Zgadzam się w 100%. Naturalna przewaga jest niczym, gdy gra się bez współpracy wszystkich graczy z drużyny.
Wersja do druku
widzę że ciekawie było :D ja niestety dopiero z roboty wróciłem i nie mogłem się pojawić. Jakieś materiały ktoś nakręcił żeby popaczeć?
Niestety steam się stawiał i ludzi co chwila wyrzucało i później zniechęceni nie wracali. Chłopakom coś jednak udało się zagrać, ale chyba flików nie będzie bo nie miał to nagrywać (chyba że był Tamer), a ja w Hotsa grałem bo mnie też wywaliło.
Mnie też nie było wczoraj, nagrywałem Fallouta na dzisiaj xD Przy okazji Ituriel, nie taki mam nick :P
Sorki za nick. Ale naprawdę myślałem że pisze się przez "a", będę pamiętać na przyszłość.
Ktoś ode mnie zapisał powtórki ;) Naprawdę 2 fajne bitwy udało się zagrać. Grałem z osobami z SUNTZU których nie znałem i okazało się że współpracowało nam się wzorowo :D. w pierwszej bitwie przeciwnicy skupili sie na najsłabszym ogniwie czyli na mnie i odpuścili drugą flankę, wystarczyło że utrzymałem się odpowiednio długo i nasza lewa flanka wpadła im na tyły a w drugiej mieliśmy chyba lepsze frakcje ale bodajże Polemajos prawie pokonał mnie Swebami :P
to jak chce to podeślijcie powtórki nagram je xD
Kolejne losowanie nacji na ten tydzień. Zapraszam standardowo na 21:00 w Czwartek.
co na dzisiaj przygotowaliście :D
Ponownie losowanie. Za tydzień zapraszam na bitwę historyczną prawdopodobnie. Tylko spróbuję znaleźć coś konkretnego :)
Proszę o obecność Sebę, Henryka, Polemajosa jutro na TS'ie o 21:00 - chciałbym omówić sprawę bitwy historycznej i pomoc przy organizacji.
Ooo czyli coś specjalnego to będzie? W takim razie jeśli pozwolisz również wpadnę, chciałbym wiedzieć co mi przyjdzie nagrywać, no i może dorzucę swoje trzy grosze :P
Zgadzam się. Każda pomoc się przyda, zwłaszcza, że chciałbym, by każdy, kto zechce przyjść również na spotkanie jutro miał przygotowaną swą własną koncepcję bitwy historycznej oraz wybraną przez siebie bitwę historyczną :)
Arroyo ja proponuje 2 bitwę pod Auskulum i mam już nawet koncepcje(niezbyt skomplikowaną więc łatwo będzie zasady dobrać) tylko musiał bym to przetestować z kimś kto ma Epir. A tym co sie nie podoba że znowu bitwa z masa falangi mówie że połowe sił Pyrrusa stanowiły jednostki Italijskie (Samnici, Brutiowie itd.) więc wojska będą zróżnicowane. :P
Mnie można łapać w niedziele do testowania. Muszę się wziąć za siebie bo ostatnio gram jak ostatnia łamaga. Przykładem mecz z wczoraj.
W ten Czwartek odbędzie się bitwa pod Ausculum - drugi już raz, rewanż Rzymu za porażkę poprzednim razem. Zapraszamy na 21:30.
Czwarteczek byl bardzo spoko.
Wrzucam już 2 bitwe 3vs3.
https://www.youtube.com/watch?v=PQBvGRttrjs
Powtórke z komentarzem do bitwy historycznej wrzucę pewnie jutro.
Bitwa pod Ausculum z perspektywy Epiru ;)
Dzięki za gre :D
Arroyo co miało znaczyć to na szczęście trafiłem na Sebe ?:hmm:
Że wiedziałem, że na Ciebie trafię i liczyłem, że łatwiej będę miał, ale ułożyłem armię dość słabą :P
Armia była dobra gdybyś bezsensownie nie stracił słoni
Zamieszczam moją perspektywę z Bitwy pod Ausculum, czyli Rzymską. Dziś wrzucę również pozostałe 2 bitwy które się odbyły w ramach Czwartku.
A ja nie zmieniłem mikrofonu w ustawieniach na Team Speak-u i myślałem, że wszyscy mnie ignorują.
Bitwa historyczna pod Asculum. Wprowadzenie seby na żywo, a sama bitwa to juz Replay z moim komentarzem.
https://www.youtube.com/watch?v=92WZSEL4ag0
BTW Remix klimatyczne miniaturki zapodałes :)
Ja to mam ten talent :D haha xD
Bardzo jednostronna była ta bitwa historyczna. Jakoś nie widziałem po stronie Epiru klarownej wizji jak to wygrać, np. kogoś dublując na skrzydle z użyciem słoni. A szkoda, bo bez tego nie było szans w starciu z walcem rzymskim. Z drugiej strony Rzymianie zagrali tak jak powinni - agresywnie, dążąc do szybkiego rozstrzygnięcia walki piechoty i kawalerii.
Mi bardziej zabrakło strzelców i jazdy tesalskiej na skrzydle przez co szybko ubiłem słonie i pokonałem jazdę oraz falangi która wraz ze strzelcami powstrzymała by rzymskie centrum.
Na ten dzień losowanie nacji.
Mam pytanie co muszę zrobić jeżeli chciałbym dołączyć do czwartków ? Uprzedzam że w sprawach technicznych jestem raczej zielony więc potrzebowałbym drobnych instrukcji. :)
Oryginalna wersja Roma2 na Steam (bez modów). Stawiasz się w czwartek na ts ( srv2.multigaming.pl:11796 ) . I grasz z nami.
Fajne bitwy byly ostatnio. Losowanie frakcji jak zwykle spelnia swoja role :).
https://www.youtube.com/watch?v=UqAz7_FUZMs
jutro GRA 2
Witam. Dziś Czwartki z Antykiem odbędą się bez mojej obecności.
Świetne czwartki jak zawsze. Zagraliśmy 4 ciekawe wyrównane bitwy liczę na jakieś filmiki :P
Prosz bardzo
https://www.youtube.com/watch?v=3UjMKsfEugg
https://www.youtube.com/watch?v=iLyZIYFB-tk
pierszy pierszy!!! :)
Ja w sumie przez przypadek byłem, z marnym skutkiem.
W pierwszej bitwie zagrałem mega słabo, głównie przez brak pomysłu jak to rozegrać. Barbarzyńcami gram na skrzydle, a tu rola ta przypadła Partom i Hiszpanom.
Zaś w drugiej bitwie miałem jeszcze mniej szczęścia bo przypadło mi osobiście pokierować Partami których szczerze nie lubię (podobnie jak Armenii). Armia którą wybrałem miała wytrzymać tak z 5 minut i ani sekundy dłużej, a tu proszę wspólnym wysiłkiem (* wkład Pirxa) dotrwała do samego końca, znaczy pękła ostatnia. Moralnym zwycięstwem było to że rozbiłem* Tuffa.
Pierwsza (i jedyna w której brałem udział) bitwa z mojej perspektywy ;)
Nigdy więcej nie gram tą frakcją xD
PS. Teraz się zorientowałem, że po dziewiątym tegorocznym filmie z czwartków zmieniłem lekko układ nazewnictwa o.O
zarzucam swoją perspektywę ;D
Dzięki Panowie za bitwy. Łącznie wyszło ich pięć (2 4v4, 1 3v3 i 2 2v2). Od 21 do 1 w nocy - konkretny wynik jak na mnie. ;)
Co do pierwszej bitwy, TUFF miał rację, że przyjęliśmy złą taktykę (tutaj głównie moja wina), zbyt defensywną jak na te nacje. Trzeba było zagrać, jak w drugiej bitwie - konkretnie do przodu. Co prawda nadal Wasi łucznicy mogliby wygrać bitwę, ale przynajmniej nasza piechota (z założenia silniejsza), mogłaby się sprawdzić lepiej.
Jedna uwaga, bo na to mi się zawsze ciężko patrzy - nie włączajcie "łówców głów" na elitarnych jednostkach od razu na początku starcia. Po kilkudziesięciu sekundach te jednostki łapią maksymalne zmęczenie, co w praktyce oznacza że walczą o 50% mniej skutecznie. I potem ciągną na tym zmęczeniu do końca - z reguły szybkiego. Tę zdolność można od razu używać co najwyżej na genku ze "strategiem", gdzie po kilkudziesięciu sekundach włącza się "drugi oddech" i jednostka znowu jest wypoczęta. "Łowców głów" używajcie wyłącznie pod koniec bitwy, kiedy jednostka i tak jest już zmęczona, ewentualnie kiedy jednostka już się prawie łamie - wtedy ta zdolność utrzyma jednostkę w walce przez kolejne kilkadziesiąt sekund "choćby nie wiem co". Generalnie elitarne jednostki piechoty i tak z reguły wygrają każde starcie w zwarciu, bez dodatkowych zdolności.
Tutaj macie jasno wytłumaczony wpływ zmęczenia na zdolność bojową jednostek:
https://www.youtube.com/watch?v=v-3u0frj-HY
W tym tygodniu Czwartki z Antykiem się nie odbędą. Nadchodzą święta Bożego Narodzenia. Życzę więc jako administrator Czwartków Wesołych Świąt, spędzonych z rodziną w miłej atmosferze.