Aragonia i Francja nadal są w stanie wojny z Maurami? Jeśli tak to macie zgodę.
Wersja do druku
Aragonia i Francja nadal są w stanie wojny z Maurami? Jeśli tak to macie zgodę.
Nie, ale to warunek, abym ja uzyskał pokój od Aragonii. A Maur nie ma szans dobrać się do czegokolwiek. Zresztą to śmieszne bym miał odpowiadać za to, że Aragonia podpisała z Maurami PoN i przerzuciła się na mnie, w porozumieniu z tamtymi. Tak się dogadali, że Aragonia teraz podpisuje ze mną pokój właśnie za te prowincje. Więc to ich problem, jak się coś Maurowi będzie nie podobać to może Aragonii wypowiedzieć wojnę.
Jeśli ze sobą uzgodnili to w sumie nie powinno być problemów. Jak ktoś ma jakieś pretensje to niech napisze po prostu.
Ze sobą uzgadniali rzucanie się na mnie. Markus jednak daje PoNa za te prowincje. Chodzi o to, że właśnie jakiekolwiek pretensje Maura nie powinny mieć znaczenia. 1) I tak nie zdobędzie miast, 2) to śmieszne, żebym miał nie otrzymać pokoju od Aragonii, bo durne i nierealne zasady bardziej pochylają się nad Maurem, który MOŻE być poszkodowany. Sory, taki mamy klimat, taka dyplomacja.
Swoją drogą,Ty nie byłeś w obozie tych przeciwko kiedy bodajże w WKO 29 oddawałem Zacharowi prowincje za pokój moim Bizancjum? :D Tak czy siak, jak teraz sobie przypomniałem, to faktycznie wtedy MG zatwierdził, więc tutaj też daję zgodę bez opcji dyskusji.
Przepraszam w woli wyjaśnienia Maur może mieć pretensje ale nie ma podstaw czuć sie pokrzywdzonym moją zmianą decyzji o nie atakowaniu Francji Pon pomiedzy nami został podpisany na warunkach :
W takim razie co do Aragoni:
-POn stalowy 15 tur i zwykly 20.
-Jak najszybsza agresja Aragoni na Francje
-Sojusz
-Odstąpienie od oblężenia miasta i fortu z Mauryjską Armią
- wypłacenie 1000x5 flerenow dla Aragoni.
W momencie jego podpisywania ja byłem zdecydowanie gorą był to moment rozgromienia armii mauryjskich oraz rozpoczecia ofensywy na poludniu co jest uwidocznione w propozycji pokojowej Maura.
Wiec nie mam poczucia że wykorzystalem Maura poprostu zweryfikowalem czesciowo swoją postawe wzgledem Francji -nie ukrywam jest to rewanż za jej zachowanie na poczatku kampanii.
Nie wiem czy zagram dalej mam problemy z modem ale na takim etapie zostawiam tą ko .
Markus, pospieszyłeś się z wyjaśnieniami. Jedyne przez co Maur mógł się czuć "krzywdzony" to przez oddanie teraz moich miast tobie, kiedy mam z nim wojnę, a on ma z tobą PoNa. I tylko o to tu chodzi. Jestem tu ja, Maur i MG. Tyle.
Dobrze, że Blackhand zdroworozsądkową decyzję podjął. ;d
Wymieniam się z Francją Kolonia za Hamburg + Lubeka oraz w ramach oferty pokojowej dostaję(Anglia) od Polski Arhus, Lund i Roskilde. Piszę tutaj zgodnie z sugestią blackhanda, aby wszystko było jawne :P
Jest zgoda.
Zgłaszam do MG sprawę o anulowaniu pona pomiędzy Aragonią a Francją z powodu niemożliwości spełnienia warunków umowy przez Francją .
Wszystko związane ze sprawą jest w temacie MG i ambasada Francji .
W razie konieczności mam sejwy poprzedniej tury uzgodnienia umowy były podpisywane i omawiane przed turą Francji wiec wgląd w sytuacje i jej ocene miał pełny,sejwy pozwalają równiez ocenić jakie ruchy wojskiem wykonał w międzyczasie Francuz na Iberiii.
Uwazam ze kazdy ma prawo do błednej oceny sytuacji dlatego dałem szanse Mefisto aby w zamian zaproponował inne podobne miasto w zbliżonym zasięgu ale nie jest tym zainteresowany.
Do jego argumentacji i próby przerzucenia winy na innych sie nie odniosę bowiem jedynie mnie rozbawiły.