Re: Ogniem i Mieczem II: Nihil Novi
Pomysł świetny :D moje sugestie:
1 cofnąć trochę zegar i zrobić dwa questy czyli unia z Litwinami a później unia z Kozaczyzną
2 powiększyć mapę mazy mi sę zatknąć flagę RONu w Madrycie i Londynie ;)
3 nieco mniej miast i lasów
4 odnośnie wypraw kozaków na turcję to można by takie misje dawać po zjednoczeniu z kozakami
5 Prucz Dymitriad można też zawalczyć o Hospodarstwo Wołoskie toć i tam nasi bywali
6 Mam też pomysł odnośnie generałów w dawnej polsce gdy szlachcic miał wielu synów to każdemy wybierał karierę: jednego słał na księdza innego zostawiał przy sobie jako przyszłego gospodarza, jednego bądz kilku do maganata na dwór na wychowanie a resztę słał do wojsk komputowych by tam majatki i sławę zdobywali. Można by coś takiego zastosować czyli jak dostajemy zapytanie o to czy chcemy Pana X jako generała to klikamy że tak i wybieramy mu czy ma być dowódcą wojskowym czy może po szkołach go wysłać by użędnikiem został albo na dwór królewski by za parae lat jak dojżeje miał wysoką lojalność.
Odrazu zaznaczam że nie znam się na robieniu modów (więc nie wiem czy to da się wykonać) tylko pisze swoje pomysły może któryś się do czegoś wam przyda :)
POPRAW PISOWNIE ALBO WYCIĄGNĘ KONSEKWENCJE
Samick
Cytat:
Zamieszczone przez lapagrzegorz85
Pomysł świetny :D moje sugestie:
1 cofnąć trochę zegar i zrobić dwa questy czyli unia z Litwinami a później unia z Kozaczyzną
2 powiększyć mapę mazy mi sę zatknąć flagę RONu w Madrycie i Londynie ;)
3 nieco mniej miast i lasów
4 odnośnie wypraw kozaków na turcję to można by takie misje dawać po zjednoczeniu z kozakami
5 Prucz Dymitriad można też zawalczyć o Hospodarstwo Wołoskie toć i tam nasi bywali
6 Mam też pomysł odnośnie generałów w dawnej polsce gdy szlachcic miał wielu synów to każdemy wybierał karierę: jednego słał na księdza innego zostawiał przy sobie jako przyszłego gospodarza, jednego bądz kilku do maganata na dwór na wychowanie a resztę słał do wojsk komputowych by tam majatki i sławę zdobywali. Można by coś takiego zastosować czyli jak dostajemy zapytanie o to czy chcemy Pana X jako generała to klikamy że tak i wybieramy mu czy ma być dowódcą wojskowym czy może po szkołach go wysłać by użędnikiem został albo na dwór królewski by za parae lat jak dojżeje miał wysoką lojalność.
Odrazu zaznaczam że nie znam się na robieniu modów (więc nie wiem czy to da się wykonać) tylko pisze swoje pomysły może któryś się do czegoś wam przyda :)
1. Nie, za dużo zmian ;P
2. To już w ogóle nie wchodzi w grę ;)
3. To mi się marzy i będzie to przerabiane.
4. Po prostu Kozakom jako miasta wymagane do wygrania kampanii da się kilka nabrzeżnych miast tureckich to wtedy AI samo będzie dążyło do atakowania tych miejsc.
5. To zrobi się jak powyższe, czyli RON i Turcja dostaną jako cel kampanii prowincje mołdawskie do zajęcia, a więc będzie o nie stale walka.
6. To zbyt wiele jak na moje umiejętności ;P
Cytat:
Zamieszczone przez misiek1205
K A M 2150 i jak wykombinowałeś coś z tą szarżą, mam na myśli to mieszanie szeregów bez buga.
Dziś się tym pobawię.
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Za radą Chmury dodałem husarii atrybut long_pike i okazało się, że...efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania :D Duże brawa dla tego Pana! W związku z tym moje poprzednie rozwiązanie jest nieważne, bo to jest dużo lepsze :)
Poniżej prezentuję filmik jak taka husaria sprawdza się przeciwko pikinierom, moja husaria ma także dodane inne atrybuty co widać na filmiku, m. in. przebijanie kilku pikinierów jedna kopią :)
Gdybym miał ogon to bym zaczął nim merdać normalnie:D
Możesz mi w ramach nagrody powiedzieć jak nagrywasz filmiki z gry, bo to sztuka dla mnie niepojęta.
W ramach nagrody to dodaję Cię oficjalnie do ekipy, jeżeli nie masz nic przeciwko ;D
Filmiki nagrywam za pomocą programu Fraps, ale podobno także Bandicam jest bardzo dobry :) Najlepszy jest oczywiście Cinematic Editor: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=139646 Jednak to jest wyższa szkoła jazdy :)
Sam filmik montuję w Sony Vegas.
Jak dla mnie to przegiąłeś z tymi zmianami. Wprowadzisz niebagatelne koszty szkolenia i utrzymania (taki na poziomie 25 razy większe od kosztów przeciętnej piechoty) albo wypakujesz trochę z tej jazdy.
Fajnie byłoby zobaczyć strzelecką wersję Straży grodowej.
Już tam padło 4-5 husarzy, czyli prawie 10% oddziału, ale jeszcze nie zabierałem się za przerabianie piechoty, bo chcę jeszcze zmienić liczebność jednostek. Póki co za jeden oddział husarii można mieć 10 pikinierów. W wypadku walki z 2 oddziałami pikinierów naraz husaria może zagrozić poważnie tylko jednemu, wiążąc się w walkę z jeszcze jednym zacznie ponosić już cięższe straty. Jest tak dlatego, że dałem husarii 2 punkty życia co znaczy, że po takiej jednej szarży stają się mocno osłabieni. Nie widać tego na tamtym filmiku, bo jest tam walka 1v1. Dodatkowo jeżeli przed szarżą będą pod ostrzałem piechoty to dojdzie do namiastki załamania szarży, ponieważ Ci, którzy natrą na pikinierów po otrzymaniu kilku salw z muszkietów będą już mocno osłabieni. Jednak przy obecnych kosztach rekrutacji i utrzymania będzie pewnie tak, że wystawienie do bitwy więcej niż 3-5 chorągwi husarskich będzie baaardzo trudne, a przeszkolenie oddziału także do tanich należeć nie będzie. Dzięki temu gracz i tak nie będzie mógł "na pałę" słać husarii do przodu, bo zwyczajnie będzie do nieopłacalne.
Uspokoiłeś mnie, dziękuję.
Przy okazji Straży grodowej o której pisałem - można byłoby zmniejszyć im morale w polu, ale zwiększyć podczas obrony miasta.
Tego chyba niestety nie da się zrobić ;P
EDIT: Za to Ensis wpadł na pomysł, aby straty w trakcie samej bitwy nie były takie małe, jednak generałowie mieli duuuże bonusy do leczenia rannych. Może warto to rozważyć, bo dzięki temu husaria nie będzie musiała być aż tak mocna, a jednocześnie w razie wygranej i tak się większość uleczy, co np: odda fakt, że polegli w bitwie husarze stracili tylko konie, a nie życia :D
Cytat:
Chcesz cofnąć datę startową proponując Dymitriady?
Sorry, mój błąd ;) Nie grałem w OIM, więc nie wiedziałem kiedy się zaczyna.
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
EDIT: Za to Ensis wpadł na pomysł, aby straty w trakcie samej bitwy nie były takie małe, jednak generałowie mieli duuuże bonusy do leczenia rannych. Może warto to rozważyć, bo dzięki temu husaria nie będzie musiała być aż tak mocna, a jednocześnie w razie wygranej i tak się większość uleczy, co np: odda fakt, że polegli w bitwie husarze stracili tylko konie, a nie życia :D
Im mocniejszy koń, tym mocniej nadwyręża kiesę. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Chcesz cofnąć datę startową proponując Dymitriady?
Sorry, mój błąd ;) Nie grałem w OIM, więc nie wiedziałem kiedy się zaczyna.
Jest to możliwe, bo mod zaczyna się od 1618 roku.