Re: NOWY POLSKI MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Mam pewna propozycję odnośnie polskich jednostek, bo bardzo po macoszemu włosi potraktowali nasze jednostki miotające, tak jakby Piastowie nie wiedzieli z której strony łuku się strzela, a tymczasem kroniki mówią, że Niemcy nie lubili bić się ze swoimi sąsiadami z zza Bugu, bo chowali się po krzakach, używali broni dystansowej i zatruwali strzały. Są też znaleziska długich łuków, ~180cm, z wieków X-XI -> łuki z Opola, łuk wawelski. Zresztą długich łuków to pierwsi używali Normanowie, więc i do nas też musiały dotrzeć takie łuki. Stad też pomysł, zrobienia z Drużyny Piastowskiej uniwersalnej jednostki podobnej do Łuczników Skandynawskich. Łucznicy Skandynawscy mają atak 9, na dystans 8, obronę 11. Naszym drużynnikom można by dać trochę mniej. Wrzucam tabelkę porównawczą łuczników w Europie:
http://i45.tinypic.com/658qky.png
Drużyna mogła by mieć, atak 7, na dystans 7/8, obrona 9/10, do tego ew. można by dorzucić możliwość budowania palisad (wredni i podstępni Słowianie), wszystko oczywiście kosztem podniesionych kosztów rekrutacji (400-420) i utrzymania (180-190). Liczby w sumie wyczarowałem, wiec proszę o komentarz. Trzeba by też dograć czas rekrutacji, żeby nie przegiąć i był porównywalny.
Tylko pytanie co z konną drużyną? Czy dać ja później jako odpowiedź na konnych kuszników, wpływy orientalne, łuki refleksyjne i te sprawy... ?
Braci dobrzyńskich ja bym dał dopiero od 2, albo 3 poziomu kaplicy, bo od początku taka kawaleria to zdecydowanie przegięcie.
O braciach dobrzyńskich myślę podobnie z pierwszego poziomu kaplicy ich przesunę na drugi. Drużyna książęća piesza może i słusznie, ale trzeba uważać by nie przesadzić bo Polska dostanie za silne jednostki i też będzie nieciekawie (na co mi Wino zwrócił uwagę). Dzięki za uwagi, co myślą Inni?
Masz w zasadzie racje,tylko żeby oni nie wyglądają jak skandynawscy bo te tarcze przy łuku to chyba lekka przesada(Jak oni by to trzymali?Wiem bo próbowałem trzymać łuk i tarcze w jednej ręce nie udało się).
Tarczy łucznicy używali w walce bezpośredniej bronią ręczną (białą), podczas strzalania łucznik miał ją na plecach zwykle. Tekstura nie ulegnie zmianie a tylko współczynniki i zdolności.
W kolejnej wersji megasubmoda, będą zawarte wszystkie patche, descr_mount od Miśka1205 raczej spowolniona szarża od Miśka1205 i podrasowane dochody (sakiewka króla) i startowa kasa dla Mongołów, za szybko bankrutują obecnie. Będzie też raczej przesunięcie braci dobrzyńskich na II poziom Kaplicy zamkowej (oraz raczej będą od 1216 roku zgodnie z sugestią Mietka77, ale nad tym jeszcze się zastanawiam) oraz nieznacznie podrasowanie pieszej drużyny książęcej jako łuczników. Aramegil doda raczej kilki jednostkom dodatkowe ulepszenia pancerza oraz ma poprawić orły z koroną jakie się jeszcze uchowały, wczoraj do mnie pisał w tej sprawie.
Kiedy w przybliżeniu można się spodziewać nowej wersji ?
Wszystkie zmiany oczywiście cieszą niezmiernie, ale mimo to jak już wspomniałeś Aravenie obawaiam się, że Polska przez te wszystkie poprawki stanie się nacją niezwyciężoną, a chyba nie o to chodzi? Wcześniej słabą stroną byli łucznicy i średnia piechota. Teraz praktycznie nie będziemy mieć wad w kraju mlekiem i miodem płynącym. Trzeba by to przemyśleć, same zwiększone koszty to trochę mała "kara", bo kasa w BC akurat nie jest problemem (przynajmniej na średnim poziomie trudności, nie wiem jak na VH).
@marko1805: kwestia tygodnia, może 2? Tak mi się zdaje :) Generalnie to co już jest niewiele będzie się różnić od nowej wersji. Nowa wersja będzie zawierać mojego submoda (będą 2 wersje, jednak dla nowych, druga dla tych, co mają już mojego submoda, żeby nie musieli zasysać z netu niepotrzebnie pół giga danych), a oprócz tego spolszczenie i te wszystkie patche. Także nie ma co czekać na nową wersję - obecna jest już megazajebiaszczym projektem ku chwale ojczyzny :)
P.S. fajny banerek na górze strony, bo ja miałem cały czas jeszcze ten świąteczny ;)
To może zmniejszyć też sakwe króla Polsce i małą dostępność jednostek?
Dzięki Wino, pytałem bo moja kampania Polską jest już dość zaawansowana i raczej pociągnę ją w takim razie do końca.
imo nie tędy droga żeby karać kasą, ale trzeba raczej osłabić wojsko. Nie znam historii tak dokładnie, ale chyba nie byliśmy taką potęgą na polach bitwy w XII czy XIII wieku. Trochę jesteśmy przepakowani tymi zmianami - super konnica (tu ok), super łucznicy i jeszcze super piechota. Niedługo granie bitew Polską zamieni się ze strategii w zręcznościówkę. Może przesadzam, bo w sumie nie grałem jeszcze Polską po tych zmianach, ale takie mam wrażenie.
Przemyślimy więc to podrasowanie drużyny, może zostanie jak jest. Dużo od ai zależy. Wraz z nową wersją submoda alternatywnie dam najnowsze ai strategiczne Pitera, tylko ja je testowałem i jestem zadowolony z niego, lepsze od 3.2 wg mnie. Ono będzie obok megasubmoda w osobnym linku dla chętnych. Jak Aramegil zrobi poprawki, to Wino to poskłada do kupy z moją pomocą i będzie nowa wersja. Łuczników możemy mieć litewskich po zdobyciu tamtejszych prowincji. Słowiańscy łucznicy + drużyna książęca zostana jednak jak są. Każdy może sobie ich podpakować indywidualnie.