Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
a) Skutek: zwiększyły się jeszcze korki, drastycznie spadła przepustowość drogi. Bus pas przez większość czasu wieje pustką(jak często przejeżdża nim autobus?), a obok auta stoją w strasznych korkach. W cywilizowanych krajach zwiększa się przepustowość dróg. W III RP na odwrót.
Przecież wiesz ( mam taką nadzieję ) jak wygląda dojazd do pracy rano w Warszawie. Do tej pory ludzie jeżdżący autobusami dzielili przykry los stania w korku razem z kierowcami. Teraz umożliwiło się im szybszy dojazd.
Oczywiście zawsze jest coś za coś...
Cytat:
b) Czy to zwiększanie wydajności komunikacji miejskiej ma się odbywać kosztem transportu indywidualnego?
Cytat:
c) Po co "zwiększać wydajność komunikacji miejskiej" kosztem indywidualnej i "nakłaniać ludzi do podróżowania tym środkiem lokomocji"? Jakaś niechęć do samochodów? Jeżdżenie autobusem jest lepsze? Swoją drogą Bufetowa już nakazała władzy dać przykład i jeździć tylko autobusem? Czy może przygotowuje nowy przepis pasa jezdni wydzielonego tylko dla "ludzi władzy" ;) :?:
Nie zrozum mnie źle. Ja tylko powiedziałem jakie są cele tego założenia, co absolutnie nie oznacza, że jestem ich zwolennikiem.
A odnośnie samego cytatu, to na to wygląda ;) Ekoterroryści w trosce o dobro ziemi postanowili zadziałać i zmusić posiadaczy aut osobowych do częstszego zaglądania do środków komunikacji publicznej.
Cytat:
d) Bus pasy nie są ciągłe, w niektórych miejscach autobusy też muszą stać i czekać. To, co nadrobiły na bus pasie stracą pewnie tam, gdzie trzeba będzie się zatrzymać(już widzę kierowców chętnie puszczających autobusy z bus pasu ;) )
e) Zapewne wraz z tym zachęcaniem do podróżowania autobusami oddaje się do użytku mnóstwo nowych autobusów :lol:
;) tego niestety nie wiem
Cytat:
Przecież wiesz ( mam taką nadzieję ) jak wygląda dojazd do pracy rano w Warszawie.
W "stolycy" mam rodzinkę, czasem bywam ;) Wiem jak się jeździ, teraz wiem, że będzie jeszcze gorzej.
Cytat:
Do tej pory ludzie jeżdżący autobusami dzielili przykry los stania w korku razem z kierowcami.
Więc "coś z tym trzeba było zrobić", bo kierowcy są gorsi?
Cytat:
Teraz umożliwiło się im szybszy dojazd.
Pobożne życzenia. O ile "szybszy" jest to dojazd i czy koszt tego przyspieszenia nie przekracza korzyści?
Cytat:
Nie zrozum mnie źle. Ja tylko powiedziałem jakie są cele tego założenia, co absolutnie nie oznacza, że jestem ich zwolennikiem.
Już rozumiem. Myślałem, że znów chcesz zabawić się w "adwokata diabła" ;) A jak jakiś urzędnik czy polityk podaje jakiś szczytny cel, to trezba umieć patrzeć dalej i widzieć jaki cel jest rzeczywsity. Te deklarowane rzadko mają jakiekolwiek znaczenie ;)
Cytat:
A odnośnie samego cytatu, to na to wygląda Ekoterroryści w trosce o dobro ziemi postanowili zadziałać i zmusić posiadaczy aut osobowych do częstszego zaglądania do środków komunikacji publicznej.
"Zieloni", czyli niedojrzali czerwoni, znaleźli sobie nowe pole do "walki klas". Stare argumenty, że kapitalizm jest be się zużyły i mało kto je łyka, to się teraz walczy z kapitalizmem pod płaszczykiem "troski o środowisko". Chyba ekoterroryści nie powinni nami władać i mówić nam, jak mamy żyć?
Cytat:
tego niestety nie wiem
Jak jesteś z wawy to się pierwszy dowiesz ;)
Cytat:
"Zieloni", czyli niedojrzali czerwoni, znaleźli sobie nowe pole do "walki klas". Stare argumenty, że kapitalizm jest be się zużyły i mało kto je łyka, to się teraz walczy z kapitalizmem pod płaszczykiem "troski o środowisko". Chyba ekoterroryści nie powinni nami władać i mówić nam, jak mamy żyć?
i właśnie tu wychodzi brak logiki małych komuszków
oni chcą równości, wiec każdy powinien po równo stać w korku, a teraz mamy nierówność, bo w autobusach są uprzywilijowani, a w autach musza stać więcej, teraz w ramach walki o równość, powinni powalczyć o kierowców w autach
Cytat:
Do tej pory ludzie jeżdżący autobusami dzielili przykry los stania w korku razem z kierowcami. Teraz umożliwiło się im szybszy dojazd.
a gdzie równość? demokracja?
nie uważasz, że to zamach na święta demokrację?
Nie bo jeśli większość woli jeździć autobusami i zagłosuje też na ludzi związanych z lobby autobusowym to autobusy dostaną nawet własne autostrady a inne pojazdy nie - to jest włąśnie demokracja? :D sytuacja oczywiście hipotetyczna.
Cytat:
oni chcą równości, wiec każdy powinien po równo stać w korku, a teraz mamy nierówność, bo w autobusach są uprzywilijowani, a w autach musza stać więcej, teraz w ramach walki o równość, powinni powalczyć o kierowców w autach
Ależ ależ, toż to doskonała taktyka! Poczekają pewien czas jak ludzie zaczną psioczyć, to powiedzą że to jakaś liberalna grupa walcząca o lepsze środowisko ich do tego nakłoniła, wtedy przywrócą prawdziwą równość i ludzie będą zadowoleni z tego, że czerwoni o nich dbają.
Cytat:
Więc "coś z tym trzeba było zrobić", bo kierowcy są gorsi?
Wydaje mi się, że sposób myślenia władzy był następujący: skoro kierowcy i tak mają lipe, to przynajmniej ułatwmy życie ludziom korzystającym z komunikacji miejskiej. Może jak raz więcej ludzi się do niej przekona, a miasto zarobi na biletach.
Wszystko wydaję się logiczne ;)
Cytat:
Już rozumiem. Myślałem, że znów chcesz zabawić się w "adwokata diabła" ;) A jak jakiś urzędnik czy polityk podaje jakiś szczytny cel, to trezba umieć patrzeć dalej i widzieć jaki cel jest rzeczywsity. Te deklarowane rzadko mają jakiekolwiek znaczenie ;)
A masz jakąś teorię ?
Cytat:
Jak jesteś z wawy to się pierwszy dowiesz ;)
Jestem z Tarnowa, ale wiem jak wygląda ruch po mieście rano w Krakowie i Warszawie. Istny Sajgon
Cytat:
nie uważasz, że to zamach na święta demokrację?
I Ty Darku wierzysz w równość ?! ;)
Cytat:
Wydaje mi się, że sposób myślenia władzy był następujący: skoro kierowcy i tak mają lipe, to przynajmniej ułatwmy życie ludziom korzystającym z komunikacji miejskiej.
I zróbmy kierowcom jeszcze większą lipę ;) :?:
Cytat:
Może jak raz więcej ludzi się do niej przekona, a miasto zarobi na biletach.
A straci na czym innym. Znów przelewanie z pustego w próżne.
Cytat:
Wszystko wydaję się logiczne
A mnie się poczynania władzuchny wydają całkowicie sprzeczne ze słowem "logika". Są wręcz systematycznie jej antytezą. Chyba, że spojrzymy na drugie dno - wtedy jak najbardziej logika jest widoczna.
Cytat:
A masz jakąś teorię ?
Trzeba dostrzegać nie tylko to, co widać, ale i to, czego na pierwszy rzut oka nie widać ;)
Cytat:
Małe komuszki są właśnie bardzo logiczne(w swych chorych umysłach), tylko nie wyrażają otwarcie swych intencji. Nienawidzą samochodów i transportu indywidualnego. Walczą z nim na wszelkie sposoby. Dla komucha sam fakt, że ktoś może sobie, nawet zwykły prol, wsiąść do swojego pięknego auta(ach jeszcze może być ono zindywidualizowane!) i pojechać sobie w świat, gdzie dusza zapragnie, to coś, co się nie mieści we łbie. Taka samowolka bez żadnej kontroli i pozwolenia władzy? Dla kolektywisty to niedopuszczalne. Koleje, autobusy, tramwaje i inny transport grupowy, o to co innego ;)
Cytat:
Jw. Furą to się może rozbijać co najwyżej partyjny bonzo. A przeciętniakowi trzeba takie pomysły wybić z głowy.
Cytat:
Nie bo jeśli większość woli jeździć autobusami i zagłosuje też na ludzi związanych z lobby autobusowym to autobusy dostaną nawet własne autostrady a inne pojazdy nie - to jest włąśnie demokracja? sytuacja oczywiście hipotetyczna.
Tak właśnie na tym polega prawdziwa nieskrępowana demokracja. Totalitaryzm większości. Stąd jest to ustrój skrajnie głupi i niemoralny.
My tu się pierdołami martwimy, a ludzie nie takie problemy mają:
http://fakty.interia.pl/prasa/news/pies ... 1377406,16
Faktycznie wyglądają na niebezpieczne:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... yk_620.jpg :lol:
I muszę, na nich pracować, do tego trzeba zap.... na policjantów, wojskowych , całą armię urzędników po ZUS- ach, ....-ach itd...I dziwić się, że ludzie jak mają możliwość wyjeżdżają z tego kraju ;) Gdyby człowiek wiedział, co zgotują temu krajowi tzw. elyty, zostałby w wojsku np. na kontrakt ;)
Cytat:
Resort dodaje, że górnicy, opłacając taką samą składkę, otrzymują emerytury dwukrotnie wyższe od pozostałych grup zawodowych, a świadczenia te będą im przysługiwać nawet 22 lata przed ukończeniem wieku emerytalnego. Jolanta Fedak zauważa też, że system ubezpieczeń społecznych zawsze będzie wymagał dotacji z budżetu, utrwali się też odrębność sektora górniczego, utrudniając zmiany na rynku pracy. Resort wylicza ponadto, że gdyby górnicy przechodzili na emerytury pomostowe, to budżet rocznie oszczędzałby 8 mld zł. W latach 2010–2012 odpowiednio: 8 mld zł, 8 mld zł i 7,9 mld zł.
http://biznes.onet.pl/rzad-nie-zmienimy ... rasa-detal
Ten artykuł o górnikach można by też zadedykować naszym forumowych "ślonzokom" ;)