Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
A przypadkiem nie powstaje fanowski Baldur's Gate na silniku Dragon Age?
Wersja do druku
Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
A przypadkiem nie powstaje fanowski Baldur's Gate na silniku Dragon Age?
Jak powstanie to będzie wydarzenie, ale pamiętam nie tylko takie przymiarki do Baldura :) Czy wiesz że podczas wczytywania lokacji itp. w drugiej części Baldura z dodatkiem, pojawiał się napis, zachowaj postać by zagrać w Neverwinter Nights?Czy wiesz, że ukazała się wersja Baldura po drugiej części z Tronem Bhaala? Tzw. klapa całkowita? Dlatego widząc co oferuje engin gry, lokacje, przemieszczanie się w terenie, rozwój postaci( podejrzewam że silnik gry nic do tego nie ma), jestem zdystansowany do takich przedsięwzięć.
Mnie chodziło normalną, nie fanowską modernizację gry...
Nie pisało NWN tylko zachowaj, aby kontynuować przygodę czy jakoś tak ;) To było jedno z moich największych rozczarowań w NWN, gdy się okazało, że nie da się kontynuować (drugim rozczarowaniem była wątpliwa jakość NWN ;)). Jeszcze podczas tworzenia NWN zapowiadali, że będzie można ale w końcu z tego zrezygnowali :( Może i dobrze, bo jako że Tron Baala kończyłem na poziomie coś koło 25-30, to w NWN jako przeciwnicy musieliby chyba występować bogowie (i to stadami).
Znalazłem linka do tego moda -> http://www.gamersnexus.net/bgr-home
Obawiam się tylko, że projekt jest zbyt duży żeby kiedykolwiek został skończony :(
Ostatnio czytałem, że Mass Effect 2 ukończyła tylko połowa graczy, która rozpoczęła granie (BioWare gromadzi statystyki poprzez Cerberus Network) i co się potem czepiać twórców, że dzisiejsze gry są coraz krótsze (swoja drogą ciekawe ile ukończyło DAO, skoro jego przejście to ca. 50h grania).
Dokladnie bylo napiasne zeby zachowac postac do gry Neverwinter Nights;)Cytat:
Nie pisało NWN tylko zachowaj, aby kontynuować przygodę czy jakoś tak
ech... czytalem o tym, coraz bardziej przekonuje sie do pomyslu spuszczenia atomowki na USA. Albo chociaz uzycia jakiegos wirusa na amerukanskich dzieciakach. Bo to ich wina, ze to co dostajemy to trudna nazwac ambitnymi grami:(Cytat:
Ostatnio czytałem, że Mass Effect 2 ukończyła tylko połowa graczy, która rozpoczęła granie (BioWare gromadzi statystyki poprzez Cerberus Network) i co się potem czepiać twórców, że dzisiejsze gry są coraz krótsze (swoja drogą ciekawe ile ukończyło DAO, skoro jego przejście to ca. 50h grania).
Ale o co chodzi?Cytat:
Czy wiesz, że ukazała się wersja Baldura po drugiej części z Tronem Bhaala? Tzw. klapa całkowita?
Oj z tego co wiem to nie do konca tak jest. Ktores studio ma prawa do marki BG, tylko ani sie nie kwapi zeby je sprzedac, ani zeby zrobic kontynuacje (nie pamietam ktore). Co do samej kontynuacji to co pewien czas komus sie cos wymsknie o BG3, a ostatnio nawet poszly ploty, bo ktorys z szefow tejze firmy rzucil tekst, ze beda wskrzeszac stare legendy;) No i co jakis czas ktos rejestruje domeny dla BG3... Moze jestem łatwowierny, ale wierze, ze ktos zrobi kontynuacje! Tylko jesli mowie kontynuajce to mi sie poprostu sni taka gra, wktorej odwiedzimy stare lokacje, spotkamy znajomyc z BG, o fabule, klimacie itd to nie wspominam, ze musialoby to byc na wysokim poziomie;) Chociaz, jesli klimat i fabula bylaby dobra, to nwet moglbym bigac po Faerunie dzieckiem damy na to Dziecka Bhaala i Aeri;) Ech, moze kiedys sie doczekam:PCytat:
Niestety, z przyczyn prawnych nikt na razie nawet i tego, czy aż tego, nie może uczynić...
Nie będę się sprzeczał, bo grałem ostatnio w BG2 z 6-7 lat temu, ale wydaje mi się, że w momencie wyjścia BG2 nie była jeszcze znana nazwa NWN - może w ToB już tak pisało.Cytat:
Dokladnie bylo napiasne zeby zachowac postac do gry Neverwinter Nights;)
Swoją droga muszę sobie kupić reedycję, bo przez te wszystkie lata zgubiłem wszystkie 12 płyt :( Pomyśleć, że za oryginał BG1 zapłaciłem w 1995r. 159 zł - nawet dziś byłoby to dużo :)
Cytat:
Kiedy to wynika z tego, że w gry właśnie grają ludzie coraz starsi, którzy nie mają czasu gier kończyć - tak jest nie tylko w USA tylko na całym świecie. Baldur's Gate czy zwłaszcza Fallout przecież też były robione na rynek amerykański głównie. Rynek gier komputerowych cały czas ewoluuje i już w tej chwili widać, że niebawem będą się pojawiać z jednej strony gry o coraz bardziej skomplikowanych fabułach (vide Heavy Rain chociażby), z drugiej strony nie muszą być zbyt długie a mechanika powinna być maksymalnie prosta - ludzie traktują gry jak interaktywne filmy i nie specjalnie ich interesuje czy miecz jest +1 czy +5 (już nie pamiętam o jakiej grze to pisali - chyba Prince of Persia któryś - kilkadziesiąt procent graczy przez całą grę nie użyło innej broni niż podstawowa :)). Zresztą już ME2 jest krokiem w tą stronę.Cytat:
ech... czytalem o tym, coraz bardziej przekonuje sie do pomyslu spuszczenia atomowki na USA. Albo chociaz uzycia jakiegos wirusa na amerukanskich dzieciakach. Bo to ich wina, ze to co dostajemy to trudna nazwac ambitnymi grami:(
Zapewne o BG: Dark Alliance na konsole. Ale to był H'n'S a nie RPG.Cytat:
Zamieszczone przez Volomir
Chyba część praw ma BioWare, a część jacyś pogrobowcy Interplay, stąd problem zdaje mi się.Cytat:
Niestety, z przyczyn prawnych nikt na razie nawet i tego, czy aż tego, nie może uczynić...
Oj z tego co wiem to nie do konca tak jest. Ktores studio ma prawa do marki BG, tylko ani sie nie kwapi zeby je sprzedac, ani zeby zrobic kontynuacje (nie pamietam ktore).
Na 100% bylo tak napisane;) Zreszta, na plycie z BG2 byl filmik zapowiadajacy NWN;)Cytat:
Nie będę się sprzeczał, bo grałem ostatnio w BG2 z 6-7 lat temu, ale wydaje mi się, że w momencie wyjścia BG2 nie była jeszcze znana nazwa NWN
Znam to;) ja tez dalem 159 zl za BG2, ale plytki si porysowaly... Dlatego kupilem reedycje na jednej plycie DVD za 30 zl:PCytat:
Swoją droga muszę sobie kupić reedycję, bo przez te wszystkie lata zgubiłem wszystkie 12 płyt Pomyśleć, że za oryginał BG1 zapłaciłem w 1995r. 159 zł - nawet dziś byłoby to dużo
Wiem, ze coraz wiecej starszych osob gra w gry. Ale jak dla mnie takie nieprzechodzenie gier i przede wszystkim uproszczenia to wina amerykanskich dzieciakow. Bo to one nadal sa najwiekszm targetem. A wymagania dotycza przede wszystkim grafiki i zrecznosciowej rozrywki... Takie jest moje zdanie na ta sprawe.Cytat:
Kiedy to wynika z tego, że w gry właśnie grają ludzie coraz starsi, którzy nie mają czasu gier kończyć - tak jest nie tylko w USA tylko na całym świecie. Baldur's Gate czy zwłaszcza Fallout przecież też były robione na rynek amerykański głównie. Rynek gier komputerowych cały czas ewoluuje i już w tej chwili widać, że niebawem będą się pojawiać z jednej strony gry o coraz bardziej skomplikowanych fabułach (vide Heavy Rain chociażby), z drugiej strony nie muszą być zbyt długie a mechanika powinna być maksymalnie prosta - ludzie traktują gry jak interaktywne filmy i nie specjalnie ich interesuje czy miecz jest +1 czy +5 (już nie pamiętam o jakiej grze to pisali - chyba Prince of Persia któryś - kilkadziesiąt procent graczy przez całą grę nie użyło innej broni niż podstawowa ). Zresztą już ME2 jest krokiem w tą stronę.
W sumei moglo i o to chodzic:PCytat:
Zapewne o BG: Dark Alliance na konsole. Ale to był H'n'S a nie RPG.
Dla sympatyków Faerunu i Drizzta...Z dwa miesiące temu ukazało się spolszczenie do Region of Terror- mod kompilujący dzieje drowa w oparciu o twórczość Salvadore...Zainteresowani wiedzą o co chodzi ;)
http://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=5318
Oczywiście mod chodzi pod omawianą modyfikacją konwertującą 1 i 2 w jedną część, w tym wypadku zmiany widać od lochów Irenicusa :) Tyle można zmieścić, według listy i mi udało się te mody zainstalować, polskojęzyczne, prawdziwa wielka megamodyfikacja zawiera 260 modów, ale trzeba znać perfekcyjnie angielski ;)
http://img26.imageshack.us/img26/7693/baldurek01.jpg
Zastrzelę z Magicznego Pocisku, usmażę Kulą Ognia i rozszarpię po przemianie w Zabójcę!! Nie wiesz, że sesja się zbliża!? :P
Sesja sesją, wiadomo, są kierunki gdzie jest niezła rzeźnia ;) Ale czy wspomniałem że naprawili Worldmapę scalającą 1 i 2 w jedną całość można bez błędów w grze z Drizztem spotkać się, jak doinstalujesz moda Drizzt Sagę i w pierwszej części udasz się na Daleką Północ, by.... :DCytat:
Zamieszczone przez Cichor
Niech Cię Dziewięć Piekieł pochłonie!! :twisted: