-
Re: Medieval XL - mod
Wow, bardzo miła recenzja :). Powoli już traciłem nadzieje na jakikolwiek odzew.
Co do treści. Odnośnie interfejsu to jest on domyślny z kilkoma poprawkami np w custom battle są do wyboru wszystkie nacje, a ekran wyboru nacji nie wysypuje się, jednak okraszone jest to błędami związanymi z nie poprawnym wyświetlaniem się przycisków w menu. Nie zajmowałem się tym ponieważ nie wpływa to na rozgrywkę i wolałem się skupić na innych aspektach, ale przyjdzie na to czas :). Odnośnie unit_cardów i ikonek to brakuje ich dla Serbii, Litwy i chyba Węgier (jak zauważyłem niestety dopiero po uploadowaniu moda jest również problem z nacjami buntowniczymi, ale to można bardzo łatwo obejść poprzez skopiowanie plików z ui\units\każda_z_nacji do ui\units\slave i podobnie dla ikonek). Spora ich część jest delikatnie mówiąc nie za dobra :) Wynika to z tego, że niestety nie za bardzo wychodzi mi ich robienie więc starałem się kopiować z modów wraz z jednostkami, ale niestety nei zawsze było to możliwe (np ikonki Danii są nie za dobre). Było by super gdyby znalazła się osoba, która chciałaby nad tym popracować (jakiś czas pomagał mi Blood_187, ale coś mu wypadło i teraz nie ma czasu na modowanie). Sprity również są do poprawy, choc w zasadzie nei bardzo wiem dlaczego tak się dzieje, bo wydawało mi się, że powinno być ok, w kolejnej wersji moda (która niebawem, o ile będzie jakieś zainteresowanie) zostanie to poprawione. Na twcenter znalazłem jakiś ich generator, ale jeszcze go nie testowałem.
Opisy jednostek, też planuję uaktualnić "kiedyś".
Co do przycisku to niestety nie wiem o co chodzi i nie kojarzę tematu.
Zabrałem się już za zmiany w budynkach (czas budowy i ich cena oraz dodanie kowala do wymogów w rekrutacji). Co do nowych to chciałbym ich dodać kilka może kilkanaście, ale ma to mniejszy priorytet :). Również było by super gdyby ktoś chciał z tym pomóc (nie ukrywam, że ejst taki Pan na Ar... który dobrze się na tym zna :P).
Statystyki.....
W zasadzie w całości są koipowane z Bellum i całkowiecie się z tobą zgadzam, że są zbyt zręcznościowe, ale nie mam pomysłu jak by to zrobić żeby było inaczej. Jeśli chciałbyś się tym zając to było by wspaniale. Całkowicie akceptuję twoje wytyczne, a jakieś szczegóły możemy ugadać na Skype lub gg. Służę pełną pomocą w wdrażaniu twoich pomysłów. Napisałem kilka programów, które ułatwiają zabawę z EDU więc chętnie Ci je udostępnię, albo napiszę jakieś inne dedykowane pod twoje wymagania.
PS
Bardzo cieszę sie, że mod Ci się podoba i dziękuję za chęć pomocy oraz za sam fakt, że chciało Ci sie go pobrać i zagrać.
Co do wersji 2.0 to planuję jeszcze :
- dodać Kipczaków i wtedy zostaną jeszcze 2 wolne sloty na nacja. Co proponujecie ? Ja zastanawiam się nad: Norwegią, Bułgarami znad Wołgi, Armenią, Syrią, Czechami, Norwegią, Burgundią, Krzyżakami (jako emergency). Jestem otwarty na propozycję (prosiłbym jednak o jakąs argumentację przemawiającą za konkretną nacją.
- uaktualnienie unit_cardów i ikonek
- zrobienie instalatora
- poprawienie ewentualnych błędów
- dodanie kilku prowincji (choć nie mam pomysły jakich, jeśli uważacie, że gdzieś coś jeszcze powinno się znaleźć to dawajcie)
- chciałbym również poprawić rooster Litwy, bo uważam, że jest nie za dobry (jeśli macie pomysł na niego to też proszę o pomoc)
-
Dlatego tak jak mówiłem, braków w interfejsie i unit cardach nie zarzucam Twojemu niedbalstwu tylko małej ekipie i wczesnej fazie wydania moda :D Z czasem się to wszystko ogarnie ;D
A ten przycisk to godło państwa w prawym rogu ekranu, jak się je kliknie to podświetla nasze i wrogie jednostki, ale to pytanie już nieważne, obecnie już działa.
Ze statystykami już zacząłem się bawić i powoli tworzę własny system. Punkty za pancerz i tarczę opieram na wyglądzie jednostki w modzie, a wartość obrony wręcz o to co już jest(wszystkie jednostki z automatu dostały plus 2) plus jakieś historyczne info. Przykładowo lekka kolczuga daje 7 punktów pancerza, a ciężka kolczuga daje 10 obrony za pancerz, koń z kropierzem i lekkim opancerzeniem daje dodatkowo plus 3, wartość obrony za tarczę w zależności od jej wielkości. Daje to efekt w którym Polscy Drużynnicy mają obronę o takiej wartości 10/8/5, a rycerze feudalni 13/7/5. Najwięcej obrony za pancerz otrzymują te jednostki, które mają zbroje płytowe (15 punktów za pancerz), parę ich się uchowało (rycerscy kawalerowie Węgier). Ciężkie, opancerzone konie bojowe wschodu dają aż 5 dodatkowych punktów do pancerza. Oczywiście o tym systemie, co za ile itd. mógłbym się jeszcze długo rozpisywać, ale chciałem dać jakieś pojęcie jak to ma wyglądać. To wszystko podane wyżej może jeszcze oczywiście ulec zmianie, ale póki co na tym bazuję i na tej podstawie będę modyfikował wartości.
Tutaj jest taka małą próbka z przerobioną Polską i Węgrami:
http://www.gamefront.com/files/21806085 ... r_unit.txt
Warto zwrócić uwagę na liczebności oddziałów. Ciężka i średnia jazda jest nieliczna (60), ale bardzo potężna, lekka jazda ma większe oddziały (80), ale jej zadaniem jest wspieranie ciężkiej jazdy i piechoty. Włócznicy (200) i pikinierzy (250) są bardzo liczni i potrafią zatrzymać, a nawet pokonać ciężką jazdę. Piechota ofensywna dzieli się na rycerską i ciężkozbrojną (100) oraz tą mniej profesjonalną, ale posiadającą ciężkie bronie (150). Strzelcy liczą po 120 ludzi w oddziale.
Pozmieniałem także mocno wartość szarży, nawet konni łucznicy mają większą premię niż wcześniej (obecnie od 4 do 8) w zależności od dosiadanych koni. Dzięki temu nawet najlżejsi konni łucznicy mogą w ostateczności zaszarżować (w końcu impet nawet lekkiego konia jest ogromny), ale oczywiście poniosą przy tym ciężkie straty z powodu niskiej obrony i atakowi wręcz.
Co do wolnych slotów to skoro dodano już takie państwa jak Serbia, czy Bułgaria to bardzo chętnie widziałbym Czechy, zawsze mi ich bardzo brakowało, a przecież skład ich armii może być bardzo ciekawy. Ujrzałbym także bardzo chętnie Szwajcarię z jej chłopsko-mieszczańskim wojskiem i trudną sytuacją do rozwoju :D Nie pogardziłbym także Burgundią, dosyć ciekawa nacja z ciekawą historią.
-
Bardzo mi się ten mod spodobał,i widać że ma potencjał,praktycznie ciężko cokolwiek dodać po tak obszernej recenzji KAM'a,więc ja tylko dodam że według mnie jest za dużo rebelii,dużo rebelii daje większe możliwości graczowi,który jak wiadomo lepiej sobie z nimi radzi niż komputer.
Jak trochę pogram więcej to postaram się coś jeszcze napisać ;)
-
Mod bardzo ciekawy. Tez widzialbym w nim Czechy i może Krzyżaków? Generalnie mod bardzo mi sie podoba, mimo że nie jestem zwolennikiem modów obejmujacych wielkie obszary Europy. A myslałeś moze, żeby poprzerabiać ten dodatek do Medievala Teutonic (Krzyżacy, Litwa, Ruś itd.)?? Marzy mi się taki mod , ale z maksymalna iloscia prowincji (czyli bodajże 200) i takimi krajami jak Polska, Litwa, Pomorze Zachodnie, księstwa ruskie, Tatarzy, Krzyżacy i ewentualnie jeszcze Brandenburgia,Czechy,Węgry. W przypadku Polski mozna byloby sie nawet pokusić o stworzenie najwiekszych księstw dzielnicowych. Wiem, że byl polski mod Wojny Bałtyckie, ktory obejmowal niektore przeze mnie wymienione państwa, ale nie mial on 200 prowincji. Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za tego moda.
-
Taki Mod na Teutonica byłby fajny ale wymagałby niesamowitego nakładu pracy
-
Wasze opinie nieco mnie zmobilizowały i dodałem część brakujących sprite'ów i unit cardów, niestety ikonki nadal mnie wnerwiają i mam z tym problem.
Co do moda pod teutonic to przyznam się, że zacząłem przy tym grzebać więc można sie spodziewać kolejnego moda. Teraz powinno iść dużo szybciej bo sporo już umiem, a i roboty będzie dużo mniej. Mod będzie oparty o mapę z dodatku, ale prowincje zostaną wymienione (na pewno będzie można ujrzeć Bytom :P ) podobnie jak jednostki być może pojawią się jakieś nowe nacje sie zobaczy. Jak już coś będę miał cos do pokazania to założę osobny temat.
-
Taki polski mod pod Teutonic byłby bardzo fajny, nawet jakby nie mialo byc w nim Czech i Węgier. Świetnie byłoby jakby pojawiły się w nim inne państwa ruskie, a nie tylko Nowogród. A jakby była jeszcze 200 prowincj i Polska podzielona na dzielnice to bylbym w siódmym niebie.
-
Witam, mam prośbę, czy mógłby mi ktoś jasno i klarownie wytłumaczyć instalację tego moda? Jak naciskam na plik MLX bat to wyskakuje , że nie może znaleźć pliku kingdoms.exe , a plik read me też mi specjalnie nie pomaga, z góry dziękuję.
-
Pewnie, należy pobrać oba party i rozpakować. Po czym umieścić w katalogu medieval\mods, w taki sposób by ścieżka do pliku MXL.bat wyglądała mniej więcej tak: Medieval 2\mods\MXL\MXL.bat
PS
Do kolejnej wersji obiecuję zrobienie isntalatora.
-
Na razie dużo nie pograłem, ale ten mod zapowiada się naprawdę dobrze :) Bardzo dobry rooster jednostek u Polski, fajnie, że skorzystałeś z różnych modów. Przejrzałem większość armii na custom battle i część jednostek znam z Bellum Crucis czy SS, a sporo innych widzę pierwszy raz. Ale przez jedną rzecz niemal spadłem z krzesła - Wrocław STOLICĄ Polski?! Co to ma być?! :D
Kolejna uwaga - dlaczego Polscy Drużynnicy wyglądają normalnie gdy są w mojej armii, natomiast gdy należą do rebelii, nie mają tekstur, tylko wyglądają jak duchy? ;) Wiele jednostek zmienia się w czarne prostokąty, gdy oddali się od nich kamerę, przyciski w menu, tupu "następna armia" w custom battle są nie wiem jak to określić... Rozmazane? Są to w sumie kosmetyczne błędy, które nie wpływają za bardzo na rozgrywkę. A i jak ktoś wcześniej wspomniał - brakuje nowych budynków. Jak wiele planujesz ich wprowadzić? Jest naprawdę nieźle, gratuluję kolego ;) Należy Ci się WIELKI plus za Twoją pracę.
Szkoda, że nie ma najemników, miałem już sytuację, gdzie potrzebowałem natychmiastowo kilku oddziałów :P Ale rozumiem, że zamierzasz ich wprowadzić? I co z jednostkami regionalnymi? Będą obecne w Twoim modzie?