Re: GALERIA WOJOWNIKÓW! (starożytność - XXI wiek)
Zbrozlo - co to za armia, trzeci od prawej w górnym?
Bronti skąd masz te obrazki?
Cytat:
Zamieszczone przez Bronti
Akurat ten kawalerzysta to Kałmuk w sortcie mundurowym z różnych jednostek.
http://www.rp.pl/artykul/275929,382029_ ... nikow.html
U mnie ten trzeci od prawej u góry to partyzant titowski.
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Mam pytanko, czemu nie pojawiają się obrazki żołnierzy rzymskich, czy innych bardziej cywilizowanych nacji ? ;) zauważyłem, że linkujecie głównie barbarzyńców albo koczowników.
Wg mnie Germanie czy Galowie to też narody cywilizowane. Przykładem jest mydło i urządzenia rolnicze nieznane ''cywilizowanym'' Hellenom i Rzymianom. :)
Co do Sasanidów, Persów itp. to nie tacy zacofani koczownicy, lecz narody bogatsze od zachodnich sąsiadów. Sam Aleksander Wielki po podboju giganta stwierdził, że Arystoteles i inni wybitni Grecy nie widzieli przepychu Babilonu kiedy nazwali Persów barbarzyńcami. Nie pamiętam sum dokładniej ale kiedy Aleksander wyruszał na wyprawę, koszt dla całej armii wynosił jakieś kilkaset talentów. Po podboju Persji zdobył kilkaset tysięcy. :)
Miło mi znów gościć na forum. Niedawno wróciłem z Paryża. Mam parę ciekawych rzeczy do galerii. Odwiedziłem największe muzeum wojska - Musée de l'Armée, a także miejsce spoczynku Napoleona I Bonaparte w Pałacu Inwalidów. Postaram się pozamieszczać tutaj eksponaty ktróe sfotografowałem.
Jeden mały skrót z wizyty w tym muzeum:
http://img188.imageshack.us/img188/7282/paris07.jpg
KLA w kwestii formalnej bo to nie miejsce dyskusji na ten temat, barbarzyńca początkowo oznaczał kogoś kto mówi innym niezrozumiałym językiem/mową - tak jak nasz Niemiec :D To zmieniło potem znaczenie, i chyba Owidiusz ostatni raz używa tego słowa w pierwotnym znaczeniu gdy pisze, ze tam na zesłaniu to on jest barbarzyńca :D
Mam małą prośbę - zamieszczaj obrazki w jednym poście i najlepiej w formie miniaturek, jeśli są duże żeby strony nie przeciążały. :)