-
nie nie, ja nie narzekam na to, że się rzucili. Bardzo fajna sprawa, duży chaos w moich szeregach, musiałem przerzucać co chwila siły z miasta do miasta, do tego doszła zaraza, którą w ten sposób natychmiast rozprowadziłem po całym państwie - było ciekawie. Tyle, że jednak komputer atakując miasta jest durny, więc pomimo ataku z kilku stron silniejszych przeciwników obyło się bez utraty prowincji [oprocz Szczecina, ktory oddalem].
Pisząc, że to głupie - miałem na myśli działania Litwy, której sytuacja jest dramatyczna, finanse na dnie, jedna prowincja, zabity król, ja oddaje im jedną prowincję, mam dużo większe siły i lepszą pozycję - mimo to za nic nie chcą pokoju.. [ nawet jak im króla puściłem wolno, to nie chcieli - tutaj też nowinka do AI - będąc w takiej sytuacji jak wyżej opisana, Litwini z Wilna wypuścili samotnego (!) króla i stanęli nim na moście na północny wschód od zajętej przeze mnie Rygi. Parodia do kwadratu, dlatego było mi go łatwo złapać..)
gram medium/medium wg zaleceń Pitera. Mam wrażenie że AI bitewne jest wyjątkowo głupie, na mapie kampanii i dyplomacje dopiero poznaje, na razie ze wszystkimi mam relacje 3/10 albo 4/10, oprócz Cesarstwa z którym mam sojusz, no i 1/10 z tymi z którymi toczę wojny..
-
Teoretycznie na AI Pitera komp jest bardziej skłonny do sojuszy, gdy jest przyciśnięty. No trudno, AI to zawsze sztuczna inteligencja, która jest oparta na pewne sztuczne założenia, nie ma co oczekiwać, że będzie się zachowywać "logicznie" :) Na pewno jest dużo lepiej niż na oryginalnym AI.
AI bitewne w BC 7 jest lepsze niż w BC 6.3, komp znacznie lepiej reaguje na sytuację na polu bitwy, w porównaniu do BC 6.3 jest spora poprawa.
-
Co do Litwy to ta się stawia chyba dlatego, że dostaje sporo kasy z sakiewki i często jest najbogatsza więc myśli że podoła na dwa fronty.
-
Ja się z takim problemem nie spotkałem, a gram mianowicie na jedynym względnie normalnym i uczciwym poziomie VH/VH.
W swojej kampanii Rzeszą( między innymi ), zawsze(!) gdy rozstrzygałem wojnę obronną na swoją korzyść ( w decydujących bitwach ), SI oferowało pokój , bądź też z radością przyjmowało moich posłów.
Tutaj decyduję surowy stosunek sił( bodaj produkcyjnych i militarnych ), pozycja geopolityczna, położenie polityczne ( wojny z kilkoma frakcjami etc. ).
AI Pitera upraszcza algorytm, zawęża możliwości działania SI, właściwie kanalizuję aktywność względem potencjalnego położenia. Relacje, sojusze oraz surowa siła decyduję w rozgrywkach politycznych na szczeblu dyplomatycznym.
-
Nie chcą z Tobą pokoju, bo Ty też walczysz na kilku frontach. Jakie masz AI bitewne? Jak AI wytraci słabe wojsko z początku gry to bitwy będą trudniejsze.
Edit: Pewnie w końcu się dogadają z Nowogrodem i będzie 1 na 1.
-
AI bitewnego nie zmieniałem, więc oryginalne.
Nie będę ukrywał, że żeby dojść do tego, dlaczego ta Litwa robi takie jaja, zapisałem grę i sprawdzałem kilka scenariuszy. Masz rację z tym Nowogrodem - w jednym układzie po wytłuczeniu króla Litwy, spaliłem Rygę i wymyśliłem, że oddam ją Nowogrodowi, który walczy z Litwą, będąc jednocześnie sojusznikiem Ks. Włodzimierskiego - czyli mojego wroga - licząc na to że zerwie tamten sojusz. No i dostali ode mnie Rygę, relacje skoczyły z 4/10 do 8/10, ale sojuszu nie dało im się zaproponować, po czym ten cwany Nowogród w następnej turze zawarł pokój z Litwą, a relacje ze mną spadły do 6/10. Nie będę ukrywał, że zdecydowanie urozmaica to grę, ale mimo wszystko nadal poczynanie Litwy nie wydaje mi się logiczne, bo ta twardo pokoju nie chciała, mimo wojny ze mną i Nowogrodem, otaczającym ją już z 3 stron. Stojąc w obliczu totalnej klęski jednak nie chcą pokoju na korzystnych warunkach.
No ale nic, gram dalej ;)
-
Witajcie wielmoża, zamierzam wrócić do BC i tu moje pytanie
- czy znany już jest szacowany termin wydania 2 wersji MEGASUBMODA do BC7?
Nie chciał bym zaczynać kampanii kiedy lada dzień ma wyjść odnowiony MEGASUBMOD...
Czy będzie on zawierał PiterAI4.2 i najnowsze spolszczenie z dnia 2015-04-07 (wczoraj)?
Wielkie dzięki i chwała wam za takie zaangażowanie w dostosowanie i rozwój tego modu dla PL!
-
Myślę, że albo w ten weekend (bardzo mała szansa, albo w następny - bardzo duża) przysiądę. Tak, będzie zawierał AI Pitera 4.2, z resztą co będzie zawierał to jest napisane w tym wątku w poście nr 40. Spolszczenie będzie najnowsze i kompletne, z tłumaczeniami wszystkich kampanii.
-
Witam, a czy będą może portrety generałów i agentów które swego czasu wrzucił profesor ? Przyznam, że z nimi gra prezentuje się wizualnie dużo lepiej. Imho.
Pozdrawiam :)
-
Mogę dorzucić jako opcję, ale rzuć linkiem.