To wszystko przez BRAK PINIENNDZYYYY!
a maska fajna ale czarno widze oddychanie w niej :D
Wersja do druku
To wszystko przez BRAK PINIENNDZYYYY!
a maska fajna ale czarno widze oddychanie w niej :D
Chodziło mi, że raczej nie posiadali takich narędzi, żeby zrobić takie lustro jakie my dziś możemy, a jak już to było to bardzo drogie = :D
Pestek nie mieli? To ze my se ulatwiamy to co? robisz kolczuge obcegami, tniesz blache nozycami, albo prasa itd. To nie ma nic do rzeczy.
Lustro to lustro, nie polecam ci tego robić, może i nikt się nie przyczepi tylko po co? :)
Jak nigdy popieram Vaszke. Po co ? :P
żebyś to utrzymywał w stanie bez rdzy to już będzie cud :lol:
A ja sie pochwale swoimi krajkami tabliczkowymi :P
http://img695.imageshack.us/img695/1615/ssdsdsdy.jpg
Ty żmijo! a jak Domel sobie zrobil lustro to sikales jakie to fajne! :P ale juz na powanze to sie nie znacie poprostu:P
Już dwa lata temu grupy zachodnie zajmujące się rekonstrukcją czasów bitwy pod Maratonem zaczęły planować organizację obchodów w Maratonie w Grecji na koniec października 2011 roku. W ramach tego projektu, możnaby rzec bez przesady, ogólnoświatowego :D ludzie z różnych części świata zaczeli się przygotowywać do tej imprezy. W Polsce także osoby zainteresowane tym okresem postanowiły się przyłączyć do organizatorów. Obecnie kilkunastoosobowa grupa zapaleńców przygotowuje się do wzięcia udziału w imprezie w 2011 roku. Tak powstał nasz projekt "Maraton". Jego założenie to przygotować się na obchody wyposażając się na jedną ze stron, by wziąć udział w rekonstrukcji bitwy. Ze względu na preferencje pierwszych chętnych rekonstrukcje prowadzimy w dwóch kierunkach - hoplitów greckich i łuczników perskich.
Zapraszam wszystkich zainteresowanych tym okresem historycznym do wspólnej zabawy w ramach projektu "Maraton". Wszystkie szczegóły dotyczące spraw organizacyjnych oraz samych rekonstrukcji (jaki sprzęt i strój, co od kogo itd) dogadywane są na forum adiutrix.mojeforum.net w ukrytym dziale Maraton, do którego zgłaszający się do adminów otrzymują dostęp. Obecnie powstaje strona polskiego projektu, wraz z nią powstanie także oddzielne forum dla chętnych do współdziałania.
Od razu pragnę poinformować wszystkich chętnych, że sytuacja ze względu na ostatnie wydarzenia w Grecji nie jest tak pewna jak kilka miesięcy temu. Wszystko ruszyło z kopyta, organizatorzy dogadali się wstępnie z rządem greckim, a tu nagle kryzys. Stąd przygotowujemy się, ale pełne potwierdzenie warunków itd nastąpi dopiero za pewien czas. Nie powinno to jednak przeszkadzać pasjonatom w rekonstrukcji związanej z ich preferowanym okresem.
szczegóły na podanym forum lub gg 4150899
Czy ktoś z odtwórstwa jedzie na 620 lecie Karlina oprócz nas ponoć mają byc takie drużyny jak Trzygław, Watacha, Acies oraz Nordelag. Fajnie by było się tam spotkać i poznać kolegów z forum ;)
Ostatecznie miesiąc temu porzuciłem pomysł odtwarzania mnicha.
http://img401.imageshack.us/img401/3420/s6000281.jpg
trv norwegian vegeterian grind extreme ultra brutal disco polo metal
super hełm ;D walczyłeś już tą szablą? apropo hełmów to chyba zmieniam na jakiś lzejszy gar bo 4,3kg + 2kg czepiec i to na głowie myślę, że niekorzystnie wpływa na wytrzymałość podczas walki. Nie jest źle, ale z lżejszym hełmem byłoby pewno lepiej :PMatatjahu to co teraz ? :PPP
Teraz pewnie awansuje na dame dworu
Czy ta szabla wyglada na uzywana? Kocham, nie bije;) Mopek ma taka sama i walczyl sporo. Oczywiscie jelec sie rozwala ale to da sie naprawic;)
To co miało być normalna cywilka (męska oczywiście) a później się zobaczy.
Fajny hełm i szabla z resztą też.
Volomirze, skąd ten wczesno-radziecki hełm, wszystko co i jak :D Też chcę taki. Ostatnio kombinuję w Rusków i Bizancjum.
Jak chcesz to na jakiś czas możemy się zamienić. Mogę zaoferować takie coś:
http://img42.imageshack.us/img42/4678/falangita.jpg
Peleryna macedońska (koc polowy) nie należy do promocji. :)
Daj Ty spokoj, po co mam sie zamieniac? :P
Nie chcesz poczuć się jak hoplita/falangita/hypaspista? :)
Chciałem taki hełm z maską na całą twarz, za katafrakta bizantyjskiego lub ciężkiego ruska bym miał. :)
Hoplita we wczesnym średniowieczu miszczu jak ty się znasz ja całe życie głupi myślałem że starożytność i średnie wieki to dwa różne okresy po prostu bierz Volo i nie oddawaj.
jestem za niski na bron dluga;) Poza tym stanie twardo w zdyscyplinowanym szeregu, bez grama improwizacji jest nudne:PCytat:
Nie chcesz poczuć się jak hoplita/falangita/hypaspista?
Chciałem taki hełm z maską na całą twarz, za katafrakta bizantyjskiego lub ciężkiego ruska bym miał.
Ten helm jest o tyle dobry, ze jest bardzo z "pogranicza", tzn dosc rozpowszechniony w rusi kijowskiej, ale pochodzacy od koczownikow. Mimo wszystko otwiera mi to droge do Rusa - ale ja chce lekkiego, narazie w rowniez koczowniczej lamelce, potem czyli w przyszlym roku w blachowej lusce. No i moge tez pojsc w strone Kipczakow co ostatnio wydalo mi sie dosc rajcujaca perspektywa;) jeszcze tylko kon by sie przydal:P
Inna sprawa ze dobry kowal bez probleu zrobi Ci taki helm. Maske dalbysrade samemu zrobic;) Dzwon jest trudniejszy do wykonania, bo nasz owal jak szlom robi w jeden dzien, tak moj heum robil 3 dni:P
a jak chcesz popatrzec na piekne twarzowce to polcam:
http://www.nieczar.com/#/middle_masked
wez, no przeciez i ja i KLA wiemy ze hoplici tu nie maja miejsca, chodzi o zwykla fascynacje uzbrojeniem;)Cytat:
Hoplita we wczesnym średniowieczu miszczu jak ty się znasz ja całe życie głupi myślałem że starożytność i średnie wieki to dwa różne okresy po prostu bierz Volo i nie oddawaj.
No przecież wiem że wiecie to był żart aczkolwiek słaby.
rozpierdykła mi się tarcza(nie pytajcie jak) i chciałbym kupić w miarę solidną.
Zrob samCytat:
rozpierdykła mi się tarcza(nie pytajcie jak) i chciałbym kupić w miarę solidną.
Właśnie u nas w zakonie robimy są jeszcze w dobrym stanie a jak się rozwalą zrobimy nowe wychodzi taniej niż jak rozwalisz piękną za 450zł.
Coraz cziesciej sie z Toba zgadzam. Tarcza jest elelementem ktory najszbciej sie zuzywa i nie ma sensu wyrzycac tu paru stowek na hiper piekne tarcze, ktore i tak za jakis czas trzeba by wymienic. Jak ja zrobilem pancerna sciane przenosna 3 lata temu, to nadal sluzy w bractwie. A jej cena? Sklejka (nie hstoyczne ale co z tego:P) ne pamietam leksoztuje, na te tarcze cos chyab kolo 40 zl, 3 warstwy plotna to smiszne pieniadze, nawet przescieradlo moze byc:P umbo 20 zl deseczki to w domu byly i skrawki skory.
Czyżby zamiana ról :P a może zmądrzałem po 1.5 roku nierzadkiego ośmieszania się na forum.Cytat:
Zamieszczone przez Volomir
Ja natomiast robię lekkie tarcze. Nie niezniszczalne. Koledzy oklejali je 5 warstwami płótna itd itd. Wychodzi coś takiego, że idzie 2kg kleju, sklejka waży ze 2 i idzie puszka farby na ten badziew. W efekcie mamy niezniszczalny, gowniany mur obronny, którym nikt nie ma siły walczyć. Ja obszywam ranty skórą 5mm (miękka, bo impregnowana się gorzej trzyma i wcale nie jest lepsza do oslony krawedzi) a potem 1-2 warstwy cieńkiego lnu, na to farba. Trzeba użyć tylko dobrego kleju np: Vikol, bo butapren słabo trzyma. Odkleiły mi się warstwy w poprzedniej tarczy. I mamy tarczę, 2,2kg. Leciutka, poręczna. A jest naprawdę dobra i wcale niepotrzebne jest obklejanie formatki 5 warstwami płótna na żagle jachtowe żeby mieć bardzo wytrzymałą tarczę. Wyszedłem z założenia, że nie ma sensu męczyć się z ciężką tarczą, która wytrzyma 10 lat, tylko zrobić lekką i mieć coś co ci się przyda podczas walki. Rozpiździ się to trudno, tarcza to element, który tak czy siak wymienia się co jakiś czas... Polecam :)
Zrobiłem 3 tarcze jak do tej pory. Połamała się ta obszyta skórą impregnowaną w wosku.
I obklejajcie chociaż jedną warstwę od spodu tarczy. Daje radę to naprawde. I jest historyczne. Z przodu ładnie a od spodu klej i strzępy to lipaaaa.
Za leniwy jestem na robienie tarczy samodzielnie :roll:
Pewnie 50 zl, a 300 zl to mala roznica:P
Tak śmiejcie sie, jeszcze zobaczycie :D dobra to jak to zrobić dokładnie?
1. Formatka, paski na imacze, skóra do obicia rantów (pasy skóry nieimpregnowanej 5mm), len, farba, klej vikol, dratwa
2. Przyklejasz pasy skóry na ranty (zeby sie trzymaly podczas wiercenia, warto je lekko podkleic. Mozesz probowac bez tego ale tak jest wygodniej) , i jak wyschną to wiercisz małym wiertełkiem dziurki co około 2cm. Szyjesz tą skórę dratwą i igłą, po prostu do deski przez te dziury.
3. Masz już format obity łądnie skórzanymi pasami. Teraz oklejasz tarczę lnem. Polecam 2 warstwy z przodu i jedna z tyłu.
4. Czekasz az wszystko dobrze wyschnie (ok 24h)
5. Wiercisz dziury pod imacze, tniesz z pasków skóry imacze. To już z jakich ci wygodnie. Wiesz chyba jak wygląda trzymanie do tarczy. Możesz uzyć stalowych nitów do donitowania pasków ale do śrub ci się raczej nikt nie przyczepi. Chociaż to mrok.
6. Malujesz tarczę jak już tam sobie wybrałeś.
Tak mniej więcej, prosta sprawa.
Testowaliśmy nową hakownicę nikt nie chciał strzelać ale i tak każdy oprócz tego który nagrywał filmik strzelał było by fajnie gdybyśmy mieli zatyczki do uszu masakra jaki huk był.
Słyszałeś kiedyś o czymś takim, jak znaki interpunkcyjne?Cytat:
Zamieszczone przez Thrakburzum
Nas kiedy budzili hakownica. W zamknietym pomieszczeniu. Bez zatyczek do uszu xdd
ała :) a później się dziwią rodzice że głuchy ktoś do domu wraca.
A skąd bierzecie materiały do wykonywania tego wszystkiego?
http://www.drizzt.pl surowce i półprodukty
http://www.rozyczka.pl - tkaniny
http://www.wojmir.pl surowce, gotowe produkty
ttkaniny (nick allegro) takze bardz dobre materialy na stroje :)
Zamówiłem kółka na nitowanke ;D ruszam z koksem od czerwca jak dojdą do mnie :)
Zalezy co;) ale wiekszosc mozna dostac na "miescie" w zwyklych sklepach;)Cytat:
A skąd bierzecie materiały do wykonywania tego wszystkiego?
Hej, Tym razem zwracam się z prawie tym samym co wcześniej, tylko że chodzi mi o jakiś mundur i hełm najlepiej z pierwszej wojny światowe albo z drugiej. Czy jeśli ktoś z was mieszka we Wrocku, (lub zna kogoś kto mieszka i ma takie rekwizyty) to nie pożyczyłby mi (może być odpłatnie) ich na pare dni? Proszę o "nie - olanie" jak wczesniej :)