Jest całkiem przyjemnie. Mam tylko małe pytanie w poprzednich częściach można było łączyć osłabione oddziały np. jazdy w jeden - tutaj nie mogę tego zrobić. Czy takie działanie jest możliwe?
Wersja do druku
Jest całkiem przyjemnie. Mam tylko małe pytanie w poprzednich częściach można było łączyć osłabione oddziały np. jazdy w jeden - tutaj nie mogę tego zrobić. Czy takie działanie jest możliwe?
Hej, dzień dobry!
@pampalinex
AA sobie ustaw w panelu sterowania karty graficznej dokładnie (najlepiej stwórz profil dla Rome2 ) w przypadku Nvidii tak się da, o Radkach nic nie wiem bo nigdy nie używałem ale jest podobnie pewno, albo popróbuj w ustawieniach jakiegoś pliku typu preferences.txt czy ini w katalogu gry w folderze Steam albo w Dokumentach/Rome2 czy jakoś tak.
W samej grze jak wiesz jest tylko włącz/wyłącz AA (bo chodzi ci o antialias pewno :) , niemniej jednak działa on dobrze.
Ja z kolei miałem problem z DepthoftheField bo efekt jest inny niż w poprzednich odsłonach, znacznie bardziej subtelny (to akurat dobrze) , i wczoraj dopiero go zauważyłem w bitwie a na mapie kampanii chyba go nie ma zbytnio.
@
cezar78
Sam się nad tym zastanawiam, ale chyba nie. Da się upgrejdować jednostki po staremu i robić im retrain. Poza tym "leczą się" same podobnie jak w shogunie 2 (na czas leczenia ma wpływ wiele czynników).
Ogólnie nowy sytem armii jest świetny i o wiele wygodniejszy niż stary.
Tak zmiany w systemie armi moim zdaniem sa świetne (tylko to łączenie...). Zachowanie SI też niczego sobie - zwłaszcza propozycje dyplomatyczne - w końcu mają sens :DCytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
I jeszcze jedno - u mnie nie ma zbytnio problemów z optymalizacją. Gra wczytuje się i działa płynniej niż Shogun 2
Radujcie się panowie i panie!
Powstał mod na odblokowanie frakcji!
Dobra, juz możecie przestać się cieszyć dzięki CA, które zablokowało możliwość grania nawet jakimiś zadupiami o których istnienia, nie ma się pojęcia.
Mod jest w stanie odblokować tylko Seleucydów. Żeby nie było iż moder to noob i się nie zna.. zrobił unockera(w ciężkich bólach ale w końcu udało się) do S2. Mod do Napoleona o Wojnie Światowej (jedyna? 'totalna konwersacja" chyba mozna uznać to określenie, żaden inny mod nie ma czołgów czy samolotów[czołgi są w bitach, samoloty z tego co widzę to tylko zmiana ikony kogoś/czegoś na mapie kampanii] :shock: ). I z tego co widzę w innym temacie, nową wersje programu do modowania (otwierania) plikow gry, którą każdy musi mieć aby byle literkę zmienić w grze.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... id-Faction
p.s ściągajcie póki CA nie nakazało władzy twcenter usunąć temat, wprawdzie darmowe DLC ale jeszcze swojej.. premiery nie miało.
p.s 2 - wynika iż Seleucydzi maja opis frakcji i bonusy - tak jak każda grywalna frakcja, mają wszystko co potrzeba.
kolejny update ;) gdyby ktoś chciał zobaczyć / już pobawić się w robienie pierwszych modów (kilka juz widziałem, jak brak efektów "dymu" z strzał/pilum?/oszczepów etc. | nowa ikona Seleucydów jak z R1) - http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ck-hack%29
Przez przypadek do oblężenia zamiast drabiny wybrałem te śmieszne daszki (zapomniałem nazwy). Co się okazało potrafią same jeździć :mrgreen: .
http://www.youtube.com/watch?v=4l2woKqXVD8
Pierwsze rzeczy, które przychodzą mi do głowy po wczorajszej długiej sesji Julkami:
na plus: O dziwo nowy sposób podziału na prowincje itp., rekrutacja armii też jest ok, dyplomacja daje radę jak do tej pory.
na minus: Komputer dalej potrafi przeprowadzić akcje kamikadze i atakować 3 jednostkami miasto obsadzone pełną armią. W moim przypadku mapa kampanii ciągle się tnie i nie ma bata by coś z tym zrobić, całe szczęście po kombinowaniu z ustawieniami przynajmniej bitwy chodzą ok. (benchmark na moich ustawieniach średnio 44 klatki, szkoda że gra w trakcie bitwy ma spadki koszmarne diabli wiedzą czemu ale to wszyscy mają chyba).
Nie wiem czy to tylko ja tak mam ale w bitwach mało widzę i nie chodzi o grafikę. Trudno mi dostrzec jak tłuką się pojedynczy żołnierze (wiecie jak to od Medka 2 bywało, czasem się po prostu pojedynki obserwowało). Wszystko jest jakieś takie szybkie i panuje chaos. Raz tylko widziałem jak gość za pomocą tarczy nad sobą przeciwnika przerzucił, co akurat było świetne. Nie czuję tutaj przyjemności z obserwowania bitwy.
Rzeczywiście , w czasie walki kilku jednostek nie wiadomo co sie dzieje , kto jest kto ,wszystko zlewa sie w jedna kupę , w sh2 można było bez problemu odróżnić ashigaru , sam. z katana , sam z naginatą lub mnichów , w rom2 jak dojdzie do zwarcie to dupa ,,,,,,, granie 20-30 jednostkami to mordęga , karty przysłaniają połowę ekranu i trudno cos dostrzec i kierować tym badziewiem :?
U mnie jeszcze dochodzi do dziwnej sytuacji jak nagle przeciwnik zaczyna uciekać z okrążenia to jednostki przestają walczyć... stoją a ludziki komputera jak niby nic sobie przebiegaja obok moich ... nie ma żadnego dobijania itp . po prostu uciekają .. dopiero trzeba dac jeszcze raz rozkaz ataku i wtedy dopiero za nimi ścigają.Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Cześć. Może ktoś z Was dopatrzył się ekranu z podsumowaniem żywności? Ja nic takiego nie znalazłem, a przy kilku prowincjach, gdy budowałem kilka budynków równocześnie, zdarzyło mi się wejść na minus i później przez kilka tur moje Państwo głodowało:/
Po prawej stronie na dole obok stanu skarbca jest ikonka ze stanem żywności.Cytat:
Zamieszczone przez bart3k_PL
Macie taki problem, że jednostki są takie jakby przyciemnione? Tak jakby chodziły czas w cieniu? Bardzo dziwny efekt.