejścia przez rzeki, czy jest to trudne do zrobienia i jak to zrobić? Na mapie kampanii czasami jest tak, że jest jakaś niewielka rzeczka, której nie da się przejść i trzeba albo robic ladowanie przez morze, albo obchodzić mocno na około, żeby dotrzeć do wybranej prowincji.
-
Hej
No da się to łatwo zrobić.
Wchodzisz w : data/world/maps/base
i tam działasz sobie w pliku: map_features.tga
Musisz mieć program obsługujący ten format plików. Ja mam Gimp 2.8.
Rzeki są oznaczone na ciemny niebieski a brody/mosty są błękitne.
Oczywista sprawa, że robisz wcześniej kopię plików zmienianych, a po zmianach usuwasz plik map.rwm, z tego samego folderu co wyżej.
-
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
-
Mógłby mnie ktoś oswiecić i powiedzieć, gdzie w plikach mogę znaleźć coś o ograniczeniu trzęsień ziemi, bo mam trzęsienia w stopniu dość irytujacym.
-
-
witam, zadam ważne pytania,
pierwsze:
co zrobić w pliku descr_projectile aby strzały nie znikały, dodam że w poradnikach angielskich podany sposób wymaga zmiany wartości lod-u
w moim pliku nie ma czegoś takiego
2 pytanie, jak przywrócić drewniane forty do moda, ten który chcę poprawić po swojemu ma je wyłączone
udało mi się włączyć forty kamienne, takie małe zamki za 5000, ale nigdzie nie widzę tych drewnianych
będę wdzięczny za szybką pomoc