Re: 5000 nowych Beryli dla WP
Tutaj chodzi o kwestie koncepcyjne. F-16 jest samolotem wielozadaniowym, co oznacza, że może wykonywać różne rodzaje zadań i misji, w tym wywalczani i utrzymywanie przewagi w powietrzu. Ale to nie zmieni faktu, że jako maszyna wielozadaniowa będzie w tym mniej skuteczny, niż samolot przeznaczony stricte do określonego rodzaju misji. Czyż nie ? Na tym polega specjalizacja i wielozadaniowość. F-15 jest maszyną przewagi powietrznej, a jak już ustaliliśmy, ponieważ tak czy owak nie stać nas na aktywne wspieranie wojsk lądowych, wykonywanie nalotów bombowych podczas misji, nie mamy zapędów do podbijania sąsiadów, to po co inwestować w samoloty wielozadaniowe ?
F-15 ma większe możliwości walki powietrznej od F-16. Wystarczy porównać parametry, zasięg radaru, itd. Oczywiście jest też stosunkowo droższy. Oczywiście Kwidzu ma rację pisząc, że 12 samolotów przy naszych zapotrzebowaniach nie jest rozwiązaniem. Ale czy rozwiązaniem jest 48 maszyn 'do niczego' ? Czy nie lepiej w takiej sytuacji kupić więcej samolotów z niższej półki ?
Cytat:
Poza tym w chwili obecnej jedynymi siłami które mają samoloty wyspecjalizowane tylko w walce powietrznej to Rosja, Kazachstan Chiny i cała czereda państw ubogich i postkomunistycznych w stylu Kuba czy Korea Płn.
Niby racja, ale bądźmy szczerzy - Raptor nie powstał z myślą wspierania wojsk lądowych.
Poza tym, z chęcią widziałbym MiG-a 31 z polską szachownicą ;)
Witia, ale na polskie warunki geograficzne/tej części Europy to jaki samolot lepiej się sprawdzi? Czy nie wielozadaniowy czasem? Już pomijając infrastrukturę jaką trzeba by było wyłożyć na kilka samolotów o odrębnym przeznaczeniu. Zresztą, koledzy wyżej podali jaki jest obecnie trend i w kierunku jakiego typu kierują się inne państwa.
Cytat:
Wiesz, ja z chęcią bym zobaczył USS Enterprise NCC-1701E... :D
Cytat:
Czy nie lepiej w takiej sytuacji kupić więcej samolotów z niższej półki ?
Zdaje się Witio, że F-16 to maszyna z niższej półki...
Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
Cytat:
Wiesz, ja z chęcią bym zobaczył USS Enterprise NCC-1701E... :D
[quote:2qw76isw]Czy nie lepiej w takiej sytuacji kupić więcej samolotów z niższej półki ?
Zdaje się Witio, że F-16 to maszyna z niższej półki...[/quote:2qw76isw]
Ze średniej półki ;) . Co jak co to te wersje które mamy są w miarę nowoczesne. Oczywiście nie porównujmy F-16 do raptora bo te samoloty dzieli prawie 30 lat. A nie da się tak unowocześnić 30 letniej konstrukcji by konkurowała z dużo nowocześniejszą. F-16 to moim zdaniem jak na nasze warunki doskonały samolot.
Co do Migów 31, jest to duża krowa, do strzeżenia imperium rosyjskiego. Może to tylko moja niechęć do wszystkiego co Rosyjskie :) ale nie wydaje mi się by taki samolot spisał się w Polsce
I nie wiem po co mieliśmy by brać F-15, jest to samolot przewagi powietrznej, A jaki samolot wystąpiłby w tej roli wsparcia jednostek lądowych gdybyśmy mieli same F-15?
Witia kto mówił że Raptor będzie wykonywał misje CAS? Nie bez powodu może przenieść sporo bomb SDB. Kombinacja stealth i super-cruise do czegoś się jednak przydaje. Jeśli F-16 jest samolotem do niczego, to Ja dziękuje bardzo.
Co do MiG-31 w SP. LOL! Samolot który z odległości >10km jest w stanie niszczyć jedynie bombowce i pociski samosterujące, jako podstawa obrony przed myśliwcami?
Co do Skorpiona, nierealna mrzonka PZLa obliczona na wyrwanie kasy z MONu. Dobrze że skończyło się na makiecie.
kacpik11, jeśli porównywać daty oblotu XF-16 i YF-22 to jest to 16 lat. Licząc daty wprowadzenia na uzbrojenie 24lata. Z tymże oblot F-16 to 1974 wprowadzenie do służby 1979, a oblot Raptora 1990 a wprowadzenie 2003. Natomiast oblot F-16 block 50/52 to jest 1991. I obecnie sprzedawane wersje F-15 mogą przenosić nieomal wszystko to co F-16. Kwestia zapłacenia odpowiednich pieniędzy.
Cytat:
I nie wiem po co mieliśmy by brać F-15, jest to samolot przewagi powietrznej, A jaki samolot wystąpiłby w tej roli wsparcia jednostek lądowych gdybyśmy mieli same F-15?
... Od dwóch stron wałkujemy ten temat...
Cytat:
Co do MiG-31 w SP. LOL! Samolot który z odległości >10km jest w stanie niszczyć jedynie bombowce i pociski samosterujące, jako podstawa obrony przed myśliwcami?
? Skąd te rewelacje ?
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Cytat:
... Od dwóch stron wałkujemy ten temat...
[quote:1konf5h8]Co do MiG-31 w SP. LOL! Samolot który z odległości >10km jest w stanie niszczyć jedynie bombowce i pociski samosterujące, jako podstawa obrony przed myśliwcami?
? Skąd te rewelacje ?[/quote:1konf5h8]
Chociaż by stąd ( przepraszam że się wtrącam) ;) : http://www.konflikty.pl/a,325-1,Lotnictwo,MiG-31.html
Witia, pocisk klasy Phoenixa z racji swych rozmiarów ma ograniczone zdolności manewrowe. A o R-77 to jeśli połowa zadziała poprawnie będzie to sukces(doświadczenia Indyjskie z Rosyjską "jakością"). Pomijając fakt że ich ilość jest "porażająca". A ilość nosicieli wśród MiGów-31 równie duża, szacowana na kilkanaście egzemplarzy.
Już pomijam same zdolności manewrowe MiGa-31 który poza niezłym pułapem i Vmax wiele do zaoferowania nie ma.
A robiono testy, symulacje, atakowania celów wielkości myśliwca za pomocą R-33/37 ?
Witia, zakres dopuszczalnych przeciążeń. Porównaj dla ww rakiet i myśliwca. I weź pod uwagę że myśliwiec ma ~1Ma rakieta ze 2x więcej.