Dopiero teraz zauważyłem. Mika Waltari mam właśnie trylogię, a I. Conn właśnie czytam :)Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Wersja do druku
Dopiero teraz zauważyłem. Mika Waltari mam właśnie trylogię, a I. Conn właśnie czytam :)Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Poszukuję horroru wojennego, którego akcja dzieje się w czasie I lub II wojny światowej (wojna secesyjna też może być). Coś w stylu filmu Deathwatch (Dolina Cieni) lub Bunkier SS. Jedyne co znam to Twierdza. Wyszło coś interesującego w tych klimatach, czy same szmiry?
Witam interesuję się okresem XVI-XVIII.
Jakie książki polecacie z tego okresu??
I mam zamiar kupić te trzy książki z wyd. Bellona polecacie??
http://www.ksiegarnia.bellona.pl/ind...id=5332&page=0
http://www.ksiegarnia.bellona.pl/ind...id=3061&page=2
http://www.ksiegarnia.bellona.pl/ind...id=5002&page=1
sprecyzuj, dokładnie o jaka tematykę Ci chodzi, tylko o RON? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Niko
Tak. Najbardziej interesuje mnie Epoka "Rzeczpospolitej szlacheckiej". I ogólnie wieki XVI-XVIII w historii polski.
Lubię tych, co interesują się historią a jak zapewne wiesz RON nie narodził się nagle i bezboleśnie, masz tu wybór literatury dotyczący lat wcześniejszych jak i Ciebie interesujących, wybacz, ze jest chronologiczne zamieszanie, ale myślę że coś sobie z tego wybierzesz, jakby było mało to napisz, jest tu wielu fanów :D RONu. :DCytat:
Zamieszczone przez Niko
------------------------------------------------------------------------------------
W. Czapliński, J. Długosz, Życie codzienne magnaterii polskiej w XVII w ; PIW ; W-wa 1979
Gmiterek H., Andrzej Dudycz a kandydatura Wilhelma z Rożemberka do tronu polskiego (1573–1575), „Res Historica”, t. 7, 1999;
Gmiterek H., Wilhelm z Rożemberka w Lubelskiem w latach 1572–1573, „Rocznik Lubelski”, t. 31-32, 1989-1990;
Gmiterek H., Czechy wobec starań Habsburgów o koronę polską w drugiej połowie XVI wie-ku, „Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska”, Sectio F, t. 50, 1995;
Gmiterek H., Lubelskie zakupy cesarskiego poselstwa za czasów pierwszego bezkrólewia, „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, t. 43, z. 4, 1995;
Gruszecki S., Walka o władzę w Rzeczypospolitej Polskiej po wygaśnięciu dynastii Jagiello-nów, Warszawa 1969;
Grzybowski S., Henryk Walezy, Wrocław 1980;
Orzelski Ś., Bezkrólewia ksiąg ośmioro, czyli Dzieje Polski od zgonu Zygmunta Augusta r. 1572 aż do r. 1576, t. I, wyd. W. Spasowicz, Petersburg 1856;
Pánek J., Czeska elita arystokratyczna XVI wieku i jej stosunek do Polski (na przykładzie „wi-cekróla” Wilhelma z Rożemberka i biskupa Stanisława Pawłowskiego), [w:] Kultura politycz-na w Polsce, t. V: Elity dawne i nowe, pod red. M. Kosmana, Poznań 2005;
Pánek J., Wilhelm z Rożemberka. Polityk pojednania, Opole 2007;
Serczyk W. A., Iwan Groźny, Wrocław 1986;
Wierzbowski T., Zabiegi cesarza Maksymiliana II o koronę polską 1565–1576, „Ateneum”, 1879, r. IV, t. III, z. 3.
1. August Bielowski, Monumenta Poloniae Historica, Lwów, Kraków 1864-1893, [tłum. wł.]
2. Oswald Balzer, Genealogia Piastów, Wydawnictwo Avalon, Kraków 2005
3. Kazimierz Jasiński, Rodowód Piastów mazowieckich, Wydawnictwo Historyczne, Poznań -
Wrocław 1998
4. Marcin Spórna, Piotr Wierzbicki, Słownik władców Polski i pretendentów do tronu
polskiego, Wydawnictwo Zielona Sowa, Kraków 2003
5. Stanisław Szczur, Krzysztof Ożóg, Piastowie, Wydawnictwo Literackie, Kraków 1999
6. Jan Tęgowski, Władcy śląscy w polityce małżeńskiej króla Władysława Jagiełły (1386-
1412), [w:] "Piastowie śląscy w kulturze i europejskich dziejach", red. Antoni Barciak,
Instytut Górnośląski, Katowice 2007
7. Małgorzata Wilska, Książę Janusz Starszy, Zamek Królewski w Warszawie, Warszawa 1986
8. Supruniuk A., Otoczenie księcia mazowieckiego Siemowita IV (1374 – 1426). Studium o
elicie politycznej Mazowsza na przełomie XIV i XV wieku, Warszawa 1998.
9. Szczur St., Historia Polski. Średniowiecze, Kraków 2002.
Szweda A., Panowie z Iwna herbu Grzymała w służbie królów polskich, w: Etos rycerski w Europie
Środkowej i Wschodniej od X do XV wieku, Zielona Góra 1997, s. 157-166.
10. Szweda A., Ród Grzymałów w Wielkopolsce, Toruń 2001.
11. Szweda A., Stronnictwo starosty Domarata z Pierzchna w czasie wojny domowej w
Wielkopolsce, w: Książęta, Urzędnicy, Złoczyńcy. Gdańskie studia z dziejów średniowiecza,
t. 6, red. Śliwiński B., Gdańsk 1999, s. 213-234.
12. Szymczakowa A., Łęczyckie i sieradzkie wobec zabiegów Siemowita IV o koronę polską,
w: Rocznik Łódzki, T. 20 (23), Łódź 1975, s. 331-346.
13. Tęgowski J., Bezkrólewie po śmierci Ludwika Węgierskiego a geneza unii Polski z Litwą,
w: Studia historyczne z XIII – XV wieku, red. Śliwiński J., Olsztyn 1995, s. 87-110.
---------------------------------------------------
BATOH 1652 Wojciech Jacek Długołęcki
CUDNÓW 1660 Romuald Romański
BERESTECZKO 1651 Romuald Romański
-------------------------------------------------
Pewnie, zawsze można się dowiedzieć ciekawych rzeczy...Cytat:
Zamieszczone przez Niko
Wielkie dzięki za te tytuły na pewno coś ciekawego wybiorę dla siebie :D
Szukam dobrych powieści historycznych z okresu Grecji. Po tym jak odkopałem z półki kupioną kiedyś w antykwariacie książkę T. Kruka ,,Termopile" wessało mnie w ten okres jak woda w kiblu :twisted:
Z góry dzięki ;)
Za dzieciaka lubiłem czytać książki w stylu młodzieżowy dreszczowiec przemieszany z horrorem, czy nawet kryminałem, jakieś tam zagadki, mógłby ktoś polecić podobne książki ale trochę ambitniejsze, dla starszych czytelników? W stylu że gdzieś coś się dzieje, jakieś delikatne zjawiska paranormalne, bohater musi to wyjaśnić etc.
Może się spodoba Mika Waltari, Turms nieśmiertelny.Cytat:
Zamieszczone przez Carlos
Ludzie mają różne opinie, mi się podobała kiedyś trylogia Karola Bunscha o Aleksandrze Wielkim
Olimpias (1955)
Parmenion (1967)
Aleksander (1967)
Niestety nie przetłumaczono na polski książek Mary Renault o wielkim Aleksandrze i diadochach, cieszących się sporą popularnością na zachodzie:
Fire from Heaven (1969)
The Persian Boy (1972)
Funeral Games (1981)