-
Ja posparowalem Massalia i Kolchida kontra Getowie. W pierwszej bitwie wygralem massalia, raczej bezproblemowo, gosc nie byl w stanie dopasc moich procarzy.
Potem gralem kilka bitew Kolchida, i nie bylem w stanie zdzialac nic... Duzym problemem w przyladku kolchidy sa dosyc drogie wszytskie "dobre" jednostki jendostki... tzn. brakuje dobrych tanich jednostek. Cala bitwa sprowadzala sie do obrony procarzy, i strasznie trudno mi bylo znalzec zloty srodek pomiedzy iloscia kawaleri - 4 szlachetni to juz bardzo duzy koszt... przez co musisz brac mega slaba albo malo liczna piechote ktora pada zbyt szybko w starciu ze szlachta getow. Jak wezmiesz kartlijskich i szlachte kolchidzka to znowu zabraknie ci kasy na jakas sensowna ilosc kawalerii...
Masalia w tym starciu wypadala dla mnie lepiej bo moglem zrobic tania piechote ktora utrzymywala sie wystarczajaco dlugo do rozpracowania kawaleri wroga. Massalia jest jakby bardziej elastyczna. Latwiej nia zaskoczyc.
Dodatkowo jak juz koles sie rozegral to kompletnie nie mialem szans wygrac z nim slabsza frakcja. Ustawial na flankach sierpowych plus opancerzone wlocznie plus po 2 kawalerie wsparte lucnzikami konnymi i do widzenia...
Dlatego zdecydowalem sie na nerviow, bo jednak silne centrum daje swobode... Ale czy mi uznaja zmiane to nie wiem :)
-
A i mam jeszcze pytanie czy poborowi masalii to sie kwalifikuja jako wlocznie barbarzyncow? W koncy Massalia to nie do konca taka frakcja barbarzynska...
-
Tak, Massalia jest wprost wpisana w liście nacji objętych tym zakazem.
PS: pamiętajcie Panowie o tym Push Through. Bo naprawdę w pierwszych bitwach może to Was zaskoczyć. Nie ma żadnych ograniczeń przy przejeżdżaniu przez piechotę. Mogą Wam przejechać choćby po żółwiemu, bez powalania nawet jednego żołnierza. Kawaleria może też wyrwać się z okrążenia piechoty. Rosyjscy gracze będą nagminnie robić PT, więc zawsze w odwodzie trzymajcie oddziały kawalerii, nie tylko na skrzydłach. Bo inaczej może być po Waszych strzelcach.
I jeszcze raz - PT nie można robić przez kawalerię. Jak coś takiego zauważycie u przeciwnika i przegracie - od razu sprawa do adminów.
-
Ja bym Massalii nie wymienił na pewno. Chyba że na Pont lub Swebow, ale tak się nie da niestety.
-
no i wlasnie nie wiem czy grac procarzami czy nie... nie jestem przyzywczajony do tego pusha, moge nawet o nim zapomniec podczas gry
-
-
-
Zagralem z tym gosciem tez 2x Ja Arwernowie na on Ateny. w obydwu bitwach nie wzialem ani jedneej jednostki strzelajacej. Zrobilem mu miazge bez problemu.
To byl Sexual Predator SH :)
-
A ktos wie kiedy oni racza odpisac apropo zmiany nacji?
-
Cóż ja na razie wszystkie mecze z prockami przegrałem.