-
U mnie na razie Chaos szlaja się po północy, a ja w 80 turze po pokonaniu Granicznych Księstw swoją główną armią szykuję się na Tileę (po tym mam zamiar poprzez Estalię wykończyć Bretonnię, następnie z dwóch stron Imperium i na końcu Chaos, ale być może będę musiał zmodyfikować plany jak hordy ruszą na południe). Moja standardowa armia składa się z 2 x Varghulf, 2 x Terrorghaist, 2 x Xexenwraith i Grave Guard (ta tańsza, bez dwuręcznej broni), do tego przed bitwą staram się dołączyć po jednym z bohaterów (oprócz nekromanty). Od niedawna mogę werbować black coach, jak wózek się sprawdzi, to dołączy na stałe do armii. Fakt że jest to armia droga w utrzymaniu i przy 5 całych prowincjach stać mnie tylko na takie 3.
-
No na chaos polecam zainwestować w Grave Guard z 2h bronią, bo bez tego ciężko. Ja w ostatniej turze zabiłem Kholaka błąkającego sie po Zufbardze i o dziwo dostałem komunikat że frakcja Warriors of Chaos została pokonana :] może już nie wrócą :]
-
Mi nie wrócili ani razu po tym komunikacie.
-
W kampanii dość ważni są bohaterowie - agenci:
1. Banshee - szpieg/skrytobójczyni/sabotażystka - najlepsza do likwidacji wrogich agentów, po rozwinięciu potrafi zrobić wyłom w murze wrogiego miasta (oszczędza to nam czekania przynajmniej tury w oblężeniu na wybudowaniu tarana). Dość nieźle radzi sobie też na polu bitwy. Przeważnie trzymam ją w armii i wyskakuję tylko by ubić wrogiego agenta/zrobić wyłom w murach.
2. Wampirzyca - powiększa przyrost ludności na naszym terenie/zmniejsza na wrogim, dość szybko może rozprzestrzeniać skażenie terenu wampiryzmem. Niezła na polu walki.
3. Król upiorów - czempion - podnosi zadowolenie w naszych prowincjach, obniża we wrogich. W bitwach zdecydowanie słabszy od kobiet, jakoś najmocniej obrywa w starciu wręcz (nie licząc nekromanty). Na wyższych poziomach potrafi trenować nasze jednostki.
4. Nekromanta - obniża koszt budowy na naszym terenie/podwyższa na obcym - najczęściej rozstawiany przeze mnie typ agenta w moich prowincjach, w bitwach strasznie słaby (wrażliwy na ciosy), przeważnie nie przyłączam go do armii.
-
Jak się prezentują przerośnięte wilki, nietoperze i inne nie elitarne jednostki wampirów. Chodzi mi o to, czy dla najwyżej rozwiniętych armii- wszystkie jednostki możliwe do rekrutacji; opłaca się rekrutować te nie elitarne- w czymś można je wykorzystywać.
-
Osobiście polecam złowieszcze wilki do ścigania uciekających. Tak samo ogary Chaosu.
-
Aha, a kryptowe Ghule, Upiory, zwykł Ghule czy zombi?
-
Kup i się przekonaj ;)
Przysięgam, że jeszcze jeden taki raz to ostrzeżenie pójdzie. Znowu banalne pytanie, na które odpowiedź znajdziesz w grze. Co innego by było, jakbyś się o spaczenie czy co innego pytał.
-
A ja kupiłem a grać nie mogę to pytać mogę?
Większość jednostek dość szybko traci na przydatności bojowej. Jakoś nisze dla nich znajdziesz ale droższe oddziały zrobią to i tak lepiej i szybciej.
-
Nie opłaca się budować żadnej taniej jednostki, morale w Warhammerze jest tragiczne i tylko elitą jako tako da się grać.