Balista jest bardziej precyzyjna, ale niszczy mniej na raz i nie radzi sobie z murami. Onagery możesz sobie wziąć jeśli oblegasz miasto, albo walczysz z na prawdę dużą armią. Balista jest dobra gdy walczy się z ciężką piechotą, albo ze statkami.
Wersja do druku
Balista jest bardziej precyzyjna, ale niszczy mniej na raz i nie radzi sobie z murami. Onagery możesz sobie wziąć jeśli oblegasz miasto, albo walczysz z na prawdę dużą armią. Balista jest dobra gdy walczy się z ciężką piechotą, albo ze statkami.
Radzi sobie, radzi. :D W każdej mojej armii hellenistycznej na 20 jednostek mam 2 balisty. I dlatego oblężenia mam jednoturowe ...Cytat:
Zamieszczone przez Aracz
Najprawdopodobniej balisty z nowego dlc nie będą sobie radzić. :)
Więc ogólnie balisty>onagery bo po prostu lepsze są do czyszczenia jednostek.
W kampanii nie opłaca się wgl. opracowywać technologii od onagerów bo nie są lepsze od balist, a w bitwie najlepiej nie brać artylerii bo sie nie opłąca.
Oczywiście jeden oddział balisty może wybić ponad 300 ludków przeciwnika zanim dojdzie do starcia, ale to nie powinno Ciebie w żaden sposób przekonywać. :)
Według mnie zamiast balisty lepiej wziąć 2 oddział ciężkiej piechoty albo kilka oddziałów harcowników.
A ja pozostanę przy dwóch balistach. Szczególnie się przydają przy zaskoczeniu wroga rozbitego w obozie! :twisted: I to jest ten "plus dodatni" w porównaniu zA 2, 3 wyłomy przy oblężeniu miasta to 50% mniejsze straty przy szturmie.Cytat:
Zamieszczone przez wybobrak
Na to wychodzi bo mają "amunicję" typowo przeciwko sile żywej.Cytat:
Zamieszczone przez ituriel32
Wystarczy pooglądać kanał SurrealBeliefs'a, żeby przekonać się jak bardzo przydatna jest antyczna artyleria polowa
http://www.youtube.com/user/Surrealbeliefs/videos
No dobra, szukałem tematu w którym mógłbym polecić jego kanał i wreszcie znalazłem możliwość :D
Mi chodziło o bitwy, a ty o kampanii piszeszCytat:
Zamieszczone przez Gajusz Mariusz