Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Oj... - świetny pomysł z tym budynkiem skracającym czas budowy. Trzeba tylko rozsądnie go wybrać, nic nie szkodzi, żę w grze jest już limit. - Ma taką ilość budynków bez większego znaczenia, żę jeden można zabrać bez żadnego wpływu na rozgrywkę.
Możę to być któraś z gildii bez utraty swoich pierwotnych bonusów ale nie dostawana już teraz przypadkowo ale na stałe umieszczona w menu budynków. powinna być też odpowiednio droga i powstawać góra 2-3 tury. Aż wejdę dzisiaj do gry i zobaczę który budynek odpowiadałby najlepiej temu zadaniu - może ktoś coś mądrego podpowie i będzie kolejny smaczek do megasubmoda. :)
Patrzcie kilka postów wyżej zaproponowałem budynek do skracania czasu budowy i bonusy do zmiany w gildii masonów.
Fakt loża masońska skraca czas budowy a im więcej jej gildii w państwie tym czas krótszy ale niestety przydział jest losowy i np. w Bizancjum czeka się baaaardzo długo na propozycję powstania takiej loży, a jak chcemy skracać czas budowy to chyba wszyscy powinni mieć takie same szanse. Z trybunałem widzę pewien problem w tej roli np. bizancjum jak nas stać może trybunał stawiać od 1 tury, a taki Kraków musi czekać na rozwój.
Edit: że z lożą masonów taniej może być
To nawet lepiej bo Bizancjum było wielkim imperium kiedy my byliśmy mieszkańcami lepianek i tak mamy już wiele bonusów w megasubmodzie a Bizancjum dostało nerfa. Poczekajmy jeszcze co zaproponują inni, mnie pomysł Aravena z trybunałem się podoba. Tym bardziej, że zmienia już i tak rozgrywkę bo musimy sterować sami rozrodczością o d momentu jego powstania. Czy można dodatkowo zwiększyć prawdopodobieństwo pojawienia się GildiI Masonów? - Znacznie zwiększyć.
Chciałbym sprostować błędne tłumaczenie Masoni to nie są średniowieczni Wolnomularze, co prawda tak się nazwali, ale nie mają z nimi nic wspólnego - Masoni powstali pod koniec XVII wieku w Szkocji i Anglii = nie powinni występować w grze, więcej na http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolnomularstwo
Oznacza to więc, że Gildia Masonów powinna się nazywać Gildią Cechu Wolnomularzy lub prościej Murarzy, tzn. średniowiecznych budowniczych katedr - więcej na http://chomikuj.pl/pseudodionizy/Wolnom ... 846844.pdf
Myślę, że dla Gildii Cechu Murarzy można dać nawet przyspieszenie 50% do produkcji budynków, ale sama Gildia Cechu Murarzy powinna być wtedy odpowiednio droga np. 10000 złota
Edit1: Oczywiście bonus 50% powinien dotyczyć tylko miasta w którym budynek cechu budowniczych katedr został postawiony, a nie całości państwa.
Edit2: Popieram następującą poniżej sugestię Mietek77 - trzeba być z tym bardzo z przyspieszeniem budowy - cena Gildii Cechu Murarzy powinna być odpowiednio wyważone przy odpowiednim przyspieszeniu budowy.
Ja bym był ostrożny z skracaniem czasu budowy. Gra trwa kilka set lat i kiepsko byłoby gdyby nagle okazało się ze nie ma czego już budować bo wszystko zbudowaliśmy. To, ze pewne budowle są dostępne od razu to wcale nie oznacza, że na danym poziomie miasta musimy je zbudować.
Zatem dla całości państwa i z budynku trybunału - póki co.
Słuszna uwaga z tymi masonami i jeszcze jedno - kościół ich nie lubił... - Oj - do dzisiaj są na ścieżce wojennej.
Możę jednak nie przesadźmy całkowicie na + i dajmy jakieś cechy ujemne tej gildii - np. obniżenie siły wyznania -1, spadek porządku publicznego pomiędzy -1.5 a 2,5 lub coś podobnego.
Edit:
Mieczysławie - gra trwa kilkaset lat ale policz ile będziesz budował miasto na full... - 400 - 450 tur. Jak to w MTW bywa - zaczynasz tu a kończysz taaaaaaaaaaaam. Te miasta z którymi zaczynasz grę przestają mieć jakiekolwiek znaczenie militarne już po pierwszych 100 turach. I tak jest z kolejnymi jeżeli idziesz na przód z podbojami - ich rozwój ma sens jedyne ekonomicznie bo nie będziemy regularnie przemieszczać po kilka- kilkanaście tur wyszkolonych tam oddziałów żeby wzięły udział w walce - mam na myśli 250-którąś turę. Tą sprawę nieco zmianiła ograniczona rekrutacja ale właśnie z nią warto przyspieszyć budowę, jak dla mnie uatrakcyjniłą ona Bellum o jakieś 30% - nie ma już na mapkach lasó armii a strata każdej boli - bardzo boli zwłaszcza na początku.
Jeżeli potraktujemy "Masonów" nie jako sektę, ale tak naprawę specjalistów od budownictwa średniowiecznego, to nie musimy dawać żadnych ujemnych "bonusów". Trzeba ich potraktować jako "fabrykę" przyspieszającą budowlę innych budynków i nic więcej - tak jak to miało miejsce w historii. Zresztą współcześnie masoni podszywają się też pod Templariuszy - chyba nie chcesz teraz zmienić nazewnictwa tych jednostek na "oddział pieszych lub konnych masonów" ;)
Edit: z innej beczki: Czy można by było opcjonalnie wyłączyć inkwizycję? Historycznie nie była ona taka straszna jak twierdzi propaganda masońsko-libertyńska w całej jej historii przez setki lat skazano najwyżej kilka tysięcy osób a wprowadzała ona wiele nowych praw dla sądzonych np. prawo do posiadania obrońcy i ograniczenie tortur, czyli sądzony przez inkwizycję miał znacznie lepiej od takiego którego sądziła władza świecka - więcej na https://pl.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1s_de_Torquemada
Kochani wiem ze nie na temat ale jednio pytanko. Czy da się w MegaSubmodzie jakoś zmienić zamek w miasto i na odwrót?
Cytat:
Zamieszczone przez Yakamura
Kochani wiem ze nie na temat ale jednio pytanko. Czy da się w MegaSubmodzie jakoś zmienić zamek w miasto i na odwrót?
Nie da się i w Megasubmodzie, i w czystym Bellum.