Moim zdaniem generałów można "kraść" nawet sojusznikowi jak i zabijać kupców i burzyć budynki zabójcą. Że, atak na flote/blokada portu to agresja jest chyba jasne.
Wersja do druku
Moim zdaniem generałów można "kraść" nawet sojusznikowi jak i zabijać kupców i burzyć budynki zabójcą. Że, atak na flote/blokada portu to agresja jest chyba jasne.
Jestem tego samego zdania, według mnie działania agentami nie powinny być uznawane za złamanie paktu. Mowie tu o kupcach, zabójcach i księzniczkach.
Agentura może działać. Wojska rzecz jasna nie.
viewtopic.php?f=6&p=35464#p35464
a ja mam pytanie czy przedmiot dyskusji (a raczej zaczątek dyskusji bo przedmiotem są racze osobiste animozje ;) ) odbywającej się pod powyższym linkiem dodać do regulaminu? I jeśli tak to w jakiej postaci?
ja bym był za tym aby takie ustawienie jednostek było uznane za zerwanie pona i chęć pomocy sojusznikowi co automatycznie dawałoby możliwość ataku na zgrupowanie sojuszniczych jednostek bez względu na sytuację dyplomatyczną na forum.
ogólnie zainteresował mnie temat bo szczerze przyznam, że pare godzin temu sam zaproponowałem sojusznikowi podobny manewr choć po głębszej analizie uważam, że nie powinna być to dozwolona praktyka.
A ja mam pytanie troche z innej beczki - będzie teraz jakaś nowa kampania ? Bo jak to zwykle za późno się sprężyłem a chciałbym zagrać swoją pierwszą na tym forum kampanie :oops:
Temat z zastępstwami przeszukaj, tam jest wolna Szkocja w nowej wk26 na modzie WWMWE, gdzie dopiero 3 państwa zrobily swoją ture.
Do regulaminu zostały dodane kwestie oddane ostatnio pod głosowanie. A więc:
1)obowiązuje zakaz burzenia budynków w oblężonych osadach
2)dozwolone jest atakowanie krucjatą chrześcijańskiego kraju, pod warunkiem, że ten ostatni wspomaga w sposób czynny kraj muzułmański(pomoc wojskowa, przepuszczanie armii przez własne tereny etc.).
Punkt 1 obowiązuje wszystkie ko, punkt 2-nowo powstałe oraz te, w których krucjata nie została jeszcze zwołana. W innych ko, punkt ma wchodzić w życie, po zwołaniu kolejnej krucjaty.
pytanie 1 , kto głosował w tych kwestiach? moderatorzy? prosty lud? był jakiś temat?(znowu coś przegapiłem..?)
Obie są wątpliwe, a już było pare(naście) ko które pokazały że jakieś ograniczenia na krucjaty nic nie dają, bo jak już pójdzie , to ino roz i wszędzie, więc albo wogóle bez nich, albo na ściśle określonych warunkach, takie ogólniki powinny pójść do kosza.
pytanie 2, czemu nie wolno mi niszczyć budynków które sam wznosiłem w jakiejś prowie w obliczu jej utraty? przecież ja to zbudowałem i to do mnie samego należy decyzja czy zagram fair i oddam jak jest, czy też nie i porozwalam wszystko bo potrzebuje kasy gdzie indziej itd.. Zawsze było to w gestii gracza, a nie odgórnie nakreślane..
Podsumowując obie nowowprowadzone reguły są wg mnie nie przemyślane i albo "ktoś" wystąpi z inicjatywą utworzenia nowego regulaminu(a może dwóch zależnie od ko, i decyzji graczy w tej kwesti) który jasno będzie określał status krucjat, itd, jak i definitywnie położy kres wszystkim wątpliwościom dot niszczenia budynków itd..(odrazu mówie że nie nadaje się do grona które mogło by stworzyć ów regulamin, proponowałbym najstarszych graczy...)
Bylo głosowanie przez 2 tyg Panie Hipokryto i obie zasady przeszły przytłaczającą ilością głosów.
Pan Hipokryta chyba zapomniał, jak pluł się do Mefista w wk25, że ten zburzył budynki w miastach i w dodatku Pan Hipokryta twierdził, że sam tego nie robi.
Tak jak już Marat wspomniał, głosowanie było przez dwa tygodnie. Oddanych zostało ponad 20 głosów(jeśli weźmiemy pod uwagę, że graczy w ko jest obecnie około 40, to głosowała ponad połowa), z czego 17 opowiedziało się za wprowadzeniem w życie tych zasad. A to, że nie zauważyłeś tego tematu to już tylko i wyłącznie Twoja sprawa ;)
Zasady są dobre. Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdzie ktoś w obleganym przeze mnie mieście burzy całą możliwą do zburzenia infrastrukturę. Dodam tylko, że w kilku ko ten punkt został dodany z inicjatywy samych graczy, a to o czymś świadczy. Z kolei zasada 2 blokuje możliwość wykorzystania luki w zasadach. Bez tego państwo chrześcijańskie sprzymierzone z muzułmanami byłoby bezpieczne od ataków krucjatą, a tak......wiadomo.
Krytyka Twoja, Abu Yussufie jest niekonstruktywna, i dlatego pomysł stworzenia nowego regulaminu uważam za nieodpowiedni.