Czy znacie jakąś stronę internetową, gdzie można by zakupić Magnezja 190 p.n.e.? Mi niestety nie udało się znaleźć tej książki ani przez google ani przez alegro. Nawet jeśli nie książkę to chociaż stronę, gdzie można by pobrać w pdfie.
Wersja do druku
Czy znacie jakąś stronę internetową, gdzie można by zakupić Magnezja 190 p.n.e.? Mi niestety nie udało się znaleźć tej książki ani przez google ani przez alegro. Nawet jeśli nie książkę to chociaż stronę, gdzie można by pobrać w pdfie.
Czytał już ktoś Wojny markomańskie? Jak oceniacie?
1. Mało stron (bardzo mało).
2. BARDZO dużo przypisów.
3. Dobry język, nie przynudza.
Opis obydwóch armii (nic niezwykłego), nieco o kampaniach i bitwach (ale tylko nieco w przypadku tych ostatnich, to nie "Las"). Ocena skutków bla bla bla... dobre wprowadzenie (przypisy kontrolne w ilości porażającej) do tematu. Tylko, że koszmarnie drogie.
Wnioski - z tego co pamiętam to wciągnąłem po tej lekturze podobne w wielu kwestiach, raczej też nic mnie wybitnie nie zaskoczyło...
A do mnie właśnie lecą:
- Salamina-Plateje i
- Kyme ;)
Okazja jak pieron. Zobaczywszy, że każda jest po 13 złotych nie zastanawiałem się ni chwili :)
Mam nadzieję, że się nie zawiodę ;)
A gdzie w takiej cenie?
Allegro ;) jest jeden tak łaskaw sprzedawca, wystarczy wyszukać coś z Historycznych Bitew w Allegro, a powinien wyskoczyć ;)
Kyme się po prostu nie da czytać. Odpadłem po 50 stronach :D
Książki jak leciały tak lecą... A ja w międzyczasie przeczytałem Wyprawę Sycylijską 415-413 (Grzegorz Lach), którą kupiłem jakiś rok czy dwa temu i mogę z czystym sumieniem polecić ;)
Może nie najdłuższa, ale na 190 stron też narzekać nie można. Początkowo opis historii Sycylii, czyli mnóstwo dat, nazw wodzów i miast robi mały ferment w głowie, co dodatkowo potęguje stosunkowo mała ilość map. Po 30-50 stronach miałem obawy czy dotrwam do końca, ale im więcej się kartek przerzuci tym książka zaczyna coraz bardziej wciągać ;)
Oko przykuwa dobry opis stanu armii i uzbrojenia wojsk lądowych i morskich. Dodatkowo, na samym końcu opis najazdu Kartaginy na Sycylię, daje świetny punkt odniesienia do oceny ateńskich starań ;)
Autor rzuca światło na historię która jest w polskich źródłach dość często omijana, czy traktowana po łebkach, a która miała decydujący wpływ na wynik wojny peloponeskiej. Za 20 złotych naprawdę warto!
Do polecanych od siebie mogę dodać Lepanto 1571 r. Leszka Podhorodeckiego. Dość krótka, ale dobrze opisana bitwa, tło itd i przede wszystkim nie nudzi :lol:
Z HB-ków które przeczytałem polecić mogę:
1. Żółte Wody -Korsuń 1648 Biernackiego
2. Prostki 1656 Augusiewicza
za to odradzić muszę:
1. Zbaraż 1649 Śledzińskiego-powtarza błędną rekonstrukcję obozu polskiego autorstwa Frąsia i Czołowskiego (mimo istnienia 2 planów z epoki-spójnych ze sobą), błędny skład sił polskich autorstwa Wimmera, błędnie umieszcza wśród obrońców Czaplińskiego(za Serczykiem) itd, długo by wymieniać bo sam teraz o tym piszę swój debiut
2. Cecora 1620 ww, powtarza błędne ustalenia dotyczące przebiegu walnej bitwy dnia 19 września za Majewskim i zawyżone szacunki liczbowe za Podhorodeckim
3. Kłuszyn 1610 Szcześniaka-totalne fantazy napisane w zupełnym oderwaniu od znanych w czasie pisania źródeł, łatwo to sprawdzić czytając dla porównania ze znakomitą pracą Radosława Sikory o tym samym tytule.
4. Batoh 1652-to mogę polecić tylko osobom zainteresowanym kwerendą źródłową którą autor wykonał rzetelnie, za to "ustalenia" to śmiech na sali, autor bardziej miesza sobie i czytelnikowi w głowie niż ustala przebieg starcia, wymyśla też 2000 ordy nogajskiej pod Karaczy bejem, bodaj za już dawno (przed wojną) obalonymi wypocinami Olgierda Górki, no i potem się dziwi jak 2000 tej ordy mogło się merzyć z kilkoma tysiącami znakomitej jazdy polskiej i to otwarcie.