W poście nr 1 jest nowy plik EDU z 17.01.2015 do BC 7.0 po bugfixerze, nowe statystyki i koszty jednostek do BC 7.0 po bugfixerze (Wino, Sadam86 i Araven) na bazie EDU z Megasubmoda V do BC 6.3 od Kam2150 (ten sam co w propozycji zmian Megasubmoda).
Wersja do druku
W poście nr 1 jest nowy plik EDU z 17.01.2015 do BC 7.0 po bugfixerze, nowe statystyki i koszty jednostek do BC 7.0 po bugfixerze (Wino, Sadam86 i Araven) na bazie EDU z Megasubmoda V do BC 6.3 od Kam2150 (ten sam co w propozycji zmian Megasubmoda).
Ktokolwiek juz sprawdzał jak się ta poprawka sprawuje ?
Ja tylko 30 tur, spam armii trochę mniejszy, gracz ma ciut trudniej, na większy wywód musiałbym dłużej pograć.
Ktoś zagrał na nowym unit? Może się podzieli, wino i sadam86 się męczyli z plikiem jednostek i zmianą statystyk, a tu jak na razie zero opinii. Dyplomatycznie pisząc, taka sytuacja niezbyt zachęca do robienia czegoś dla Innych. :cool:
Jak kiedyś z powrotem dopadnę Medievala to możecie liczyć na moją opinię. ;D
Można prosić o alternatywny link do tego Nowego EDU z dnia 17.01? Niestety z tego przeklej nie mogę pobrać.
Zaraz zmienię link.
W EDU będą kolejne zmiany, tamten EDU jest testowy, ale na razie opinii brak. :cool:
To tak 80 tura Polsza (H/H). Zajęte Gdańsk Szczecin, Praga, Ołomuniec, Visby. Walki na wschodzie z Kijowską która zajęła Halicz. Na zachodzie HRE trochę biega, ale nie za specjalnie, bo ma wojnę ze mną i Francją (za to w miastach mają dziwnie duże garnizony). Jedna pełna chorągiew wojska. Kasy jak zwykle brak, ale to na plus. Jedyne co bardzo, ale to bardzo mnie denerwuje to bug z free upkeep - nie wszystkie rodzaje wojsk mogą stacjonować za darmo: np. polscy możni (spieszeni). Jak wspomniał saddam przeciwnicy nie spamują 3 pełnymi chorągwiami co też na plus. Tak że EDU uważam za dobre. Jedyne co mogę mieć wątpliwości to ogromny przyrost jednostek. Nie zdarzyło mi się żebym zrekrutował wszystkie dostępne jednostki. Dla jednych to plus - dla mnie minus. Ogólnie uważam że bardzo udała się konwersja EDu z 6.3. Dzięki panowie za świetną robotę, ponieważ wcześniej ostawiłem 7.0 na rzecz 6.3 z Megasubmodem właśnie z powodu glupich statytyk jednostek (polscy możni spieszeni - jakaś parodia). A takie pytanko jeszcze mam. Istnieje możliwość zamiany właśnie owych polskich możnych na lansjerów i ciężka piechotę jak w Megasubmodzie?
Free_upkeep dział to nie bug żaden, ew. jednostka może go akurat nie mieć wpisanego w EDU ale powinna sprawdzę. Zamiana raczej niemożliwa na lansjerów.
Ja za to gram na pliku EDU od Włochów postanowiłem go sprawdzić, bo niemal nic w BC 7.0 nie grałem i spoko podoba mi się, gram z free_upkeep. Zagram tez za jakiś czas na zmienionym dla porównania.
EDU KAMA przerobione na BC7 jest nieskończone i chyba nie będzie. KAM odwalił kawał dobrej roboty, bo EDU z BC 6.3 było denne. Jednak w BD7 EDU jest całkowicie nowe i muszę przyznać, ze mi się podoba. Podczas prób poprawiania tego co już przerobiliśmy wspólnie okazało się, ze mnóstwo konnicy lekkiej lub strzeleckiej ma silną szarżę. Nie wiem czy to błąd KAMA czy miał w tym jakiś zamysł, ale mi się to nie podoba. Oprócz tego w EDU w BC7 Włosi zrobili całkowicie nowy podział wojsk. Są one podzielone na 5 rodzajów: wojska nieprofesjonalne, wojsko bazowe, profesjonalne, elitarne i elitarne profesjonalne. Dwa pierwsze mają mniej punktów życia a także każde kolejne są mniej liczne. Generalnie ten podział jest ciekawy. Ponadto wiele jednostek jazdy ma formację klina do wyboru, co KAM całkowicie wyciął. Wiele jednostek piechoty ma ciekawsze statystyki, atrybuty i formacje.
Próbując poprawiać EDU KAMA (bo to co jest póki co dostępne jest mocno niedopracowane) stwierdziłem, że EDU z BC7 jest na prawdę dobre. Ze względu na to, że żeby porządnie poprawić, dopracować i przerobić EDU KAMA na BC7 trzeba by poświęcić mnóstwo czasu, a także ze względu na to, że nie mam pojęcia w jaki sposób KAM to robił, porzuciłem tą zabawę. Po głębszej analizie EDU z BC7 stwierdzam, że wolę je dopracowywać, bo wymaga niewiele poprawek, niż babrać się w pliku KAMA, którego nie ogarniam.
Póki co EDU z BC7 przerobiłem tak, że kusznicy i oszczepnicy (zarówno konni jak i piesi) przebijają pancerze. Była to zmiana imo konieczna, aby te jednostki do czegoś się nadawały. Nie wiem czemu tej cechy nie mieli. Dzisiaj przejrzę jeszcze na spokojnie i posprawdzam w bitwach pojedynczych, bo gdzieś ktoś zgłaszał, że łucznicy i halabardnicy są przepakowani.
Na pewno sporą przewagą EDU KAMA było to, że koszty rekrutacji i utrzymania były wysokie, przez co najlepszych jednostek mieliśmy nie za wiele, co z kolei miało urealnić rozgrywkę. Był też mniejszy spam armii. No ale tak jak napisałem - spędziłem nad tym plikiem mnóstwo czasu i to nadal jest niedopracowane i ja nie wiem jak to ogarnąć. Za to w EDU7 statystyki, formacje i atrybuty są fajne i wolę ten plik dopracowywać.