Re: WWmwE wersja 2.0 - Download
Czesc,
Czy w tym modzie nadal nie mozna rozgrywac bitwy w kampanii?
Jezeli w tej wersji WWmwE nie mozna samemu rozgrywac bitew, to mogli byscie mi dac linka do wczesniejszej wersji WWmwE, gdzie mozna rozgrywac bitwy w kampanii?
Gralem dawno temu w wersje beta i bardzo mi sie podobala. Czy naprawde az tak duzo sie zmienilo co do tamtej najstarszej wersji? Co sie zmnienilo? Prosze, mozecie opisac?
Dziekuje Wam bardzo!
Cytat:
Zamieszczone przez KamilW
Czesc,
Czy w tym modzie nadal nie mozna rozgrywac bitwy w kampanii?
Jezeli w tej wersji WWmwE nie mozna samemu rozgrywac bitew, to mogli byscie mi dac linka do wczesniejszej wersji WWmwE, gdzie mozna rozgrywac bitwy w kampanii?
Gralem dawno temu w wersje beta i bardzo mi sie podobala. Czy naprawde az tak duzo sie zmienilo co do tamtej najstarszej wersji? Co sie zmnienilo? Prosze, mozecie opisac?
Dziekuje Wam bardzo!
................... Ekhem.... <uspokaja się> Powiedz mi proszę, co jest napisane dużym, czerwonym, podkreślonym i pogrubionym tekstem ma początku pierwszego posta...?
Ostatnia wersja tego moda, w której można rozgrywać bitwy to 1.0 (1.1) ale są jednostki, przy których mod się wysypuje...
Po pierwsze, w pierwszym poscie nic takiego nie jest napisane, madralo. Tam jest tylko napisane na czerwono ze "bitwy w wersji 2.0 nie dzialaja". Sam sobie przeczytaj jak nie pamietasz. Nic tam nie ma o tym na ktorej wersji MOZNA rozgrywac bitwy, przepraszam bardzo. Bo w temacie "Wersja 1.0" tez jest cos takiego napisane ze bitwy nie dzialaja jezeli rozpakujesz Medievala unpackerem. Nie jest to jasne dla mnie, nie rozumiem dokladnia co to znaczy: ze nie mozna rozgrywac bitew czy ze bitwy historyczne nie dzialaja, bo ja wiem. Nie, nie wiem! Wszystko tak jakos piszecie bez sensu, bez logiki, bez struktury. Myslicie ze wszyscy moga czytac Wasze mysli. Sa ludzie ktorzy sie nie znaja na modach, na instalowaniu ich itd. Moze potrzebuja pomocy... Ludzie tak jak ja. Nie znam sie, nie siedze tez godzinami na tym piekelnym forum. Czemu mam przegladac tysiac stron forum skoro moge napisac jeden post i sie odrazu dowiedziec. Szukam, szukam, ale jak nie znajde, to zadaje pytanie.
Mozna ***** dostac! Pisze sie trzy pytania np., to ludzie tylko odpowiadaja na jedno. Czasami sie zastanawiam czy ludzie wogole czytaja to co inni napisali, kiedy odpowiadaja na posty.
Po drugie, jak juz tu napisalem, czytalem ze na 2.0 nie mozna rozgrywac bitew, ale pomyslalem ze hej, moze sie cos zmienilo w stosunku do pierwszego posta. Moze juz naprawili, moze zrobili modele, moze juz mozna grac w bitwy. Widocznie nie.
A teraz moglbym sie grzecznie spytac bez denerwowania Cie czy faktycznie jest az tyle tych bugow w tej wersji 1.0, takich ze np. klikniesz na jednostke swoja/wroga i Cie wywala?
Dziekuje z gory! Nastepnym razem nie denerwuj sie tak odrazu.
Są trzy wersje moda. 2.0, gdzie jest napisane, że bitwy nie działaja. wersja KO, gdzie jest napisane, że nowe jednostki nie działają. i wersja 1.0, gdzie jest napisane, że wypakowywanie gry powoduje problemy. Nie trzeba daleko szukać...
Zauważ, że gdyby coś się zmieniło, to w pierwszym poście zostałoby to odnotowane...
Wersja 2.0 jest przeznaczona do tzw. KO czyli do kampanii MP bez bitew (bitwy są rozgrywane automatycznie).
Taki stan rzeczy się nie zmieni dopóki nie zgłosi się modeler/skinner, który chciałby zrobić dla moda jednostki. Prace nad modem zostały (prawdopodobnie) zakończone. (czyli raczej sobie bitew w 2.0 nie rozegrasz, chyba, że ktoś zechce przejąc i dokończyć moda)
Co do wypakowywania gry. Nie trzeba znać się na modach by zrozumieć, że jeśli nie użyłeś "unpackera" to w/w sytuacja nie powinna zaistnieć. Dość logiczne moim zdaniem.
W 1.0 brakuje modeli niektórych jednostek co powoduje CTD przy próbie odpalenia bitwy z jedną z nich.
Dokładnej listy Ci nie podam, bo takowej niestety nie ma. Przyznam Ci, że próby rozgrywania bitew z Rusią kijowską i Litwą prawie zawsze kończą się CTD, bo komp zazwyczaj ma te niedziałające jednostki. (Ale nic nie stoi na przeszkodzie by rozgrywać bitwy automatycznie)
Ale jeśli masz zamiar grać tylko zachodnimi bądź południowymi frakcjami to raczej nie masz się czym martwić, szansa CTD jest mała.
Czy teraz rozwiałem Twoje wątpliwości?
Dzieki! Ale ja wlasnie chcialbym moda w ktorym moge rozgrywac bitwy samemu. W tym czesc frajdy! Rozumiem to z unpackerem, tylko raczej nie bylo w tamtym pierwszym poscie jasno o jakie bitwy ich chodzi. Gdyby napisali ze BITEW W KAMPANII NIE MOZNA ROZGRYWAC SAMEMU, TYLKO AUTOMATYCZNIE, to juz by byla inna sprawa. Ale napisali poprostu ze bitwy nie dzialaja. Ja tam nie wiem o ktore bitwy im chodzi. Moze im chodzi o bitwy historyczne tego moda, albo ze jak zainstalujesz mod i potem bedziesz chcial zagrac w czystego Medievala II to tam nie beda dzialaly bitwy. Nie wiem! Poprostu uwazam ze jak tu ludzie cos pisza, to w wiekszosci przypadkach pisza jak... :) No wiesz...
Dziwi mnie troszke to ze nawet w wersji 1.0 (czyli logicznie lepszej niz beta w ktora ja gralem dawno temu) cie wywala na pulpet bo nie ma modeli roznych jednostek. Ja gralem w pierwsza bete tego moda dawno temu i nie mialem raczej takich problemow z tego co pamietam.
Moze troche off topic, ale czy znasz moze inne mody w ktorych Polska jest dopracowana historycznie itd... Gralem juz w WWmwE, w OiM tez. Inni mi mowili o rosyjskim Renaissance TW (ale z tego nawet jeszcze nie ma oficjalnej bety), OiM II pod Medieval II(tez go jeszcze nie ma i chyba nie bedzie bo sie przeniesli na Empire), o HRR (ale slyszalem ze tam Polska nie dobrze przedstawiona) i Wojny Baltyckie (pelne bugow i wszystkich ciagle wywala albo wogole caly mod niz dziala). Znasz moze jeszcze inne mody dla mnie w ktorych mozna grac w kampanie i mozna grac samemu w bitwy? :)
Szczerze mówiąc nie. Jedyne mody, w które kiedykolwiek grałem to Third Age (przez jakieś 2 tygodnie) SS(przez 10 minut) i WWmwE od dość dawna :)
Gram w WWmwE tak długo, bo cały czas coś w nim zmieniam. np. u Mnie kampania zaczyna się w 1260 a nie w 1080 jak normalnie. Pozmieniałem całą masę rzeczy dzięki czemu gra mi się jeszcze przyjemniej. ;)
A co ty wiec w tym modzie tak zmieniasz ze sie w niego tak fajnie gra? I gdybys byl by taki uprzejmy i napisal jak i gdzie to mozna zmienic. Oczywiscie statystyki jednostek, to wiem jak sie je zmienia, ale reszty nie wiem.
I ostatnia rzecz: w ktora wersje WWmwE TY grasz?
Cytat:
Zamieszczone przez KamilW
A co ty wiec w tym modzie tak zmieniasz ze sie w niego tak fajnie gra? I gdybys byl by taki uprzejmy i napisal jak i gdzie to mozna zmienic. Oczywiscie statystyki jednostek, to wiem jak sie je zmienia, ale reszty nie wiem.
I ostatnia rzecz: w ktora wersje WWmwE TY grasz?
Ja gram w wersję 1.1
Raju, lista zmian byłaby dość długa, głównie dodanie/usunięcie prowincji, zmiana statystyk jednostek, początkowe relacje między frakcjami, miasta, które mają, kasa, ludność miast na początku. Jakbym miał Ci wytłumaczyć jak to wszystko się robi to by zajęło dość długo. To wszystko jest łatwe jak się już rozejrzy po plikach.
Poza tym, dla mnie coś może być fajne, a dla kogoś innego już nie.
Dla przykładu: bardzo osłabiłem Danię, Szkocję, Wenecję, Mediolan i Sycylię by odzwierciedlić ich słabość wobec innych krajów i by gra nimi na początku była desperacką próbą utrzymania się przy życiu.
W podstawce gry wkurzało mnie to, że często Milan podbijał Francję lub Szkocja Anglię. "Trochę" nierealistyczne.
W "Descr_strat" można bardzo ładnie dostosować początek kampanii do swojego widzimisię. (dać więcej/mniej hajsu, mniej/więcej jednostek, sakiewkę króla itd ale również miasta, budynki itd.)
Do tego w odpowiednim dziale są też poradniki do modowania gry, jak również na forum TWC zawsze Ci pomogą o ile umiesz angielski ;)
Mowiles ze wersja 1.0 wywala, zwlaszcza jezeli sie gra przeciwko Rusi Kijowskiej albo Moskwie. To Ciebie nie wywala w takim razie (skoro grasz)? Czy moze poprostu wszytkie bitwy rozwiazujesz automatycznie? Jak to jest?
Sorry no, ale chce sie jak najwiecej dowiedziec zanim sciagne byle co. My tu w Belgii (bo tam mieszkam) mamy jako chyba jedyny kraj na swiecie limit na download/upload i nie chcialbym sciagnac calego moda zeby sie potem samemu dowiedziec ze to kupa ***** :p.
Nie gram nacjami słowiańskimi tylko zachodnimi bądź południowymi jak Bizancjum czy Francja. ;)
Jeśli czasem zdarzy się, że będę musiał zawalczyć z np. Kijowem, to sprawdzam czy ma jakieś "nowe jednostki" (bo cześć ma z podstawki) jeśli nie ma żadnych podejrzanych jednostek to zapisuję grę i próbuję bitwę. Jeśli wywali to wczytuję i daję automat.