Cytat:
A ja nie wątpię, bo w tamtych czasach i młodsi popisywali się nie lada wyczuciem sytuacji i potrafili zrobić dokładnie to, co dawało najlepsze wyniki
Jeden dowód na to, że x.Wiśniowiecki dla korzyści politycznych nową wiarę przyjął albo wykaż jakie profity uzyskał. Dałem Ci kilka poszlak potwierdzających to, że nie ma oparcia teza"Neofita, bo polityk."
Cytat:
Pamiętajmy, że potęga Rzplitej - jeśli kiedykolwiek istniała - miała swe korzenie w wielokulturowości szlachty i tolerancji.
Co to ma do Jaremy? Przecież jak już pisałem nie on ją przekreślił. Jak już kogoś obwiniać o naruszanie tolerancji to Zygmunta III.
Cytat:
Bo jego harce doprowadziły do wojny domowej
Jak? Wielu bym oskarżał o przyczynienie się do wybuchu powstanie Chmielnickiego ( Wladysława IV, Jerzego Ossolińskiego) ale by konkretnie x. Jeremiego?
Cytat:
Ja po prostu uznaję Jeremiego, za najgorszego z nich
Tylko pytanie dlaczego? Konkrety!!
Cytat:
Kolego, wcale nie napisałem, że Jeremi zrobił to samo co Boguś, tylko że był kanalią równą litewskiemu magnatowi
Bo?? Bo tak napisał Jasienica?
Cytat:
No ale nie robił tego w imię dobra wspólnego, nieprawdaż?
Czyli by działać bezinteresownie to powinien nic nie czynić?
Zapytam więc jak rozumiesz ten fakt:
- przyłączenie się o regimentarzy przed klęską Piławiecką (mimo, że w jego obozie było więcej wojska niż u regimentarzy) i korne znoszenie przytyków dzieciny, łaciny i pierzyny.
Cytat:
ego wojska używane były także w sporach z sąsiadami.
Prawdo to! Tylko w Polsce a zwłaszcza na Rusi tak się prawo egzekwowało. Większość sporów wynikała też z "burdelu" w nadaniach królewskich - wiele ziem było nadane kilku osobom naraz. W Rzplitej nie było innej możliwości egzekwowanie prawa "zebranie partyji" czy też prywatnej armiji. Robili tak wszyscy lub prawie wszyscy. Takie czasy.
Cytat:
Poza tym posiadał je do ochrony własnych włości i dla zbudowania własnej pozycji wśród magnatów, pomiędzy którymi - chyba nie zaprzeczysz - dochodziło czasem do regularnych wojen.
I winny temu jest Jeremi? Pewnie za największą prywatną wojną I Rzepy - między Sapiehami i Radziwiłłami też stał Jarema (furda, że już nie dawno był zimnym trupem). Więcej konkretów mniej lania wody panie Onfuryj.
Cytat:
No jasne, że wojny z Turcją były mu nie po drodze, bo jego włości leżały tuż obok władztwa Chana Krymskiego, więc tylko wojna z nim się liczyła
Wojna z Turcją = Wojna z Chanatem Krymskim. Wojna z Turcją była nam nie potrzebna, nie mieliśmy zbytnio szansy jej wygrać za to wojnę z Chanatem należy ocenić jak najlepiej - zlikwidowanie powodu dla, którego powstała i istniała kozaczyzna oraz wielkie armie prywatne na Rusi. Nie licząc już nawet setki istnień uratowanych przed wzięciem w jasyr.
Zastanawia mnie podkreślone zdanie z Twojej wypowiedzi.. Skąd wysuwasz takie wnioski?
Cytat:
A to z kolei jego największy grzech - nie sama kolonizacja, a sposób jej prowadzenia i plany odnośnie Kozaków
Co złego było w kolonizacji prowadzonej przez Wiśniowieckiego? I powiedz mi ( osobie, która przeczytała cztery biografie x. Wiśniowieckiego) jakie były jego plany co do Kozaków?
Przy okazji
Cytat:
A Jasienica bajek nie napisał
:D
Książki Jasienicy nie mają zbyt dużo wspólnego z "poważną historią". I czasy na to nie pozwalały ani też forma w jakiej pisał. Chwyć jakieś opracowanie naukowe dotyczące czasów Chmielnickiego.
Cytat:
A Ty znów z tym Jasienicą.
Bo też Jasienica to taki bardzo kłopotliwy autor każdy historyk Ci to powie.