Re: RTW: BARBARIAN INVASION - dyskusje ogólne
Cytat:
Zamieszczone przez tomciopogromcio
Da się tutaj w całości unicestwić państwo? Na toggle_fow + moje ataki na różne państwa zaobserwowałem, że nawet jak wybijemy 3 flagi hordy, a ona zdobędzie miasto, potem im je zabierzemy to znowu robią się 4 flagi hordy zamiast jednej i tak 3 razy z jednym państwem zrobiłem dla sprawdzenia, w międzyczasie zauważyłem jak Rzym wybił Hordę Roksolanów (wcześniej tłukli się z inną hordą), gdy ta nie miała miasta i też ponownie pojawiły się 4 flagi :O. Przecież w takim razie kompletnie to nie ma sensu. Ja gram Sarmatami.
Są dwa sposoby na rozwalenie hordy:
Sposób pierwszy - eliminujemy wszystkich generałów
Sposób drugi - tu musimy mieć spełniony pierwszy warunek, działa on gdy oblegamy ostatnie miasto, zdobyte przez frakcję, która może przejść w hordę. Gdy upewnimy się, że ostatni generałowie są w oblężonym przez nas mieście, rozpoczynamy bitwę. Nie na auto, tylko sami. Gdy wszyscy generałowie polegli podczas obrony miasta, wychodzimy z walki naciskając esc albo też klikamy na flagę ucieczki. Bitwę przegrywamy co prawda, ale jak zostanie załadowana mapa kampanii okaże się, że frakcja została zniszczona a miasto należy do rebeliantów. Sposób dość upierdliwy ale skuteczny (sprawdzony :).
Nawet jak w mieście są wszyscy generałowie frakcji i wszystkich w bitwie pokonamy, ale bitwę wygramy, to też wychodzą hordą?
Nie, frakcja jest zniszczona.
A u gracza grającego państwem z hordą jak to dokładnie działa? Też w nieskończoność możemy tracić ostatnie miasto i dostajemy full hordę, jak mamy jakiegoś generała poza ostatnim miastem?
Na pewno nie w nieskończoność, tylko do wyczerpania populacji regionu. Ale raczej tak, działa to podobnie. Tylko gracz nie utraciłby ostatniego miasta. 8-)
Sprawdziłem specjalnie grając słabo, żeby tracić miasta. Gra pozwoliła mi tylko na 4 straty ostatniego miasta. Najpierw straciłem miasto startowe Sarmatów i dostałem 4 pełne armie w hordzie, po czym wszedłem znów w to miasto, potem straciłem na rzecz Hunów (najpierw Wandalów), dostałem 3 armie w hordzie i wszedłem w miasto startowe Gotów. Straciłem je na rzecz znowu Hunów i dostałem tylko 2 armie w hordzie, osadziłem się w Konstantynopolu, straciłem na rzecz Bizancjum i dostałem 3 armie w hordzie, potem nie ważne gdzie się ulokuję, jak tracę to miasto to jest koniec gry, jak nie mam generała żadnego na zewnątrz, a jak mam, tylko on żyje i nie dostaję żadnej armii ponad jego. A jak to miasto posiadam to, albo nie mam przycisku formowania hordy, albo jak go wcisnę wychodzą tylko oddziały które w mieście posiadam ;].
Tak sobie przeglądam stema, planując zakupy, i tak jakoś nie umiem dostrzec wersji z Barbarianem. :?