-
Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Cytat:
1 -co ma złoto to źródeł energii, możesz mi wytłumaczyć?
2-poproszę konkretne dane, że wzrost cen złota nic nie oznacza
3 - i jaki jest koszt sprowadzenia węgla z Chin? Taki mały?
4- jeżeli zyski z wydobycia są coraz mniejsze, to na czym i na kim spółki powetują sobie straty
5 - czyli czekajmy aż całkowicie zniszczymy własny dom, potem najwyżej przeniesiemy się na inną planetę...
Ja prosiłem o jakieś dane a nie takie proste odbijanie piłeczki... A złoto jako też nieodnawialne źródło ma wiele do innych nieodnawialnych źródeł jeżeli tylko na tej podstawie (bez żadnych danych) mówi się o tym że takie źródło jest nieopłacalne (i co więcej rzuca się jakieś mityczne hasła "energia odnawialna" tak jakby szedł za tym prosty do zrealizowania i efektywny projekt). Że też Rzymianie nie mieli ekologów, biedni nie mieli pojęcia że nie powinni tykać niczego co jest nieodnawialne bo samo w sobie sprawia to że coś takiego jest droższe od wszystkiego innego i nieopłacalne.
Źródło zrobi się nie opłacalne wówczas gdy koszty jego wydobycia będą większe od zysków z jego sprzedaży. Powiedz mi jak złoto ma do energii? Pisaliśmy z Zającem o źródłach energii, Ty nagle wystrzeliwujesz ze złotem, którym nie napalisz w piecu?
Czemu uważasz energie odnawialną za mit? Elektrownie atomowe też są mitem?
Wyskakujesz nagle z Rzymianami? Co oni mają do współczesności?
http://www.euractiv.pl/energia-i-srodow ... iel-004933
"Autor raportu "Zmierzch węgla kamiennego w Polsce", były Główny Geolog Kraju, Michał Wilczyński dowodzi, że polskie zasoby węgla kamiennego możliwe do wydobycia w opłacalny sposób kurczą się w błyskawiczny tempie, a jego eksploatacja będzie coraz kosztowniejsza. W efekcie, przy tanim surowcu sprowadzanym zza granicy, jego eksploatacja stanie się zupełnie nieopłacalna."
Jest nawet cały jego raport:
http://www.chronmyklimat.pl/theme/Uploa ... Polsce.pdf
-
Cytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
Nie "wierzę" w zakaz, natomiast uważam, że ten zakaz eutanazji jest lepszy niż jej dozwolenie.
Nie rozumiem, skoro w nie wierzysz w egzekwowanie zakazu eutanazji to powinno Ci być obojętne co stanowi prawo.
Cytat:
A poza tym tu chodziło o podstawy moralności, prawo stanowione nie jest dla mnie taką podstawą, jest co najwyżej jej emanacją.
To jaka moralność nakazuje Ci zmuszać do życia człowieka, który z powodu bólu generowanego przez chorobę i braku rokowań na poprawę żyć już nie chce? Nawet nieuleczalnie chore zwierzęta się dobija.
Cytat:
Amelekitów zabił Bóg? W formie ludobójstwa?
Idąc za opisem biblijnym tak można to określić. Bóstwo zapowiedziało celowe wyniszczenie Amelekitów i dokonało tego za pomocą swojego narzędzia - narodu wybranego.
Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Lewactwo tradycyjnie podnosi krzyk o dyskryminacji pederastow zapominajac ze spoleczenstwo same ma prawo a nawet obowiazek wypowiedziec sie w kwestiach jego dotyczacych
Jedyne kontrowersje może wzbudzać nazwanie związków homoseksualnych małżeństwem. Natomiast legalizacja związków partnerskich raczej nie dotyczy społeczeństwa jako ogółu.
-
Kamienny mniej się opłaca ok... ale mamy jeszcze sporo brunatnego, a ten szczególnie w metodzie odkrywkowej opłaca się dużo bardziej. Tylko, że cóż Niemcy potrafią sobie poradzić ze społecznościami lokalnymi, ekologami itd. a u nas przy Legnicy-Głogowie jest tego od cholery (z tego co pamiętam największe złoże w Europie, jak nie na świecie) ale nic nie może ruszyć, nawet jest gdzieś tam wpisany zakaz jeśli dobrze pamiętam...
Ja też jestem za atomem, ale jeśli mamy jeszcze węgiel brunatny to i w tym temacie trzeba byłoby podziałać...
Cytat:
Nawet nieuleczalnie chore zwierzęta się dobija
Grząski temat... ja może nawet i byłbym za eutanazją, ale takie argumenty to raczej nie trafiają do mnie.
Cytat:
Jedyne kontrowersje może wzbudzać nazwanie związków homoseksualnych małżeństwem. Natomiast legalizacja związków partnerskich raczej nie dotyczy społeczeństwa jako ogółu.
Chyba na tym forum ktoś napisał, że przecież geje będą płacić mniejsze podatki oraz nie płacić podatku od spadku... także wiesz, dotyczy ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Grząski temat... ja może nawet i byłbym za eutanazją, ale takie argumenty to raczej nie trafiają do mnie.
Może dlatego, że forma w jakiej to napisałem brzmi groźnie. Nieuleczalne chorym zwierzętom skraca się życie w celu zaoszczędzenia cierpienia. Ba zapisano nawet w ustawie że "moralnym obowiązkiem człowieka staje się skrócenie cierpień zwierzęcia". Dziwna ta moralność, nakazuje cierpieć ludziom, którzy chcą umrzeć, a troszczy się o los zwierząt.
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Chyba na tym forum ktoś napisał, że przecież geje będą płacić mniejsze podatki oraz nie płacić podatku od spadku... także wiesz, dotyczy
Ale gdzie będą płacić mniejsze podatki? W Chorwacji tak jest? Jeżeli tak to korekty wymaga aspekt podatkowy i ja się z tym zgadzam.
-
O podatkach napisałem ogólnie, w oderwaniu od Chorwacji... małżeństwa ( czy tam jak to zwał, tak zwał) mogą rozliczać się wspólnie, nie płacimy podatku od spadku po współmałżonku/partnerze, coś tam byłoby też pewnie z darowiznami od rodziny współmałżonka. Mi to nie przeszkadza... ale właśnie m.in. przez takie prozaiczne rzeczy, to jest też "sprawa ogółu".
Dla mnie ważne jest tylko, żeby nie nazywać tych związków małżeństwami... niby frazes ale akurat dla mnie ważny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Źródło zrobi się nie opłacalne wówczas gdy koszty jego wydobycia będą większe od zysków z jego sprzedaży. Powiedz mi jak złoto ma do energii? Pisaliśmy z Zającem o źródłach energii, Ty nagle wystrzeliwujesz ze złotem, którym nie napalisz w piecu?
"Autor raportu "Zmierzch węgla kamiennego w Polsce", były Główny Geolog Kraju, Michał Wilczyński dowodzi, że polskie zasoby węgla kamiennego możliwe do wydobycia w opłacalny sposób kurczą się w błyskawiczny tempie, a jego eksploatacja będzie coraz kosztowniejsza. W efekcie, przy tanim surowcu sprowadzanym zza granicy, jego eksploatacja stanie się zupełnie nieopłacalna."
Co do złota to przecież prościej niż tego napisałem już tego zrobić nie mogę, mogę zrobić to co najwyżej mniej uprzejmie: "brednią jest mówienie iż to że coś jest nieodnawialne samo w sobie świadczy iż jest to nieopłacalne i jest wadą samą w sobie"
No i : "Szacuje on, że w 2030 roku wydobycie polskiego węgla będzie mniejsze niż jego import, a w 2050 roku wydobycie nie przekroczy 28 mln Mg. „Na takich zasobach Polska nie powinna budować swojego bezpieczeństwo energetycznego, natomiast plany budowy kolejnych bloków węglowych prowadzą polską energetykę w jeszcze większe uzależnienie od importu nośników energii” – ostrzega Wilczyński. "
Gdzie tu pisze o tym że do 2020 Polska musi zrezygnować z węgla albo że do tego czasu stanie się on mniej opłacalny niż źródła odnawialne?
Cytat:
Od kiedy to elektrownie atomowe są zaliczane jako odnawialne źródło energii? Jeżeli energia odnawialna nie jest mitem w przypadku Polski to proszę przedstaw mi jak Polska do 2020 roku ma się na nią przerzucić? Ba załóżmy nawet że energię atomową też zaliczymy jako odnawialną. Tak czy siak wychodzi że Polski nie stać na wybudowanie elektrowni atomowych (ostatnio zresztą pełno krzyku wokół tego), na wybudowanie odpowiedniej infrastruktury dla energii odnawialnej zresztą pewnie też. No i jaka miała to by być energia odnawialna?
1. Wiatrowa? Ponoć w Polsce to by mogło być tylko na Pomorzu i to w ograniczonym czasie i stopniu.
2. Słoneczna? Ponoć w Polsce nieopłacalne i nieskuteczne.
3. Wodna? To samo co przy słonecznej.
Ze znanych mi zostaje geotermalna ale wokół niej niewiele słyszałem (nie licząc tekstów w stylu że jest bardzo szkodliwa dla środowiska ale nie wiem czy to aby nie mit), ale chyba wszędzie to jej wybudować by się nie dało.
Polska to nie jest Norwegia, Norwegowie mają ukształtowanie terenu pozwalające oprzeć się na energii odnawialnej, nie widziałem nigdy żadnych konkretnych danych (tylko właśnie takie niekonkretne słowa-hasła) pokazujących jak Polska mogłaby się opierać na energii odnawialnej. Baa ponoć nawet okresowo i Norwegowie ściągają energię nieodnawialną ze Szwecji. A przecież ja nie piszę o energii odnawialnej w perspektywie 40-50 lat a głównie w perspektywie 2020 roku (w końcu to pod informacją że do 2020 może być ogólnokrajowy zakaz palenia węglem walnąłeś wyliczankę jaki to on jest zły); w perspektywie mówienia o inwestycjach i planie który wielokrotnie na głowę przebija pewnie Euro 2012. Problem jednak w tym że nawet w perspektywie 100 letniej w chwili obecnej nie ma dla Polski zbytnich alternatyw w postaci energii odnawialnej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
O podatkach napisałem ogólnie, w oderwaniu od Chorwacji... małżeństwa ( czy tam jak to zwał, tak zwał) mogą rozliczać się wspólnie, nie płacimy podatku od spadku po współmałżonku/partnerze, coś tam byłoby też pewnie z darowiznami od rodziny współmałżonka. Mi to nie przeszkadza... ale właśnie m.in. przez takie prozaiczne rzeczy, to jest też "sprawa ogółu".
O to chodzi, ale z tego wynika trochę dziwny wniosek - ogół społeczeństwa będzie głosował w referendum nad tym czy homoseksualiści będą płacić większe podatki.
Cytat:
Dla mnie ważne jest tylko, żeby nie nazywać tych związków małżeństwami... niby frazes ale akurat dla mnie ważny.
Rozumiem Cię, dlatego wg mnie powinno się to nazywać "związki partnerskie".
-
Cytat:
O to chodzi, ale z tego wynika trochę dziwny wniosek - ogół społeczeństwa będzie głosował w referendum nad tym czy homoseksualiści będą płacić większe podatki.
W jakimś stopniu mogą niektórzy brać to pod rozwagę... jak już pisałem, taki argument padł na tym forum...
Po drugie, niektórzy lubią wtrącać się w nie swoje sprawy...
Po trzecie niektórzy uważają jednak, że to jest też ich sprawa...
-
Cytat:
Nie rozumiem, skoro w nie wierzysz w egzekwowanie zakazu eutanazji to powinno Ci być obojętne co stanowi prawo.
Przeczytaj jeszcze raz to zrozumiesz, dlaczego napisałem "wierzę" w cudzysłowiu :mrgreen:
Cytat:
Nawet nieuleczalnie chore zwierzęta się dobija.
A czy to nieuleczalnie chore zwierzę podpisało zgodę na eutanazję? :lol: :lol: :lol:
To może zakażemy zabijać zwierzęta dla mięsa, przecież kanibalizm wśród ludzi jest zakazany. Dla Ciebie człowiek to to samo co zwierzę i sobie stawiasz porównania, dla mnie nie. :?
Cytat:
Idąc za opisem biblijnym tak można to określić. Bóstwo zapowiedziało celowe wyniszczenie Amelekitów i dokonało tego za pomocą swojego narzędzia - narodu wybranego.
Próbujesz się wykręcać ale słabo Ci idzie. Amelekici zostali wytępieni przez Izraelitów w serii wojen w których raz jedna raz druga strona była atakującą. Twierdzenie, że nie ma ich przez ludobójstwo dokonane przez Boga jest jednym z wielu Twoich absurdów, które co jakiś czas tu serwujesz.
Cytat:
No i co w tym dziwnego, w końcu jest demokracja- rządy większości.Nie podoba się, homosie mają w Europie źle- kraje islamskie czekają. :mrgreen:
Cytat:
Rozumiem Cię, dlatego wg mnie powinno się to nazywać "związki partnerskie".
Na to i ja się mogę zgodzić. Z tym że homosiom docelowo chodzi właśnie o uznanie ich związków za "małżeństwa". "Związki partnerskie" to rozwiązanie przejściowe, żeby przyzwyczaić społeczeństwo.
-
Cytat:
Przeczytaj jeszcze raz to zrozumiesz, dlaczego napisałem "wierzę" w cudzysłowiu
Oświeć mnie :)
Cytat:
A czy to nieuleczalnie chore zwierzę podpisało zgodę na eutanazję? To może zakażemy zabijać zwierzęta dla mięsa, przecież kanibalizm wśród ludzi jest zakazany. Dla Ciebie człowiek to to samo co zwierzę i sobie stawiasz porównania, dla mnie nie.
Domyślam się. Zwierzęciu cierpień można zaoszczędzić, człowiekowi już nie. Dlaczego?
Cytat:
Próbujesz się wykręcać ale słabo Ci idzie. Amelekici zostali wytępieni przez Izraelitów w serii wojen w których raz jedna raz druga strona była atakującą. Twierdzenie, że nie ma ich przez ludobójstwo dokonane przez Boga jest jednym z wielu Twoich absurdów, które co jakiś czas tu serwujesz.
Gdyby więc Stalin po 1945 r. wytępił wszystkich Polaków to nie byłoby ludobójstwo tylko zwieńczenie serii wojen jakie prowadziły ze sobą oba kraje od pięciu wieków, w których raz jedna raz druga strona była agresorem? Ciekawe.
Cytat:
No i co w tym dziwnego, w końcu jest demokracja- rządy większości.Nie podoba się, homosie mają w Europie źle- kraje islamskie czekają.
Rządy większości z poszanowaniem praw mniejszości. Jak już pisałem dla mnie kwestia związków partnerskich nie dotyczy bezpośrednio całego społeczeństwa. Nie ma żadnego wpływu na życie przeciętnego Kowalskiego. Równie dobrze można by przeprowadzić referendum w sprawie, czy legalizować związki niepełnosprawnych albo gdy różnica wieku między dwojgiem ludzi przekroczy, np. 15 lat.
-
Nie wiem po co szukać pośrednich form ludobójstwa dokonywanego przez Boga w Biblii, skoro są bezpośrednie. Ot chociażby taka Sodoma i Gomora.
-
...albo 10 plaga egipska, ale to już padło, tylko, że druga strona "skrzętnie" to ominęła ;)
-
Cytat:
Domyślam się. Zwierzęciu cierpień można zaoszczędzić, człowiekowi już nie. Dlaczego?
Powiedziało Ci na ucho że cierpi i chce umrzeć?
Cytat:
Gdyby więc Stalin po 1945 r. wytępił wszystkich Polaków to nie byłoby ludobójstwo tylko zwieńczenie serii wojen jakie prowadziły ze sobą oba kraje od pięciu wieków, w których raz jedna raz druga strona była agresorem? Ciekawe.
Te bajdurzenia wciąż nie zmieniają faktu iż Amelekitów wytępili Żydzi a nie Bóg. :shock:
Cytat:
Rządy większości z poszanowaniem praw mniejszości.
Typowy tekst propagandowy odmieńców, w końcu w społeczeństwie nigdy nie będą większością ;)
A oni nie chcą praw tylko przywilejów.
Cytat:
Równie dobrze można by przeprowadzić referendum w sprawie, czy legalizować związki niepełnosprawnych albo gdy różnica wieku między dwojgiem ludzi przekroczy, np. 15 lat.
Homosie to gorzej jak niepełnosprawni, z powodu swej choroby w założeniu nie mogą mieć dzieci z partnerem, więc podstawowa funkcja rodziny- funkcja prokreacyjna w takim związku nie istnieje od zarania. Oczywiście uważają się za zdrowych tak samo jak alkoholicy czy narkomanie, tym bardziej że utrzymuje ich w tym przekonaniu grupa przekupionych naukowców z WHO. :roll:
Cytat:
Ot chociażby taka Sodoma i Gomora.
Już o tym pisałem. :roll: Sodomici byli ostrzeżeni o karze za swe czyny. Nawet 1 (słownie jeden) nie porzucił swoich praktyk więc spotkała ich ta kara. Ja tu nie znajduję znamion ludobójstwa, bo karany był czyn a nie religia, rasa czy narodowość.
Cytat:
albo 10 plaga egipska, ale to już padło, tylko, że druga strona "skrzętnie" to ominęła
Nic nie omijam jak moi drodzy rozmówcy. Jeśli chodzi o te plagi to trzeba poczytać o co w nich chodziło. Po krótce miały złamać dominację Egiptu nad izraelitami. Jakby się ukorzyli po którejś wcześniejszej to nie byłoby dziesiątej. 10-ta była kulminacyjna.
Inna sprawa, że terminu ludobójstwa można używać tylko w odniesieniu do czynów ludzi. Skoro Bóg stworzył świat to może zniszczyć go w calości albo w części jako swoje dzieło.
Poza tym zadziwiające jak to raz ateiści piszą, że "nie wierzą w śmieszną książkę napisaną 2000 lat temu" bo zawiera głupoty a potem okazuje się, że "czytają częściej niż wierzący" i powołują się na nią w sporach :shock: Przecież plagi czy istnienie Amelekitów nie zostały udowodnione naukowo :roll:
-
Cytat:
Ale jednak mamy ta, że zwierzę potrącone przez samochód (nie mówię tutaj o jakimś złamaniu jednej łapy) usypia się żeby oszczędzić cierpień. Dlaczego więc to jest akt łaski, a w przypadku człowieka już nie?
Cytat:
Typowy tekst propagandowy odmieńców, w końcu w społeczeństwie nigdy nie będą większością ;)
Chcą równego taktowania.
Cytat:
Homosie to gorzej jak niepełnosprawni, z powodu swej choroby w założeniu nie mogą mieć dzieci z partnerem, więc podstawowa funkcja rodziny- funkcja prokreacyjna w takim związku nie istnieje od zarania.
To jest dopiero propaganda! Po pierwsze homoseksualizm nie jest chorobą, a po drugie nie powoduje bezpłodności. Wytłumacz mi więc dlaczego homo jest chorobą?
Cytat:
Oczywiście uważają się za zdrowych tak samo jak alkoholicy czy narkomanie, tym bardziej że utrzymuje ich w tym przekonaniu grupa przekupionych naukowców z WHO. :roll:
No oczywiście, bo powinni zgadzać się z poglądem osoby bez podstawowej wiedzy psychologicznej/psychiatrycznej... W innym wypadku to przekupstwo. Masz jakieś dowody w tej sprawie? Czy będziemy rzucać sobie takimi "argumentami" na temat wszystkich spraw, które nam się nie podobają?
Cytat:
Już o tym pisałem. :roll: Sodomici byli ostrzeżeni o karze za swe czyny. Nawet 1 (słownie jeden) nie porzucił swoich praktyk więc spotkała ich ta kara. Ja tu nie znajduję znamion ludobójstwa, bo karany był czyn a nie religia, rasa czy narodowość.
Dzieci też? Odpowiedzialność zbiorowa fajna sprawa, taka sprawiedliwa.
Cytat:
Nic nie omijam jak moi drodzy rozmówcy. Jeśli chodzi o te plagi to trzeba poczytać o co w nich chodziło. Po krótce miały złamać dominację Egiptu nad izraelitami. Jakby się ukorzyli po którejś wcześniejszej to nie byłoby dziesiątej. 10-ta była kulminacyjna.
:lol: :lol: :lol: No rzeczywiście, przecież ostrzegał! Aż chce się powiedzieć "a mógł zabić"! Kurde, jednak zabił.
Cytat:
Poza tym zadziwiające jak to raz ateiści piszą, że "nie wierzą w śmieszną książkę napisaną 2000 lat temu" bo zawiera głupoty a potem okazuje się, że "czytają częściej niż wierzący" i powołują się na nią w sporach :shock: Przecież plagi czy istnienie Amelekitów nie zostały udowodnione naukowo :roll:
Jak zając pisał, jeśli chce się dyskutować na jakiś temat, to wypadałoby go znać. Także co w tym dziwnego? Ty się wypowiadasz o rzekomej chorobie homoseksualizmie bez znajomości tematu, my mówimy o Biblii znając ją. Druga spawa, co ma do tego fikcyjność Biblii? Wydarzenia są fikcyjne, ale możemy spokojnie ich używać by pokazać głupotę interpretacji i jej przekazu.
-
Cytat:
Cytat:
Co do złota to przecież prościej niż tego napisałem już tego zrobić nie mogę, mogę zrobić to co najwyżej mniej uprzejmie: "brednią jest mówienie iż to że coś jest nieodnawialne samo w sobie świadczy iż jest to nieopłacalne i jest wadą samą w sobie"
No i : "Szacuje on, że w 2030 roku wydobycie polskiego węgla będzie mniejsze niż jego import, a w 2050 roku wydobycie nie przekroczy 28 mln Mg. „Na takich zasobach Polska nie powinna budować swojego bezpieczeństwo energetycznego, natomiast plany budowy kolejnych bloków węglowych prowadzą polską energetykę w jeszcze większe uzależnienie od importu nośników energii” – ostrzega Wilczyński. "
Gdzie tu pisze o tym że do 2020 Polska musi zrezygnować z węgla albo że do tego czasu stanie się on mniej opłacalny niż źródła odnawialne?
A gdzie ja napisałem, że do 2020 roku Polska musi zrezygnować z węgla? Nie utożsamiaj mnie z tym czego nie napisałem.
Złoto możesz przetapiać wielokrotnie, formować w co zechcesz a i tak jego nadal będzie to opłacalne, możesz wielokrotnie je wykorzystywać. Raz spalony węgiel możesz?
Cytat:
Cytat:
Od kiedy to elektrownie atomowe są zaliczane jako odnawialne źródło energii? Jeżeli energia odnawialna nie jest mitem w przypadku Polski to proszę przedstaw mi jak Polska do 2020 roku ma się na nią przerzucić? Ba załóżmy nawet że energię atomową też zaliczymy jako odnawialną. Tak czy siak wychodzi że Polski nie stać na wybudowanie elektrowni atomowych (ostatnio zresztą pełno krzyku wokół tego), na wybudowanie odpowiedniej infrastruktury dla energii odnawialnej zresztą pewnie też. No i jaka miała to by być energia odnawialna?
1. Wiatrowa? Ponoć w Polsce to by mogło być tylko na Pomorzu i to w ograniczonym czasie i stopniu.
2. Słoneczna? Ponoć w Polsce nieopłacalne i nieskuteczne.
3. Wodna? To samo co przy słonecznej.
Ze znanych mi zostaje geotermalna ale wokół niej niewiele słyszałem (nie licząc tekstów w stylu że jest bardzo szkodliwa dla środowiska ale nie wiem czy to aby nie mit), ale chyba wszędzie to jej wybudować by się nie dało.
Polska to nie jest Norwegia, Norwegowie mają ukształtowanie terenu pozwalające oprzeć się na energii odnawialnej, nie widziałem nigdy żadnych konkretnych danych (tylko właśnie takie niekonkretne słowa-hasła) pokazujących jak Polska mogłaby się opierać na energii odnawialnej. Baa ponoć nawet okresowo i Norwegowie ściągają energię nieodnawialną ze Szwecji. A przecież ja nie piszę o energii odnawialnej w perspektywie 40-50 lat a głównie w perspektywie 2020 roku (w końcu to pod informacją że do 2020 może być ogólnokrajowy zakaz palenia węglem walnąłeś wyliczankę jaki to on jest zły); w perspektywie mówienia o inwestycjach i planie który wielokrotnie na głowę przebija pewnie Euro 2012. Problem jednak w tym że nawet w perspektywie 100 letniej w chwili obecnej nie ma dla Polski zbytnich alternatyw w postaci energii odnawialnej.
Czyli co mamy zrezygnować w ogóle z alternatywnych źródeł energii, na rzecz wydobycia węgla? Energie, które wymieniłeś nie sprawdzą się w naszym klimacie - tu się zgodzę. Ktoś może twierdzić, że zrezygnujemy z węgla do 2020 roku, ale przecież to jest mit, którego nie da się wykonać.
Z tego co pamiętam elektrownie atomową mieliśmy wybudować razem z Litwa, jeśli się nie mylę. Czemu tego nie zrobimy? Plany jej budowy były już w PRL. Pieniądze na budowę elektrowni atomowej powinny się znaleźć, choćby przeznaczyć część zysków z wydobycia węgla. Jeżeli jest tak jak pisze ten geolog, że 2030 roku wydobycie będzie mniejsze od importu, wówczas uzależnimy się od dostaw choćby z Rosji. Wówczas okaże się, że koszty budowy jednej elektrowni były mniejsze niż koszt zakupy ze wschodu. Uzależniliśmy się z gazem, potem zrobimy to samo z węglem, a potem podniesie się wielki krzyk, że co się stało. Jeżeli jakieś przedsięwzięcie ma znaczenie dla naszego kraju w przyszłości powinniśmy zainwestować w niej teraz.
-
Cytat:
Od kiedy małżeństwo(czy związki partnerskie, zwał jak zwał), spadek po partnerze oraz wspólne płacenie podatków to przywilej? jeśli dobrze się orientuje, to wszyscy ludzie skłonni zawrzeć małżeństwo mają do tych "przywilejów" wolny dostęp. To nie jest przywilej. To jest prawo każdego obywatela kraju... Za wyjątkiem homoseksualistów. Dlaczego?
Cytat:
Homosie to gorzej jak niepełnosprawni, z powodu swej choroby w założeniu nie mogą mieć dzieci z partnerem, więc podstawowa funkcja rodziny- funkcja prokreacyjna w takim związku nie istnieje od zarania. Oczywiście uważają się za zdrowych tak samo jak alkoholicy czy narkomanie, tym bardziej że utrzymuje ich w tym przekonaniu grupa przekupionych naukowców z WHO. :roll:
Od kiedy homoseksualiści nie mogą mieć dzieci? Z tego, co wiem, to nie są bezpłodni, ich narządy rozrodcze działają tak samo, jak heteroseksualistów. Jeśli taki chce mieć dziecko i znajdzie odpowiednią osobę, to to dziecko będzie mieć. Ale idąc Twoim tokiem myślenia, osoby bezpłodne powinny nie mieć prawa do małżeństwa. Nie mogą się rozmnażać, więc podstawowa funkcja rodziny- funkcja prokreacyjna w takim związku nie istnieje. Ah ta moralność Kalego...
Poza tym, jak wytłumaczysz fakt, że małżeństwo dwóch gejów, tj. Neil Patrick Harris oraz David Burtka mają dwoje własnych dzieci?
-
Cytat:
Nie zadawaj niemądrych pytań, tu nie o zwierzę chodzi tylko o ludzi. Czemu człowieka stać na akt miłosierdzia względem zwierzęcia a względem drugiego człowieka już nie?
Cytat:
Te bajdurzenia wciąż nie zmieniają faktu iż Amelekitów wytępili Żydzi a nie Bóg.
Te bajdurzenia mają swoją nazwę - analogia. Do wytępienia Amalekitów wezwał Izraelitów Jahwe. Osobiście nie mordował? Stalin w Katyniu też we własnej osobie za spust nie pociągał, a mimo to chyba nikt nie ma wątpliwości kto jest odpowiedzialny. No może poza Tobą ;)
Cytat:
Typowy tekst propagandowy odmieńców, w końcu w społeczeństwie nigdy nie będą większością A oni nie chcą praw tylko przywilejów.
Toż to jedna z rudymentarnych zasad demokracji. Weźmy taki przykład - reszta Polski chce głosować nad tym czy mieszkańcy Podkarpacia będą płacić dwa razy większe podatki. Podoba się?
Z przywilejami to chyba coś Ci się pomyliło. Homoseksualiści w związkach partnerskich nie otrzymają nic ponad to co przysługuje małżeństwom.
Cytat:
Homosie to gorzej jak niepełnosprawni, z powodu swej choroby w założeniu nie mogą mieć dzieci z partnerem, więc podstawowa funkcja rodziny- funkcja prokreacyjna w takim związku nie istnieje od zarania. Oczywiście uważają się za zdrowych tak samo jak alkoholicy czy narkomanie, tym bardziej że utrzymuje ich w tym przekonaniu grupa przekupionych naukowców z WHO.
To już chyba było omawiane nie raz. Potraktuj ich jak niepłodne pary heteroseksualne. Choć, jak zauważył Kuroi są zdolni do posiadania potomstwa.
Cytat:
Przecież plagi czy istnienie Amelekitów nie zostały udowodnione naukowo
Skoro już się obracamy w kręgu religii i Boga, to czyńmy to wraz dobrodziejstwem całego inwentarza. W przeciwnym razie selekcję tego co udowodniono naukowo należałoby zacząć od samego bóstwa.
-
-
Żenujące. Żeby udowodnić, że dupa służy do srania trzeba było organizować referendum :roll: Mimo wszystko gratulacje, demokracja zwyciężyła. Gdyby takowa była w POlsce, temat homosiów skończyłby się identycznie.
-
Cytat:
Żenujące. Żeby udowodnić, że dupa służy do srania trzeba było organizować referendum :roll:
Myślisz, że u nas przydałoby się referendum w sprawie zakazu seksu analnego? :lol:
-
-
Cytat:
Juz myslalem ze kolejnego Aragorna beda stawiac w tym ladnym miescie.200tys to i tak pikus przy ryzym oblatywaczu ;)
-
Warto przypomnieć ;)
"Nie ma mowy o tym, by państwo sięgnęło po pieniądze, które Polacy odkładali w OFE. To są pieniądze, które mają być w przyszłości gwarancją dobrej emerytury. Nie ma mowy o tym, żeby te pieniądze komukolwiek zabrać."
Premier Donald Tusk 13.06.2013.
-
Jak widac wladza na Ukrainie nigdy nie zapomniala o Tatarach
http://www.voltairenet.org/article181380.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez szwejk
Warto przypomnieć ;)
"Nie ma mowy o tym, by państwo sięgnęło po pieniądze, które Polacy odkładali w OFE. To są pieniądze, które mają być w przyszłości gwarancją dobrej emerytury. Nie ma mowy o tym, żeby te pieniądze komukolwiek zabrać."
Premier Donald Tusk 13.06.2013.
Jak widać tonący brzytwy się chwyta. Nie pierwsze kłamstwo polskich polityków i zapewne nie ostatnie. VAT powinien już być chyba 22 % czyż nie :?: :D Więc wcześniej czy później i tak zabiorą (o przepraszam, chciałem napisać ukradną) wszystko z ofe i całość składek pójdzie do zusu.
-
Wszyscy jada po tym biednym Rusnoku a on taki szczery i zatroskany o panstwowy budzet. ;)
[youtube:25oetqsv]http://www.youtube.com/watch?v=c8aZKtVTy64[/youtube:25oetqsv]
-------------------------------------
Edit :arrow: Pogrzeb nie pogrzeb fotka musi byc ;)
http://photoblog.nbcnews.com/_news/2013 ... rk-pm?lite
-
-
-
Ktoś konkretny- POprawni POlitycznie POstępowcy POlscy. Wszędzie szukają pieniędzy a oto sposób żeby opier... starych kierowców z 15-letnim stażem na parę stówek. Już im mało uprawnień na przewóz osób i towarów, badań co 5 lat. Ciekawe, że w roli obrońcy podstawowych zasad prawa wystepuje PiS. :roll:
-
@up
wytłuszczasz w każdym wyrazie "P" i "O" w internecie? Twoja walka z rządem jest nieoceniona :roll:
---
:lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez Baal-Melkart
Zasada ta obowiazuje tylko w prawie karnym a i to nie bez wyjatkow.
-
:shock: http://wyborcza.pl/1,75478,15128064,Now ... na.html#MT podział edukacji seksualnej według nowej pani minister, ukłon w stronę wierzącego społeczeństwa, czekam teraz na podział biologii, podczas, której to uczniowie dowiedzą się o Bogu a ewolucję pominą jako zaprzeczenie Pisma Św...
-
Cytat:
:shock:
http://wyborcza.pl/1,75478,15128064,Now ... na.html#MT podział edukacji seksualnej według nowej pani minister, ukłon w stronę wierzącego społeczeństwa, czekam teraz na podział biologii, podczas, której to uczniowie dowiedzą się o Bogu a ewolucję pominą jako zaprzeczenie Pisma Św...
Tylko gwoli uściślenia - Kościół katolicki nie neguje teorii ewolucji, co najwyżej wkomponowuje ją w "Boski plan" i sprzeciwia się twierdzeniom, że ewolucja wyklucza istnienie Boga.
Jan Paweł II: Teoria ewolucji jest czymś więcej niż hipotezą. Zwraca uwagę fakt, że teoria ta zyskiwała stopniowo coraz większe uznanie naukowców w związku z kolejnymi odkryciami dokonywanymi w różnych dziedzinach nauki. Zbieżność wyników niezależnych badań - bynajmniej niezamierzona i nieprowokowana - sama w sobie stanowi znaczący argument na poparcie tej teorii.
Stanowisko Rady Naukowej Konferencji Episkopatu Polski. 27.11.2006: dla chrześcijan ewolucja pozostaje w harmonii z wielkim planem Boga, którego cel stanowi powołanie człowieka do najwyższej godności obrazu Jego Syna jednorodzonego, umarłego i zmartwychwstałego.
Co do samego pomysłu, uważam go za bardzo rozsądny. Lepsze to niż obecne nic. To raz. A dwa to fakt, że i uczniowie, i ich rodzice powinni mieć wybór (czy np. chcą, aby oni/ich dzieci uczęszczały na zajęcia, które mają na celu zaznajomić ich ze zjawiskami postrzeganymi wg ich religii jako grzeszne).
-
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
Cytat:
:shock:
http://wyborcza.pl/1,75478,15128064,Now ... na.html#MT podział edukacji seksualnej według nowej pani minister, ukłon w stronę wierzącego społeczeństwa, czekam teraz na podział biologii, podczas, której to uczniowie dowiedzą się o Bogu a ewolucję pominą jako zaprzeczenie Pisma Św...
Co do samego pomysłu, uważam go za bardzo rozsądny. Lepsze to niż obecne nic. To raz. A dwa to fakt, że i uczniowie, i ich rodzice powinni mieć wybór (czy np. chcą, aby oni/ich dzieci uczęszczały na zajęcia, które mają na celu zaznajomić ich ze zjawiskami postrzeganymi wg ich religii jako grzeszne).
I tak był wybór, to rodzic określał czy dziecko ma chodzić na takie zajęcia czy nie, obecny pomysł MEN-u doprowadzi do podziału tej lekcji - na tych, którzy będą wiedzieć więcej i na tych, którzy nie będą wiedzieć nic, albo wiedzieć tylko rzeczy zgodne z doktryną kościelną. Edukacja seksualna w obecnych czasach powinna być obowiązkowa, i stworzona z myślą o zagrożenia jakie niesie - pedofila, pornografia. Skoro mocno obniżył się wiek inicjacji seksualnej to powinny być prowadzone zajęcia na temat antykoncepcji, bo do tego nikt nie zmusza. Na tych zajęciach powinno być pokazane różne punkty widzenia również te katolickie, ale też ogólnie przyjęte, nie powinien być robiony sztuczny podział na tych, którzy żyją według zasad Kościoła a tych, którzy ich nie stosują. To doprowadzi tylko do obniżenia standardów nauczania na takich lekcjach, które i tak są bardzo niskie.
-
W sumie racja. Ja tam bym swojego dzieciaka puścił na takie zajęcia jak opisujesz. Tak czy inaczej o tym się dowie, tylko z reguły z jakiś dziwnych źródeł, raczej pornograficznych. :lol: Albo w stylu niegdysiejszego Bravo.
Ale tak się składa, że żyjemy w państwie mocno już naruszonym konfliktami światopoglądowymi (patrz: ostatnia odsłona gender), więc nie dziwię się Kluzik, że nie chce wrzucać kolejnego węża do dołu.
-
Cytat:
wytłuszczasz w każdym wyrazie "P" i "O" w internecie? Twoja walka z rządem jest nieoceniona
A Ty co- masz papę w najlepszej POlskiej partii, że tak PISzczysz? :lol:
-
Zakapior: skończ, to jest żenujące (tym bardziej, że ja sam z zasady głosuję na centrolewicę z lewej części PO/ewentualnie SLD). W taki sposób możesz jeździć po każdej partii, ale to nie jest godne normalnej dyskusji - znieważasz tych, co PO popierają.
Pirx i chochlik: tak naprawdę, to lepiej, jak w takich sprawach pokazuje się dyskurs naukowy - bo KRK za bardzo wpycha się do edukacji.
-
Gdzie wpycha się do edukacji? Z tego co wiem to religia nie jest obowiązkowa :roll: zresztą te Gendery to niby nie wpychane są na siłę? To co mam płakać że łolaboga lewi wpychają się już do przedszkoli robiąc z dzieci małpki? I co to za obrażanie wytłuszczająć P i O w wyrazach? Głosujesz na centro-lewicę, gratuluję postępowości :) (BTW jak głosujesz jak masz 17 lat?)
Dodam jeszcze od siebie, że ostatnio nasz kochany Urząd Skarbowy wezwał mnie do zapłacenia mandatu, który już dawno zapłaciłem, a co najlepsze wysłali kolejne ponaglenie już po wyjaśnieniu sprawy :roll: Dobrze że cały patrol interwencyjny do mnie nie przyjechał i nie skuł, bo przecież takim groźnym przestępcą byłem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez Janek
Zasada ta obowiazuje tylko w prawie karnym a i to nie bez wyjatkow.
Mam wątpliwości czy tylko w prawie karnym, dla mnie to zasada ogólnie odnosząca się do tworzenia prawa. Istnieje w końcu ochrona praw nabytych. Owszem nie jest bezwzględna, ale moim zdaniem w tym wypadku została naruszona. Nie widzę powodu, dla którego prawa jazdy miałyby być terminowe, tym bardziej nie rozumiem dlaczego osoby, które posiadają bezterminowe będą musiały je wymienić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Gdzie wpycha się do edukacji? Z tego co wiem to religia nie jest obowiązkowa :roll: zresztą te Gendery to niby nie wpychane są na siłę? To co mam płakać że łolaboga lewi wpychają się już do przedszkoli robiąc z dzieci małpki? I co to za obrażanie wytłuszczająć P i O w wyrazach? Głosujesz na centro-lewicę, gratuluję postępowości :) (BTW jak głosujesz jak masz 17 lat?)
1. Widać to w gimnazjach: szkoły, szczególnie te prawicowe i w mniejszych miejscowościach, zmuszają do lekcji religii, szantażem narzucają takie numery jak bierzmowanie, etc. grożąc odrzuceniem społecznym "skoro wszyscy idą, to czemu ty nie?". Byłem ofiarą tego zjawiska, więc wiem, w czym rzecz.
Zresztą, wbrew twoim wyobrażeniom, indoktrynacja polityczna i zwykły szantaż wystarczą: i tak na zwykła katecheza na tym jest zbudowana.
2. Użyłem słowa "głosować" w pewnym skrócie myślowym: mam bardzo obojętną politycznie rodzinę, więc praktycznie jedynym czynnikiem, dzięki któremu moja matka łaskawie chodzi na wybory jestem ja. A tak swoją drogą, za niecałe 4 miesiące będę już dumnym, pełnoprawnym obywatelem tego kraju. I dlatego, że jako socjalliberał i czytelnik POLITYKI popieram centrolewicę (bo wobec takiej np. gender jestem w ogóle obojętny), będę mógł już w pełni wspierać moją opcję polityczną.