Najlepiej by było wszystkie pliki z poprawkami uaktualniać w pierwszym poście w prawidłowej kolejności. :D
Wersja do druku
Najlepiej by było wszystkie pliki z poprawkami uaktualniać w pierwszym poście w prawidłowej kolejności. :D
Zedytowałem post nr 1 dodając Spolszczenie aktualne i Submoda muzycznego do BC 7.0.
Dzięki :) A będzie polski submod jak do 6.3 ? ;)
No właśnie, dobre pytanie :) Na pewna warto by było, ale trzeba to dobrze przedyskutować co ma zawierać. Bo na pewnym etapie zmian gra zaczęła się kaszanić, tekstury zaczęły wariować (wariowały nawet na czystym BC, ale kilkukrotnie rzadziej), zaczęły się CTD. Dlatego wydaje mi się, że trzeba by z tymi zmianami ostrożnie. Poza tym czasem jedna osoba robiła jakiegoś moda pracując na jednym zestawie plików, a inna osoba na innym, potem trzeba było to przerabiać, bałagan się robił.
Jeśli o mnie chodzi, to jestem np. przeciwny "idealności historycznej". Czyli np. dodawanie Polsce Szczecina. W końcu bardzo ważny jest balans, jeśli dostaniemy za darmo jakąś prowincję, to już mamy łatwiej, tak? No a twórcy moda na pewno o balans dbali. Poza tym, co z tego, że zrobimy granice na 1155 idealnie wg. historii, a już np. 50 lat później te granice w grze się pozmieniają i już nie mają nic wspólnego z historią? Trochę to bez sensu. Jeśli idziemy w stronę historyczności, to przecież Polska była w fazie rozbicia dzielnicowego, poszczególne dzielnie były skłócone ze sobą i toczyły walki, Państwo było słabe. Tymczasem w grze my idziemy na podboje i mamy silne Państwo. Więc jak można tak wybiórczo patrzeć na historyczność? Jeśli ktoś chce być tak bardzo poprawny, to niech zgodnie z historią pomniejsza granice Polski a nie powiększa :)
Historyczność ok, nie jestem za tym, aby od niej odchodzić, ale róbmy to z rozsądkiem. Pamiętajmy, że to ciągle gra, a nie książka do historii :)
Megasubmod do BC 7.0 propozycje jego zawartości:
Jestem za nie ingerowaniem w mapę jednak, zmiana ai, zwiększona rekrutacja księżniczek, chyba, że teraz jest szybsza.
Może jakieś surowce tu i tam.
Historyczne nazwy, Kraków, Poznań w miejsce Gniezna
Przyspieszenie lekkie budowy (skrócenie czasu).
Opcjonalnie jako osobne pliki:
Forced Diplomacy
Real casualties, o ile go już nie ma.
Roster z jednostkami Exara i HellvardaReallyBadAI Battle
Mietek77
Dodał fajne zmiany na mapie, nowe skrypty, Gryfitów, powstanie Bułgarów, dzielnice ormiańskie. Może zmontuje coś i do BC 7.0, na razie na PW mi nie odpisał.
Edit: Zebrałem propozycje Pawła-K z posta niżej i moje, na razie tyle.
Ha ! :D Ja właśnie jestem urodzonym szczecinianinem i ostatnio wyczytałem z pewnym zaskoczeniem że rzadko i krótko należał do Polski. Pozdrawiam innych mieszkańców spod herbu Gryf tutaj ! :mrgreen: No ale, żeby tak historyczne były miasta, architektura, ekonomia, żeby był roster z jednostkami Exara i Hellvarda, AI Pitera, Force Diplomacy, ReallyBadAI Battle, REAL CASUALTIES... takie tam. :drunk:
Moje propozycje w większości zgodne z poprzednikami:
-AI Pitera
-Przyspieszenie budowy jak z ostatniej wersji megasubmoda
-jak Mietek77 odpowie to koniecznie powstanie Bułgarów i dzielnice Ormian
-roster HellVarda i Exara i do tego może jakieś zmiany dla rostera Litwy (szczególnie herbów na tarczach)
-z EDU chyba też coś trzeba będzie zrobić (zmiana kosztów w stylu Kam2150 i może dodać freupkeep)
-submod muzyczny wino
Opcjonalnie:
- zmiana taka jaką dokonał Exar ujednolicająca miasta i zamki pod względem rekrutacji
-real casualties
O jakie powstanie Bułgarów Ci chodzi?
E: acha, pewnie o to z 1185. No ale mamu już Państwo Bułgarów, jak wtedy potraktować powstanie? W innym regionie?
Są Bułgarzy nadwołżańscy, powstać mogą Bułgarzy bałkańscy, albo po prostu zwykła rebelia.
No i oczywiście dać Polsce Braci Dobrzyńskich:)