Czy to prawda, że Karol Wielki był niezadowolony z koronacji w Rzymie ? Jeśli tak to dlaczego ?
Wersja do druku
Czy to prawda, że Karol Wielki był niezadowolony z koronacji w Rzymie ? Jeśli tak to dlaczego ?
Hm a skąd takie pytanie :?:Cytat:
Zamieszczone przez Artur
Czy był nie zadowolony, no nie wiem, ale jak się staje władcą całego świata chrześcijańskiego to chyba ma się z czego cieszyć :P
Czy chodzi ci o co innego ?
Bardziej mi chodziło o zależność od papieża albo coś w tym stylu ;)
Z tego co czytałem, to nie był zadowolony. Komplikowało to sytuację z Bizancjum, które uważało się za Cesarstwo Rzymskie.
Przede wszystkim Karol został zaskoczony przez papieża, który uprzednio nie skonsultował swojego zamiaru z przebywającym w Rzymie królem Franków. Wyszło na to, że szafarzem godności cesarskiej jest papież, skąd mogło wynikać przeświadczenie, że stoi on jakby ponad tym tytułem (jak wiemy w przyszłości doszło z tego powodu do ostrego konfliktu między papiestwem i cesarstwem). Nie bez znaczenia były również plany Karola o odtworzeniu jednego, uniwersalnego Cesarstwa poprzez małżeństwo władcy Franków z Ireną, wdową po Leonie IV, panującą w Bizancjum od 797 roku. Oczywiście plany te były dość dalekie od rzeczywistości, ale Karolowi zależało, żeby jego tytuł był jak najbardziej prawomocny. Stąd niezadowolenie z powodu poczynań papieża, który wyraźnie chciał zniweczyć plany Karola i tym samym zabezpieczyć własną pozycję. Podstawą dla Leona III do aktu koronacji był właśnie fakt, że cesarzem została kobieta, co było precedensem. Nie trzeba się domyślać, że akt koronacji cesarskiej Karola nie został dobrze przyjęty w Bizancjum, gdzie został odebrany jako uzurpacja.
Wielkie dzięki Ponury za długą, wyczerpującą i fachową odpowiedź. Jeśli można to jeszcze jedno pytanie - na czym polegała wyższość rzymskich legionów nad grecką falangą ? Spotkałem się z dwiema teoriami - pierwsza głosi, że legiony były lepsze taktycznie, natomiast druga, iż legiony miały głębsze rezerwy.
Na to pytanie nie da się odpowiedzieć jednym zdaniem. Zapraszam do tego wątku: http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=66&t=709Cytat:
Zamieszczone przez Artur
Szukam odpowiedzi na następujące pytanie - jakie były sposoby przełamywania obrony pozycyjnej na przykładzie bitwach pod Verdun i Gorlicami?
Chyba najczęstszym sposobem był zmasowany ostrzał artyleryjski, następnie wysyłanie niewielkich grupek żołnierzy w celu przecięcia drutów kolczastych i rozpoznania terenu i ostatecznie atak piechoty (czasem jako kontratak po uderzeniu wojsk wroga).
Poszukuję polskojęzycznych publikacji opisujących działania wojenne na Ukrainie w roku 1943 i 1944, najlepiej takie które nie są "białymi krukami". Z góry dziękuję za pomoc.