Re: Expended Greek Mod - Diadochi! XGM - Diadochi!
PYTANIE???
Czy Ai w modzie jest różne dla frakcji??
Chodzi mi o wycofanie się z bitwy.
Rzymianie wycofywali mi się 3 razy.-1 w pierwszej bitwie Generał wraz z łucznikami ustawili się na górce daleko od bitwy, a kiedy piechota przegrała wycofali się za mapę. -2 Gienek Rzymu walczył cały czas z moimi, ale jak doszły moje posiłki to spokojnie potruchtał do końca mapy. -3 ostatni bawił się manewrami, ale po rozbiciu jego lewego skrzydła porzucił wojsko i się wycofał.
A wodzowie hellenistyczni (Baktria, Macedonia, Seleucydzi, Ae...) walczą do śmierci lub złamania morale straży Generalskiej.
:?: :?:
Nie przypominam sobie, np w mojej pierwszej bitwie pyrrhosem wraży generał zaszarżował na moje słonie :shock: wiadomo jak się skończyło.
WIEM za co lubię tego moda najbardziej :D :D :D
Tym czymś jest ciężkość zabicia generała.
Na dwie długie i 3 krótkie nie straciłem generała w bitwie (poza przegranymi obronami miast)
Pykam sobie etolami, pisze, że kampania trudna, a tu od razu zdziwko :D w trzeciej turze bez większych problemów zajmuje Sparte potem desant morski i podbój Epiru, i wykańczanie Macedonii (właśnie przystępuje :D) nacja wbrew pozorom bardzo mocna.
Polecam tego moda tym graczom , którym EB nie pójdzie.Bardzo podobny projekt,choć większość jednostek (jak Galowie np.) są jeszcze z podstawowej wersji gry.Trudny (szczególnie przez dodatek Alexander), realistyczny i historyczny.Pozdrawiam
No cóż, muszę zmienić zdanie, ta kampania jest jednak satysfakcjonująca :D
PO podboju Sparty i Aten oraz wybrzeża epirockiego stwierdziłem, że teraz będzie łatwo i najechałem Macedonię, a tu zonk. Co prawda podbicie Koryntu to była jedna szybka bitwa, ale potem jest tylko trudniej. Macedonia poradziła sobie z najazdem Celtów i nawet chyba z nimi sojusz podpisała i teraz najeżdża bezlitośnie mnie :D Walki w Grecji właściwej to trzy poważne bitwy - wróg ma więcej woja niż ja i to lepszego jakościowo i dwie potyczki, gdzie ja górowałem i żadna zdobycz! Co prawda nie bieduje ale przydałaby mi się chwilka na przetrenowanie jednostek bo ledwo zipią, jadę więc w zasadzie na najemnikach :D Teraz przeniosłem się na macedońską Eubeę, prowadzę oblężenie ale już wylądowały dwie pełne armie kompa, plus to z miasta :D
Druga rzecz to to, że Epir podpisuje pokój z Roma i robi mi rekonkwistę swego dawnego wybrzeża, jedno miasto już odbili teraz szykują się na Ambracię ale łatwo nie sprzedam go :D Zabrałem z miast garnizony i posłałem je na odsiecz, ale o odzyskaniu tego co straciłem nie ma nawet mowy :D
Zaniedbałem też dyplomacje, teraz dopiero wysyłam poselstwo do traków i innych ludów północnych coby troszku odciążyli mnie w wojnie z Macedonią. dodatkowo dodam, ze nie mam żadnych sojuszników, a wszystko co ze mną kiedyś sąsiadowało ma ze mną wojnę :D
ogólnie bardzo fajna kampania.
Historii związku etolskiego ciąg dalszy :D
Po kilkuletnim oblężeniu Chios i ciężkiej bitwie z Macedończykami zająłem wyspę, niezbędni okazali się jednak najemnicy, więc skarb cierpi. By się odbić od dna postanowiłem zaatakować Larisse, niestety po drodze stoi armia macedońska. Nie spodziewałem się jeszcze jakiegoś znaczącego oporu więc nie wziąłem armii o pełnej sile a tu zonk, bo na wprost mnie stoją pezhetairori, argyraspidai i agema hypaspist czyli bitwa będzie co najmniej bardzo ciężka, mam też tutaj świetnego generała - 3 gwiazdki, dobre cechy do morale i dowodzenia, nieźli ludzie w obstawie oraz dwie wykluczające się cechy - dobry obrońca - plus 2 przy obronie minus 2 przy ataku i dobry atakujący - plus dwa przy ataku, minus 2 przy obronie :D
Dobre wieści napływają z frontu Epirskiego, Pyrrus poszedł na północ, zostawił mnie :D a z jego armia (pezhetairoi na silverach we wszystkim - walory, atak, obrona) zjadłby mnie).
Planuje w najbliższym czasie zając Kretę :D
W diadochach Macedonia jest straszna, prawie zawsze podbija Grecje. A później idzie do Azji mniejszej.
Związkiem w miarę łatwo jest zająć Spartę i Korynt.
Dobra skończyłem kampanie etolami. Ogólnie kampania całkiem przyjemna, wymagająca, wojska są fajnie odwzorowane, zakończyłem ją szybko, po podboju Larissy i krety miałem wystarczająco hajsu by wystawić trzy w miarę równorzędne armie. Podbiłem miasta kluczowe, zająłem parę prowincji trackich i buntowników i już, ale było trudno, zwłaszcza walki z Macedonią, miała niesamowite klimaty. Teraz zagram makami właśnie
Nie wiem czemu jak pobiorę ten mod to on ma wirusa.Jaki patch potrzebuję żeby mod działał ? mam wersje chyba 1.1