Re: Bellum Crucis - nowa sztuczna inteligencja
Jest nowa wersja: zwiększyłem wpływ relacji między frakcjami na priorytety inwazji dzięki czemu dyplomacja będzie miała większe znaczenie oraz wprowadziłem dwa warianty: 100% lojalność od relacji 9/10 i 10/10.
Dodałem również dodatkowe polecenia dzięki którym mam większą pewność, że komp przy wspomnianych wyżej relacjach nie zdradzi. Wywaliłem również poecenie przez które komp niie robił wypadów z fortów mając nawet dużo większą przewagę liczebną w poprzedniej wersji (czego nikt nie zauważył poza Aravenem).
Zmieniłem ogólnie trochę w doborze inwazji i dopisałem algorytmy dzięki którym komp ma rzadziej rozpoczynać wojnę blokadą portu na submodzie z podwojonymi kosztami jednostek.
Super jak obczaje Ai z 6.3 oryg. to sciagne Twoje i obadam ;D
Fajnie Piter zaraz pobieram i wypróbuje na Bellum 6.2 za jakiś czas bo na 6.3 gram na oryginalnym Ai coby sobie zdanie wyrobić. Żałuje, że nie ustawiłes tej 100% lojalności kompa od 8 ale trudno. Pogram to zobaczę jak to działa. Pozdrawiam. :mrgreen:
Dodam jeszcze może wersje, w których komp będzie lepiej odbijał oblężenia miast, ale musze pomysł na to przetestować, a jeszcze tej wersji którą wrzuciłem dobrze nie przetestowałem szczerze mówiąc ale jest niewiele zmian, co najwyżej nowe mogą nie wszystkie działać, choć raczej zadziałają, a reszta jest taka sama (może Araven później to przetestujesz na bellum ? ;])
Piter link dla AI do submoda Aravena nie działa. Prosiłbym o aktualizacje.
Odnośnie wersji AI do Bellum Crucis 6.3, melduję, że pobrałem z ciekawości zagrałem 7 tur, ale przestałem po tym jak się okazało, że Norwegowie w wyniku grzebania przez Pitera w pliku descr_sm_factions gadają jak Turcy, i mówią o sułtanie w odpowiedziach dyplomatycznych. Podobne bugi były i w wersji AI Pitera do 6.2, tam po moich naleganiach Piter to wyeliminował.
Edit: Piter jak dajesz AI do pobrania na Forum, to je przetestuj wcześniej ok?, by nie było takich wpadek jak z tą Norwegią mającą teraz głosy islamskiej frakcji zamiast zachodniej co mnie osobiście osłabia. Nie wiem jak wpływa na grę sam plik descr_campaign_aI_db, jego wypróbuje z oryginalnym sm_factions. Ale raczej z racji na w/w okoliczności zostanę na razie, przy oryginalnym ai z BC 6.3, ale może Ktoś oprócz mnie wypróbuje nowe wersje AI Pitera tak do 6.2 (są wg słów Pitera poprawione) i do 6.3 (ta wersja wg mnie wymaga poprawek sm_factions).
Ja mam podobnie lecz z tym że Polacy gadają po angielsku. I chyba niektóre kraje z którymi negocjuje również.
Jak można to naprawić?
Tego akurat nie można poprawić i to nie kwestia AI Pitera w czystym Bellum w wesji włoskiej też tak jest. Wiele frakcji wypowiada się jakby ich kraje były Anglią. Trzeba się przyzwyczaić.
To Norwedzy nie byli wyznawcami Islamu? :shock: Postaram się to naprawić, ale póki co i tak mało kto gra.
Ja narazie zaczynam kampanie Jerozolimą w 6.3 na oryginalnym Ai. Jeszcze je testuje ale jak je juz do konca wyczaje to sciagne to Twoje i pogram ;)